c) Sarmal Olay Örgüsü Bu olay örgüsü türünde, helezonik bir yapı söz konusudur, yani iç içe olaylar karşımıza çıkar. Bu iç içe olayları kuşatan bir çerçeve olay vardır. Bu tür olay örgüsünde yazarın, iç olaylar ve çerçeve olay arasında organik bir bağ kurabilmesi gerekir.
Gelişme kısmında kurt kızın yolunu keser ve yemekleri ister. Kız yemekleri vermeyince de nenesinin evini alır ve nenesini yer. Sonuç kısmında ise kız kurdun aslında anneannesi olmadığını anlar. Bu tam olarak bir olay örgüsünü anlatmaktadır.
Helezonik Olay Örgüsü: Birden çok vak'a zincirinin iç içe geçmesi söz konusudur. Bir anlamda hikâye içinde hikâye, oyun içinde oyun vardır. Binbir Gece Masalları'nda, Oğuz Atay'ın Bir Bilim Adamının Romanı'nda bu türün izlerini görebiliriz.
Adından da anlaşıldığı gibi olay örgüsü; bir hikayede, romanda, masalda veya herhangi bir türde yaşanan olaylar bütününü ifade eder. Kısacası, okuduğunuz romanda anlatılan “olayların” ve bunların size sunulması sırasının, romanın “olay örgüsü” olduğunu söyleyebilirsiniz.
b) Çok zincirli olay örgüsü
Bu olay örgüsü,kendi içinde birden fazla zincirden meydana gelir.Asıl vak'a zinci- ri,kendi içinde birden çok dala ayrılır.Çok zincirli olay örgüsü,masal,halk hikâyesi ve roman- larda daha çok görülür.
İlgili 37 soru bulundu
Birinci, ikinci ve üçüncü şahıs anlatıcı, gözlemci anlatıcı, karma anlatıcı, çoklu anlatıcı ve tekinsiz (güvenilmez) anlatıcı türlerini anlattım.
Olay örgüsü genellikle ağaç yapısı şeklinde gösterilir. Olayın kök nedeni en üst düzeyde yer alırken, altında daha spesifik nedenler ve sonuçlar yer alır. Bu şekilde, olayın genel bir bakış açısı elde edilir ve ilişkili faktörlerin birbirleriyle nasıl bağlantılı olduğu görsel olarak temsil edilir.
Metinde karşımıza çıkan olay, öncesi ve sonrasıyla kendi içinde art arda gerçekleşen ve birbirine bağlanan bazı küçük olaylardan oluşur. Birbirine bağlanan ve bir süreklilik yaratan bu durum, genellikle “zincir” sözcüğüyle ifade edilir. Bundan hareketle olay örgüsüne “olay zinciri” de denilmektedir.
Serim bölümü; yer ve zamanın belirtildiği, kişilerin tanıtıldığı, olayın anlatılmaya başlandığı bölümdür. Düğüm bölümü, olayın okuyucuda merak duygusu oluşturacak şekilde işlendiği bölümdür. Çözüm bölümü, olayların düğümlerinin çözüldüğü bölümdür. Okuyucuda merak uyandıran sorular bu bölümde cevaplanır.
Tematik Güç (Ülkü Değer); ruhunu eserin merkezine yerleştiren yaratıcının (yazarın veya sanatkârın) benimsenmiş değerlerini, doğrularını, özlemlerini, arzularını, varlık kaygısını temsil eden bir varoluş dizgesi içerir.
Kronoloji, tarih boyunca yaşanan olayların tarihsel olarak sıralanması anlamına gelen bir bilim dalıdır.
Olay örgüsü bir hikaye değil, aslında hikayede çatışma yaratan bir dizi olaydır. Bir olay örgüsüne bazen bir hikayenin 'omurgası' denir.
Mekân (Yer): Hikâye içinde olay örgüsünün geçtiği yerin tasvir edilmesi bize hikaye içinde mekanı vermektedir. Bu hikâyenin geçtiği köy, şehir, bir orman, yayla ya da bir kümes bile olabilir. Konuya ve hikâye türüne bağlı olarak olayın geçtiği yer değişmektedir.
Olay: Öykü kişilerinin başından geçenlere olay denir. Olay Örgüsü: Metinlerde olay, ya metindeki kişiler arasında cereyan eden ilişkiler ya da kahramanın iç çatışmaları sonucu ortaya çıkar.
Bir öykünün en önemli elemanları ana karakter ve olay örgüsüdür demiştik. Hatta hangisi daha önemlidir diye binlerce yıldır tartışıldığını, fikir beyan edildiğini söylemiştim. Bir diğer görüşe göre de olay örgüsü ve karakter zaten aynı şeydi, birbirine sıkı sıkı bağlı kavramlardı.
Öyküde kişiler, olay örgüsü, mekân, zaman, anlatıcı ve bakış açısı olmak üzere beş temel yapı unsur vardır ve olay öyküsü ve durum öyküsü olarak ikiye ayrılır.
Olay hikâyesi, Fransız yazar Guy de Maupassant'ın (1850-1893) adıyla da anılır: “Maupassant tarzı hikâye.” Olay hikâyesinin ana özelliği, klasik anlatı düzenine uygun olmasıdır. Bu tarz hikâyelerde olay akışı; giriş, gelişme ve sonuç bölümleri şeklinde bir düzenlenişe sahiptir. Olay, metnin başat ögesidir.
Durum ya da kesit hikâyesinde, olay ön planda değildir; bunun yerini durumlar ve yaşamdan kısa kesitler almıştır. Bu tarz hikâyeler, Rus yazar Anton Çehov'un (1860-1904) adıyla da anılır: “Çehov tarzı hikâye.” Durum ya da kesit hikâyelerinde, klasik anlatı düzeni söz konuş değildir.
Düğüm bölümünde öyküyü harekete geçiren tetikleyici bir olay meydana gelir. Bu olaydan sonra öyküde gelişmeler ve karakterlerin yaşantısında değişiklikler olur. Çözüm bölümünde ise düğüm bölümünde ortaya konulan olaylar bir sona ulaşır. Tüm karakterler bu çözümle yüzleşir ve öykünün tüm öğeleri bir araya gelir.
Özet, okuyucunun konuyu veya olay örgüsünü daha kısa sürede anlamasına yardımcı olan, içeriğin kısa bir açıklamasıdır. Genellikle özet, metnin “ne “si olarak adlandırılır.
Zaman ve mekân, kurgu yahut kurgu olmayan bir anlatının hangi zamanda ve nerede geçtiğine dair kavram. Edebî unsur olarak hikâyeyi bir zemine oturtmaya ve geçtiği dönemin atmosferini anlamaya yardımcı olur.
Örüntü olay ve ya nesnelerin düzenli bir biçimde birbirini takip ederek gelişmesidir. Böylece, olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurabilmemizi, çıkarımlarda bulunabilmemizi sağlar. Hayat bir örüntüdür. Örüntü nedir sorusuna bu şekilde cevap verebiliriz.
HİKÂYENİN UNSURLARI Hikâyeler; olay örgüsü, kişiler, zaman, mekân, konu, tema, çatışma, anlatıcı ve bakış açısı gibi unsurlardan oluşur. Olay Örgüsü: Hikâye kişileri arasında cereyan eden ve sebep sonuç ilişkisine bağlı olarak gelişen organik bütüne olay örgüsü denir.
Roman- daki vaka zamanıyla karıştırmamak gerekir. Vaka gibi vaka zamanı da yaza- rın icadıdır. Hâlbuki takvim zamanı yaşanan veya yaşanabilecek olan gerçek zamandır, bir başka deyişle kozmik zamandır.
1) OLAY: Hikâyede üzerinde söz söylenen yaşantı ya da durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri