Doğum yapmış her yaştan kadında görülebilmekle birlikte 20'li yaşlarında bile görülen vakaların mevcut olduğu bir durumdur. Özellikle çok doğum yapmış ya da zorlu doğum yapmış kadınlar daha risk altındadır. Bununla birlikte yaşla doğru orantılı olarak sarkma problemlerinin de görülme sıklığı da artmaktadır.
Zamanla elastikiyetini kaybeden ciltte sarkmalar oluşur. Ancak cilt sarkması sadece ciltteki esnekliğin olmamasından ibaret değildir. Cilt dokusu genellikle yağdan oluşur ve kilo kaybı ile birlikte ciltte sarkma meydana gelir. Aynı zamanda ani kilo verme cilt sarkmalarının oluşmasında önemli bir faktördür.
Yaşlandıkça daha sık görülen deri sarkması, tedavi edilebilir bir durumdur. Özellikle de henüz genç yaşta olan bireyler, bu durumdan birkaç ay içerisinde kurtulabilir.
Cilt sarkması 30 lu yaşlardan itibaren başlayabilir. Özellikle 35 yaş sonrası iyice belirgenleşebilen cilt sarkmaları yüzü yorgun, mutsuz ve yaşlı gösterir.
Bollaşmış ve sarkmış deriyi spor yaparak tamamen gergin hale getirmek maalesef mümkün olmuyor.
İlgili 30 soru bulundu
Bacak ve kalça sıkılaştırmak için; bisiklet sürmek, yüzmek, koşu veya yürüyüş yapmak bu bölgelerde sıkılaşmayı sağlayarak sarkmaları önleyecektir.
***Sağlık açısından hem de deri sarkmaları açısından aylık ortalama 5-6 kilo civarı kilo kaybı en doğru olanı. Kilo verme sürecini sadece kaybetme süreci olarak görmeyin. Bizim kilo verdiğimiz süreçte vücudumuz sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmektedir.
Özellikle 45 kiloya yakın ve üstende kilo kaybetmiş kişilerde yüz sarkması ortaya çıkabiliyor. Hasta o kadar kilo verince göbek bölgesi, sırt, popo, meme, kollar ve üst bacakta sarkmalar oluşuyor. Kişiler genelde bu bölgelerde sarkmalardan şikayetçi olur, düzeltilmesini ister” diye konuştu.
Sarkma ve cilt kırışıklığı, saçlarda beyazlama cilt yaşlanmasının işaretleridir. Genellikle 30 lu yaşlardan sonra başlar, menopoz ile birlikte hızlanır. Cilt değişiklikleri çevresel faktörler, genetik yapı, beslenme ve diğer bazı faktörlerlede ilişkilidir.
Deri esnek bir organdır ve kilo değişimleri nedeni ile esneyebilir ve bir kısmını da kilo verme sonrasında toparlayabilir. Ancak bu durum ne yazık ki çok aşırı kilo farkında karın, basen, kol altı, göğüs, yüz bölgesinde sarkmalara neden olabilir.
Eğer kısa bir zaman diliminde çok fazla kilo verirseniz cildiniz azalan vücut yüzey alanınıza tam olarak adapte olamaz ve bu sebeple sarkmalar meydana gelir. Ama vermeyi hedeflediğiniz kiloyu zamana yayarak verdiğinizde, bu hacimsel küçülmeye deriniz de adapte olarak ilerleyeceğinizden dolayı sarkma olmayacaktır.
Cilt sarkması olan hastalar; mezoterapi, lazer, PRP, radyofrekans gibi cildi sıkılaştıran yöntemler tercih etmelidir. Ancak cilt altındaki dokularda sarkması olan hastalar; dolgu, botoks, iple germe veya fokuslu ultrason yöntemlerini tercih etmelidir.
Sarkma ya da elastikiyet kaybı Neden Olur
Cilt yaşlandıkça alt katmanlarda yağ kaybı olur ve elastin ve kollajen gibi yapısal proteinler azalmaya başlar. Çalışmalar 20 yaşından sonra, bir insanın cildinin her yıl %1 daha az kollajen ürettiğini göstermektedir.
Spor yaptığımızda kaslarımız normalin üstünde gelişim gösterir ve yağ oranımızda düşer. Sporu bıraktığımızda kas fiberleri azalacağından vücuttaki yağ oranında artış meydana gelir. Bu yağlar zamanla sarkmalara neden olabilir.
Cilt sarkması, yaşla ilişkili iki nedenden kaynaklanmaktadır: cilde elastikiyetini veren kolajen kaybı ve yokluğu cildin sarkmasına neden olan yüz yağının kaybıdır. Cildimiz yaşla birlikte elastikiyetini kaybeder, kaslarımız körelir ve sonuç olarak sarkık yanaklar ve çeneler gibi klasik yaşlanma semptomları alırız.
Su tüketimi, hücrelerin kendisini yenilemesini sağlaması açısından yaşlanmaya karşı etkilidir. Ayrıca kilo alıp verme ile oluşan sarkmaları da büyük oranda engeller.
Kişinin özelliklerine, cilt yapısına göre değişse de genellikle obezite cerrahisi ile 20 kilo verme sonrasında vücutta sarkmalar meydana gelmeye başlar. 40 kilo ve üzerinde kilo kaybeden kişilerde de yüz sarkması kaçınılmaz olabilir.
Kolajen ve elastin çok önemli
Sarkmanın temel nedeni zamanla kolajen ve elastinin azalmasıdır. Vücuttaki ana yapısal proteinlerden biri olan kolajen 'cildin temel yapı taşı' olarak kabul ediliyor. 20'li yaşlardan itibaren kolajen üretimi her yıl yüzde 1 oranında azalmaya başlar. Bunun üzerine elastin de kaybedilir.
Aslına bakarsanız "Gece Aç Uyumak Kilo Verdirir mi?" sorusunun cevabı koca bir "HAYIR"dır. Akşam saat 8den sonra , yatmadan birkaç saat önce veya ne zaman olursa olsun , yemek yeme kesintileri sizin daha fazla yağ yakmanızı veya yağ depolamanızı sağlamayacaktır.
Aşırı kiloluysanız kilo verin.
Vücut yağ kaybettiğinde, yüzünüzden de yağ kaybedersiniz. Düzenli egzersiz ile birlikte, kilo vermek için besinsel olarak dengeli bir diyet takip ederek, yüzünüzde bulunan fazla yağı azaltabilirsiniz.
Kilo verdiğinizde, vücudunuzdan yağ katmanlarını kaybetmekle kalmıyorsunuz, cildinizde hiç de hoş görünmeyen sarkmalar oluyor. Kişi daha ince ve sağlıklı bedene sahip olmasına rağmen yüzü yorgun gözükür, gözlerde içeri çökmeler, kas düşmeleri, ağız kenarı düşmeleri olur.
Zarif Tasarımlara Sahip Hamile Korse Modelleri
Bel ve sırtı destekleyerek ağrıların oluşmasını önler. Karnın aşağıya sarkmasını önlediği için deri sarkmalarının ve kasık ağrılarının da önüne geçer. Bunun yanında dışarıdan gelecek darbelere karşı koruyucu kalkan görevi görür.
Kilo kaybı nedeniyle oluşan kırışıklıklarda veya sarkmalarda kolajen takviyesi kullanımı, sadece yüzdeki kırışıklık ya da sarkmaların değil, tüm vücuttaki sarkmaların azalmasında önemli bir etkiye sahip.
Yürümek kilo vermenize yardımcı olabilir
Her gün 1 saat yürümek kalori yakmanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilir. Bir çalışmada, 11 orta kilolu kadın, 6 aylık tempolu günlük yürüyüşten sonra ortalama 7,7 kg veya ilk vücut ağırlığının %10'unu kaybetti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri