Gemlik'teki Togg fabrikasında 14 bin 500 ton çelik montajı yapılan boya tesisinde, 33 bin metrekare çatı panel montajı ve 16 bin 734 metrekare abs kör kalıp montajı yapıldı. Tesisteki üretim hattı boya tanklarının yerleştirilmesi tamamlandı.
Bu kapsamda TOGG, Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) kendi üretimlerinin patent, tasarım ve marka başvurularını tescilletmek için başvurular yapıyor. Patent alanında TOGG'un TÜRKPATENT'e yapmış olduğu 30'u 2023 yılına ait olmak üzere toplam 72 adet patent başvurusu bulunmaktadır.
Bu nedenle, TOGG'un tam anlamıyla yerli bir otomobil olduğu söylenebilir. Ayrıca, TOGG'un geliştirme sürecinde yerli ve yabancı birçok firmadan destek alınmış olsa da, otomobilin tüm tasarım ve mühendislik çalışmaları Türkiye'deki ekipler tarafından gerçekleştirilmiştir.
Daha önce test aşamaları ile gündeme gelen yerli otomobilin, tüm aşamaları tamamlayıp tamamlamadığı, seri üretime geçiş tarihinin netleşip netleşmediği sorgulanmaya devam ediyor. Yapılan resmi açıklamalara göre yerli otomobil Togg, inşaatı tamamlanan Gemlik Fabrikası'nda seri üretime geçecek.
Togg'un Türkiye'nin otomobili olması nedeniyle, aracın üretimi Türkiye'de gerçekleştiriliyor.
İlgili 25 soru bulundu
Günlük 100 adedi yakaladık
Yeni model üretimlerinde teknik kapasiteye ulaşmanın 6 ay kadar zaman aldığını belirten Togg CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, “Üretim adetlerimiz günde 80-100 aralığındaydı. Şu anda 100 adedi artık yakaladık. Günde 170 adede çıktığımızda ise bu, 3 dakikada 1 üretime karşılık geliyor.
TOGG İtalya'da mı üretiliyor? Togg CEO'su Gürcan Karakaş, yerli otomobilin İtalya'da üretildiğine ilişkin iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Karakaş, "Togg yurt dışından alım yapmadı. Bunlar fantezi ürünü, bir anlam veremiyorum" ifadelerini kullandı.
Elektrikli araçlar için motor kadar önemli olan bir diğer parça olan batarya ise yine yabancı bir firma olan Çinli Farasis ile üretiliyor. Sanayi Bakanı Mustafa Varank'ın TOGG'un yerlilik oranının yüzde 51 olduğunu açık açık söylemişti.
Koreli LG üretiyor. 3 ayrı kıtada üretilen elektrik motoru ve aktarma parçalarını kullanıyor.
Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü'nün devreye girmesiyle Siro, 2026 yılı itibarıyla batarya hücresi de dahil olmak üzere entegre bir enerji depolama üreticisi haline gelecek.
Audi, BMW, Mercedes Benz, Mini, Opel, Porsche, Smart, Volkswagen, Seat ve Skoda sektörde öncü rol üstlenen Alman araba markaları arasında yer alıyor.
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu tarafından hayata geçirilen TOGG, 2023 senesinin ilk çeyreğinin sonlarına doğru yollarda olacak. Avrupa pazarında da rekabete hazır olan yerli elektrikli otomobil TOGG, tüm testlerinin tamamlanmasının ardından satışa sunulacak.
Üretim tesisinin yıllık 15 GWh pil üretmesi hedefleniyor. Ayrıca yerlilik oranı ile fikri ve sınai mülkiyet hakları birbirinden tamamen ayrıdır. Bu haklar %100 Türkiye'ye ait olduğundan yerlilik oranı düşük dahi olsa Türkiye'ye ait milli bir otomobil oluyor.
Muhittin Şahin tarafından kurulan TOGG markası, Fransa'da 3, 18 ve 25 numaralı ticari marka sınıfları üzerinden 2019 yılında tescillendi. Bu tescil 3. madde tekstil ürünleri, 18. madde deri ürünleri ve 25. madde de çanta ve aksesuar üretimini kapsıyor.
Örneğin mayısta Togg'u teslim alan bir kişi 2 ay bekledikten sonra Togg'unu satabilecekken, yapılacak uzatma ile aracı alan kişi satış için alım tarihinden itibaren 6 ay sonra, 6 bin kilometre yapıp aracı satabilecek.
İlk 30 saatte 29 bin sipariş alan otomobil, bu yıl 20 bin adet üretilecek. Üretimin 12 bin adedinin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına özel üretilecek.
TOGG fabrikası, Bursa'nın Gemlik ilçesinde yer almaktadır. TOGG fabrikasının yapımına ilk olarak 18 Temmuz 2020'de başlandı. Fabrika sahası yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekaredir.
Volkswagen Golf, Passat ve Tiguan, Ford Focus, BMW 3 Serisi ve Mercedes C Serisi Almanya'da üretilirken Volkswagen Polo, T-Roc, Skoda Octavia ve Opel Corsa, diğer Avrupa ülkelerinden ithal ediliyor. Bu kadar yerli üretime rağmen 6 ayda Alman pazarında satılan araçların %37'si bu ülkede üretilmiş.
SANAYİ Bakanlığının yayınladığı raporda ticari vasıta ve traktör üreticileri de yer alıyor. Örneğin Alman Mercedes'in Aksaray'da ürettiği Actros markalı kamyonun yerlilik oranı yüzde 19 seviyesindeyken, Hoşdere'de ürettiği otobüslerin yerlilik oranları ise yüzde 50'ler civarında.
TOGG, Türkiye'nin ilk tamamen yerli ve milli otomotiv projesi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, proje kapsamında üretilen aracın yazılımının da yerli olması hedeflenmektedir. Ancak, yazılım alanında dünya çapında öncü firmaların ürünleri kullanılmaktadır.
Togg, Gemlik'teki fabrikasında mart ayından itibaren gelen siparişler için seri üretime başladı. Üretim adedini adım adım arttıracaklarını belirten Togg CEO'su Gürcan Karakaş, “Şu anda günde 40 adet üretiyoruz. İki-üç hafta içinde 80'e, temmuz sonundan itibaren günde 160-170 adetlere çıkacağız.
Togg'un ilk kazası Ankara'da yaşandı!
Bugüne kadar 300'ün üzerinde araç üretildi. Seri üretim standartlarında üretilen araç sayısı ise 200'ün üzerindedir. Bunlardan 40'tan fazlasını teslim ettik. Ayrıca şu an 26 tane TOGG, testler için ülkemizi dolaşmakta.”
İlk yerli otomobilimiz TOGG'un motoru Almanya'dan, Bataryası Çin'den, şasi sistemleri İngiltere'den alınacak. Aracın tasarımını ise İtalyan mühendisler yapacak.
YERLİLİK ORANLARI
Hyundai'nin yerlilik oranı yüzde 66, Fiat yüzde 58'e ulaşmış. Toyota'nın yerlilik oranı yüzde 55, TOGG ise yerlilikte yüzde 45-50 civarında.
Bu yıl içinde 28 bin araç üretmesi planlanan Togg'un Bursa'nın Gemlik ilçesindeki fabrikasından yeni görüntüler geldi. Üretimi başladığı günden bu yana muhalefetin hedefinde olan, çeşitli iftiralarla karalanmaya çalışılan ve İtalya'da üretildiği öne sürülen Togg'un fabrikasında yoğun bir mesainin devam ettiği görüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri