Işığın altına yatırmak: Yenidoğan sarılığı olan bebekler hastalığın tedavisi amacıyla aileler tarafından güneş ışığı ve veya floresan ışığı altına yatırılabiliyor. Bebeği güneş ışığı veya floresan ışığı altına yatırmak sarılığı azaltmakta kısmi etkili olsa da uygulamada oluşabilecek riskler sebebiyle önerilmemektedir.”
Sarılık en iyi gün ışığı veya floresan lamba altında görülür. Sarılık önce yüzde başlar. Billunlin seviyesi arttıkça gözler gövde kollar ve bacaklara doğru ilerler. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp el kaldırıldığında sarı renk fark edilir.
Sarılığı olan bebek uykuya daha çok meyilli oluyor ve emmesi azalıyor. Bebeğinin karın, kol ve bacaklarında sarılık olması, beraberinde çok uyuması ve emmesinin zayıfladığının fark edilmesi halinde anne-babaların bebek kaç günlük olursa olsun hemen doktora başvurması gerekiyor.
Mavi-yeşil spektrumda özel bir ışık kaynağı olan fototerapi cihazı altına bebek yerleştirilerek bilirubinin idrar ve dışkı yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermez. Bebeğin gözleri, ışıktan zarar görmemesi için kapatılır.
Bununla birlikte, genel kural olarak, sarılık olan bir bebeğin her 2-3 saatte bir emzirilmesi önerilir. Bu, hem gündüz hem de gece boyunca devam etmelidir. Bebeğin sarılığı hafifletmek için sık sık emzirilmesi, vücuttan bilirubin atılımını hızlandırır.
İlgili 44 soru bulundu
Mavi-yeşil spektrumda ışık kaynağı kullanılır. Bu ışık bilirubinin idrar ve dışkı yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermez. Bebeğin gözleri ışıktan zarar görmemesi için kapatılır.
Islak Mendil ile Uyandırma
Bebeğinizi uyandırmak için ıslak mendil veya nemli bir bez yardımıyla vücudunu hafif hareketlerle silmeniz, bebeklerde banyo yapma hissi oluşturacağından bebeğinizin uykusundan uyanmasına yardımcı olacaktır.
Bebeklerde oluşabilen sarılığın tedavisinde en etkili yöntem bebeğin sıklıkla emzirilmesidir. Yenidoğan bir bebek günde 10 ile 12 defa emzirilmesi önerilmektedir. Bebek, vücutta bulunan bilirubin maddesini idrar ile dışarı atacağından dolayı bol bol emzirilmesi oldukça önemli bir durumdur.
Bebeğin üzerine sarı tülbent örtülürse sarılığının geçeceği batıl inançlara dayanıyor. Oysa sarı tülbent örtülmesinin sarılığa faydalarına yönelik bilimsel bir çalışma yok. Üstelik zaman kaybından başka bir işe yaramıyor.
Yenidoğan Sarılığı
Yenidoğanda diğer antioksidan sistemler tam gelişmediği için sınırı aşmayan sarılıkaslında faydalı bile sayılabilir, oksijenin zararlı etkilerinden korur. Yenidoğan bebeklerin %8-10 u bilirubin değeri, belirlenen sınır değeri aşar ve sarılık nedeniyle yatış yapılıp tedavi edilmesi gerekir.
Karaciğerin tam olarak olgunlaşmamasına bağlı olarak oluşan fizyolojik sarılık, genellikle doğumdan sonra bebeğin yaşamının ikinci günü başlar, üç ve dördüncü günlerde maksimum seviyeye ulaşır, giderek azalır ve biter. Bir hafta içinde bebekte kalıcı bir etki görülmeden normale döner.
Bebeğin emmek istememesi, bilirubin seviyesini yükseltmekte ve sarılık şüphesi ortaya çıkmaktadır. Bebekte sarılık şiddetli derecedeyse, tiz bir sesle ağlamaktadır.
Anne Sütü Sarılığına Dikkat
Bu duruma anne sütü sarılığı deniliyor. Bebeğin anne sütü sarılığını yaşamaması için düzenli bir biçimde anne sütüyle beslenmesi önemli. Bu çerçevede, annenin yenidoğan bebeğini günde 8 ila 12 kez emzirmesi gerekebiliyor.
Yüksek wattlı aydınlatmaları satın almak yerine daha az ve düşük güçteki aydınlatmaları tercih edin. Bu sayede bebeğiniz uyurken ışıktan rahatsız olmayacak. Işığın seviyesi ne kadar yüksek olursa o kadar az melatonin hormonu salımı olur. Işık direkt olarak kesinlikle bebeğe gelmemelidir.
Bebeklerin doğduğunda üstüne sarı tülbent örtülmesi ve ilk günler sarı renkte kıyafetler giydirilmesi ile sarılığın tedavi olacağı yönündeki inanışların yanlış olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bunlar tamamen hurafe. Bebeğinizi böyle giydirirseniz, sadece bebeğinizin sarardığının fark edilmesini de engellemiş olursunuz.
Lakin sarılık 24 saat içinde başlamışsa, sarılık koyu renk almış bir şekilde yayılarak şiddetleniyorsa, halsizlik ve ateş söz konusu ise, bebeğiniz normalden fazla uyuyorsa ve beslenmesi iyi değilse, dışkı ve idrarda renginde değişme görüldüyse, bebeğiniz emme güçlüğü yaşıyorsa derhal hekime başvurulmalıdır.
Hepatit C. En tehlikeli olanıdır. Hastaların yarısında siroz hastalığına yol açar.
Yenidoğan Sarılığında Doğru Bilinen Yanlışlar
Bebeğe sarı tülbent örterek veya sarı kıyafet giydirerek sarılığının azalacağı inanışı yaygındır. Aksine sarı kıyafet giydirmek bebeğin olası artan sarılığının kontrolünü zorlaştırarak tedaviyi geciktirecektir. Yenidoğan her bebekte sarılık görülür inanışı yanlıştır.
Cildin sararması genellikle baş ve yüzde daha belirgindir. Cildin bir bölgesine parmağınızla bastırırsanız da sararma artabilir. Sarılık düzeyi artmış bir yenidoğan bir bebek ayrıca uykulu olur, beslenmek istemez veya her zamanki gibi beslenemez. Genellikle idrarın rengi koyu sarı ve miktarı azdır.
3. Anne ile bebek taburcu olurken yenidoğan sarılığı ve beslenme ile ilgili bilgilendirilmiş olmalı ve 2 gün içerisinde çocuk hekimi tarafından poliklinik kontrolü gerçekleştirilmelidir. 4. Güneş ışığı, florasan lamba, sarı örtü örtmek gibi ailelerin uyguladığı geleneksel uygulamaların sarılık tedavisinde yeri yoktur.
Yeni doğmuş bir bebeğin kanında bulunması gereken bilirubin miktarı 1-2 mg/dl kadardır. Bu miktar 5 mg/dl'yi aştığında sarılık fark edilir ve ilk olarak göz akları sararmaya başlar.
Fizyolojik olarak nitelendirilen yenidoğan sarılığı genellikle 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Bu süre içinde doktor bebeğin sık sık beslenmesini önerir. Anne sütü ya da formül mamayla yeterince beslenen bebek idrar ve dışkı yoluyla bilirubini vücudundan atar.
Karanlıktan ışığa geçiş, beynine uyanma zamanının geldiğini bildirir. Bunun yerine, karanlık yatak odasında onu yatıştırın. Eğer güneş ışığı çocuğunuzu çok erken saatlerde uyandırıyorsa ya da öğleden sonra uyuma problemi yaşıyorsa, odanın tonlarını koyulaştırmayı düşünebilirsiniz.
Belirtileri; öncelikle renk değişikliğidir. Farkına varılmazsa, ilerledikçe yeni belirtiler eklenir. Bebekte aşırı uyuma veya huzursuzluk, emmeme, kusma, halsizlik, beyini etkilenmişse; tiz çığlıklarla ağlama, kasılma, havale nöbetleri oluşabilir.
Eğer bebeğinizin gün içerisinde yaptığı fazla uykular, gece uykularından çalmaya başladıysa, bebeğinizi uyandırmanız gerekebilir. Bebeğinizin son gündüz uyku saati geç olursa, bu akşam uykusuna yatışı etkileyebilir, böyle bir durumda bebeğinizi yine son gündüz uykusundan uyandırmanız gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri