Aşırı kilo verme sonrası oluşan deri sarkma sorunlarının kendiliğinden düzelmesini beklemek doğru olmaz. Bu kişilerde görülen deri sarkma deformasyonlarının ne kadar süre geçerse geçsin sporla düzelmesi mümkün değildir.
Düzenli ve sürekli egzersiz hareketleri sarkma oluşumunu engelleyecek ve olan sarkmaların toparlanmasını sağlayacaktır. Spor yapmak hem ruh hem de beden sağlığı için çok önemlidir.
Yaş ve genetik faktörlerle birlikte vücutta meydana gelen elastikiyet kaybı, kollarda da kendini gösterir. Büyük kilo kaybı olan kişilerde üst kol bölgesinde elastikiyet kaybı ve sarkmalar meydana gelir. Spor ve egzersiz, bu bölgede kasların güçlenmesine fayda sağlar.
İlgili 38 soru bulundu
Vücudun belli noktalarında beliren deri sarkması için en kesin çözümlerden biri spor yapmaktır. Düzenli spor yapmak kasları güçlendirir. Böylece zamanla vücut kendini toplamaya başlar. Özellikle ağırlık çalışmaları, sarkan derilerin toplanma sürecini hızlandırır.
Bollaşmış ve sarkmış deriyi spor yaparak tamamen gergin hale getirmek maalesef mümkün olmuyor. Yine de spor yaparak bolluğu azaltmak ve germe işleminde izi daha kısa tutmak mümkündür. Dolayısı ile özellikle obezite cerrahisi geçiren bireyler hemen spora başlarsa mutlaka fayda görürler. En azından iz daha kısa olur.
Kol sarkıklıklarının giderilmesi için brakioplasti (kol germe ameliyatı) uygulanabilir. Ancak bu işlem sonrasında bölgede yara izi kalabilir. Bu izin tamamen iyileşmesi 2 hafta ila 1 ayı bulabilir.
İlk yanıt vereceğimiz soru: “sarkan deri kendini toparlar mı?”. Sarkmış bir deriyi eğer bu sarkma minimal düzeyde ise bir miktar toparlanmasını sağlamak mümkündür. Ancak yoğun bir sarkma şikayetinin çözümü cerrahi müdahale ile mümkün olabilir.
Sarkan kolları için kol sıkılaştırma hareketleri için evde uygulayabileceğiniz kol egzersizlerine örnek verecek olursak; pilates, yoga, şınav çekmek, düşük seviyede ağırlık idmanları, göğüs press, plank yürüyüşü örnek verilebilir.
Yaşlanmayla birlikte azalan kolajen üretimi sonucu cildinde görülen sıkılık kaybı, sarkma ve kuruluk gibi problemlerin önüne geçebilmek için düzenli spor yapmanı öneriyoruz. Sporla birlikte cilt hücrelerini yenileyebilir, cildinin ihtiyacı olan oksijeni ona geri kazandırabilirsin.
***Sağlık açısından hem de deri sarkmaları açısından aylık ortalama 5-6 kilo civarı kilo kaybı en doğru olanı.
Kişinin yaşayacağı elastikiyet kaybı, obez olarak geçirdiği süre ile yakından ilgilidir. Bu süreçte kişinin kiloyu yavaş bir şekilde vermesinden çok belirleyici olan obez olma süresi boyunca cilt dokusu gerilir ve sarkma durumu söz konusu olur.
Cilt sarkması 30 lu yaşlardan itibaren başlayabilir. Özellikle 35 yaş sonrası iyice belirgenleşebilen cilt sarkmaları yüzü yorgun, mutsuz ve yaşlı gösterir.
Deforme olan karın kasları ve hamilelik boyunca karın ön duvarını oluşturan bağ dokusu hamilelik sonrasında kendini kolay bir şekilde toplayamaz. Sarkan göbeği toparlamanın tek yolu karın germe ameliyatıdır. Karın germe estetiği genel anestezi altında ve hastane ortamında yapılır.
Spor yaptığımızda kaslarımız normalin üstünde gelişim gösterir ve yağ oranımızda düşer. Sporu bıraktığımızda kas fiberleri azalacağından vücuttaki yağ oranında artış meydana gelir. Bu yağlar zamanla sarkmalara neden olabilir.
Kilo kaybı nedeniyle oluşan kırışıklıklarda veya sarkmalarda kolajen takviyesi kullanımı, sadece yüzdeki kırışıklık ya da sarkmaların değil, tüm vücuttaki sarkmaların azalmasında önemli bir etkiye sahip.
Deri sarkması için hangi doktora gidilir? Vücutta genel ya da bölgesel bir şekilde oluşan bu deformasyonları gidermek için uygulanan deri sarkma ameliyatları plastik ve estetik cerrahlar tarafından yapılmaktadır.
Hareketsiz dönemlerde (sürekli oturarak çalışmak), yanlış beslenme, adet ve hamilelik dönemi gibi hormon seviyesinin değişim dönemlerinde ve aktivite yetersizliğinde bu yağ hücreleri kümeler halinde bağ dokusunun altına yerleşmekte ve baskı oluşturmaktadır.
Birinci Seviye: Sarkan Kollar İçin Biseps Egzersizi
Sarkan kollarınızı bu başlangıç seviyesi egzersizle sıkılaştırmanız mümkün. Pilates çemberini avuç içinizle kalça kemiğiniz arasına yerleştirin ve sıkıştırın. Şıkıştırırken nefesinizi verin.
Ameliyatsız olarak kol germe ya da sıkılaştırma fokus ultrason yöntemi ile yapılabilir. Yüksek odaklanmış ultrason enerjisi ile hem cilt hem de cilt altı fasya tabakası sıkılaşarak kol daha gergin ve sıkı hale getirilebilir.
Cilt sarkması, yaşla ilişkili iki nedenden kaynaklanmaktadır: cilde elastikiyetini veren kolajen kaybı ve yokluğu cildin sarkmasına neden olan yüz yağının kaybıdır. Cildimiz yaşla birlikte elastikiyetini kaybeder, kaslarımız körelir ve sonuç olarak sarkık yanaklar ve çeneler gibi klasik yaşlanma semptomları alırız.
Bacak kaslarını çalıştıran en etkili sporlar arasında koşu, tempolu yürüyüş, yüzme ve aerobik yer alıyor. Özellikle haftada en az dört gün yapılan tempolu koşu ve yürüyüş hem kalori yakmanızı sağlar hem de bacak kaslarınızı sıkılaştırır.
Bacak inceltme hareketleri birçok sporda yer alır. Koşu, yürüyüş, pilates, kick boks gibi sporlar bacaklarda sıkılaşma sağlar ve incelme etkisi oluşturur. Her gün kardiyo yapabilir, kondisyon bisikleti veya doğa bisikleti ile çalışabilir, tempolu yürüyüş veya koşuyu tercih edebilirsin.
Vücudu forma sokup esneklik kazandıran pilates ve yoga hareketlerinin birçoğu da iç bacağı şekillendirmek için oldukça faydalıdır. Squat (çömelme), side lunge (yana hamle), inner thigh lift (iç kalça sıkılaştırma) ve top sıkma, etkili iç bacak inceltme egzersizleri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri