TDK resmi internet adresi üzerinden bugün kelimesinin birleşik mi ayrı mı yazılacağı ile ilgili örneği sunmuştu. BUGÜN NASIL YAZILIR TDK? Türk Dil Kurumu'nun verdiği örneklere göre “bugün” kelimesi birleşik yazılır.
TDK'ya göre bugün kelimesinin kesinlikle ayrı yazılmaması gerekmektedir. Yerine göre bugün kelimesinin ayrı olarak yazılması sınavlarda soruları yanlış yapmanıza, elinizle yazdığınız koca bir sayfayı baştan yazmanıza ya da belgelerin kabul edilmemesine sebebiyet verebilir.
Bugün kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "bugün" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bu gün şeklindedir.
"Bugün" kelimesi birleşiktir ama "bugün de"nin de'si ayrı yazılır.
Bugün nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "bugün" şeklindedir. TDK'ya göre "içinde bulunulan gün" anlamında olan bu sözcüğün doğru yazımı aslında kullanıldığı yere göre değişmektedir. İçinde bulunulan gün ya da dönemi ifade etmek için kullanılan "Bugün" sözcüğü bitişik yazılır.
İlgili 21 soru bulundu
Bu bağlamda Türkçede ikilemelere yönelik olan yazım kurallarının hatırlatılması gerekir. Türkçede ikilemelerin her zaman ayrı olarak yazıldığı bilinir. Bu nedenle bugüne bugün doğru yazılışı ayrı şekilde olmalıdır.
Bu kelimenin doğru kullanımı bugünkü şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
o gün bugün(dür), 16 karakter ile yazılır.
Bu kelime genellikle bu günlerde şeklinde yanlış kullanılır. Doğru kullanımı bugünlerde şeklinde olmalıdır.
Aynı kuruma göre “bulunma durumu eki olan -da / -de / -ta / -te'nin yazılışı” için de tek bir kural var. “Bulunma durumu eki, getirildiği kelimeye bitişik yazılır: Devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb. Yurtta sulh, cihanda sulh.
Dünüm, Bugünüm, Yarınım: Yaptıklarım ve Yapacaklarım.
Bu kelimelerin tamamı kalıp ifadeler olsa da bitişik değil ayrı yazılır. TDK'ya Göre O Kadar Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Bu kelime tıpkı ''şu kadar'' ve ''bu kadar'' gibi ayrı yazılmalıdır.
HER GÜN NASIL YAZILIR? TDK'nın sözlüğünde yer alan ifadelere göre bu kelime ayrı şekilde yazılır. Yani kelimenin bitişik şekilde yazılışını kullanan kişiler yanlış bir kullanım yapmış oluyorlar.
Kim bilir kelimesinin ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığı birçok okur tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre kim bilir sözcüğünün bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
“Ya da” kelimesi TDK'ya göre ayrı olarak yazılıyor. Kurumun resmi internet adresinde verdiği örnek ise şöyle: “Ya oyunu kullanırsın ya da toplantıya katılmazsın.” HER ŞEY NASIL YAZILIR?
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Saçma ve anlamsız bir sözcük oluştu. Bu yüzden bu ki bağlaçtır ve ayrı yazılır.
Cevap: Çarşamba gün olarak kullanıldığı cümlelerde küçük harf ile yazılır. Gün ve ay adları tek başlarına kullanılırsa küçük harfle başlar.
Ç. Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
Bir ve gün kelimeleri ayrı olarak yazım şekli doğru olan yazım şeklidir. Kelimenin doğru yazımına dair pek çok örnek cümle bulunur.
On iki TDK'nin (Türk Dil Kurumu) internet sitesinde yer alan bilgilere göre de on iki şeklinde ayrı olarak yazılır. Bu sayının doğru yazımı bitişik değil ayrı yazılmasıdır. Oniki şeklinde yazılışı yazım hatası olarak kabul edilir. Bir çift sayı olan ve iki haneli on iki doğru yazılışı ayrı yazıldığı halidir.
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Fark etmek sözcüğünün TDK'ya göre belirlenen doğru yazımları merak ediliyor. Kişilerin fark etmek sözcüğünü birleşik yazmaması gerekiyor. TDK'ya göre "fark etmek" şeklinde ayrı olarak yazılması gerekir. Birleşik yazılması durumunda yazım hatası yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri