Yaprakları kurulamak için bir havlu veya kağıt havlu kullanın. Tamamen kuruduktan sonra saklamaya hazır hale geleceklerdir. Hava geçirmeyen kap: Dut yapraklarını saklamak için en iyi yöntem, hava geçirmez bir kap veya poşettir. Cam kavanozlar veya plastik saklama kapları bu amaç için uygundur.
Dut, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Bu yüzden yazın taze dut yaprakları toplanır, kurutulur. Daha sonra dut yaprakları serin ve nem olmayan bir ortamda saklanır. Cam kavanoza konulan dut yaprakları daha uzun süre saklanabilmektedir.
Eğer haşlama suyuna tuz atmazsanız yapraklarınız derin dondurucu da 2 sene bile dayanır. . Yapraklar derin dondurucu da saklanacaksa ne haşlama suyuna ne de yapraklara tuz eklemeyin hiç gerek yok…
Son dönemlerde konuyla alakalı cevabı en çok araştırılan sorulardan biri salamura yaprak açıldıktan sonra nasıl saklanır sorusudur. Kullanılmayan ya da daha sonra kullanılmak için ayrılan salamura yapraklarını da temizleyip suyunu akıttıktan sonra buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Asma yapraklar sarı rengi alana kadar bekletin. Sararan asma yapraklarının suyunu iyice süzün. Buzdolabı poşetlerine kullanacağınız miktarlarda koyup, ağızlarını kapatın. Hazırladığınız asma yapraklarını buzlukta saklayabilir, istediğiniz zaman da buzluktan çıkartıp, kullanabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Salamura olarak asma yaprağı saklanacaksa serin ve güneş almayan bir ortamda saklanmalıdır. Diğer yandan uygun bir şekilde buzdolabı poşetlerine konularak buzlukta ya da derin dondurucuda saklanabilir.
Kilitli Poşette Derin Dondurucuda Saklama:
2- Kaynar suda ters yüz edilir, rengi dönünce çıkarılır. 3- Süzülüp soğutulan yapraklar bir pişirimlik olarak kilitli poşete konur, poşeti havası alınarak ağzı kapatılır ve derin dondurucuya kaldırılır. 4- Kullanılacağı zaman dondurucudan indirilip buzunun çözülmesi beklenir.
Hazırladığınız salamur yaprağını serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Asma yapraklarını istediğiniz zaman ön haşlama yapmadan direk kullanabilirsiniz. Eğer yapraklar çok tuzlu gelirse bol su içinde bekletip, bu şekilde tuzunun azalmasını sağlayabilirsiniz.
Bazı durumlarda salamura yaprakların küflendiği gözlemlenir. Bunun tek nedeni bidonun hava almasıdır. Küflü yapraklar bidondan alınır ve atılır. Bidona yeniden tuzlu su eklenir ve yaprakların su dengesi korunur.
Yaprağın parlak kısmı alta gelecek şekilde bir tabağa yerleştirin. Üzerine iç harçtan yaklaşık bir tatlı kaşığı kadar koyun. Kenarlarını içe doğru katlayarak sıkıca sarın. Dilerseniz bu aşamada henüz pişirmeden buzdolabı poşetlerine pay ederek buzluğa kaldırabilirsiniz.
Yapraklar kaynar suya alınır ve ters yüz edilir. Rengi değişmeye başladığında çıkartılır. Yaprakları süzülüp soğutulduktan sonra bir pişirimlik olacak şekilde ayrılır ve buzdolabı poşetlerine doldurulur. Poşetlerin ağzı bağlandıktan sonra derin dondurucuya konulur.
Buzlukta saklanan sarmaları çıkardıktan sonra, buzların erimesi beklenir. Buzlar çözüldüğünde, tencereye alınan sarmaların üzerine ılık su eklenir. Suyla birlikte zeytinyağı ve limon da ekleyerek sarmanıza güzel bir tat katabilirsiniz. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılan sarmalar, yaklaşık 30 dakika sonra tüketilebilir.
Kabınız dolduktan sonra yaprakların üzerini geçecek kadar kaynamış su ilave edin. Uygun bir tabakla ağırlık verin ki bütün yapraklar suyun içinde olsun. Tuzunu çekmesi için ve yumuşaması için 6-7 saat tabağı kaldırmadan bekletin.
Anlattığımız yöntem ile kurutmuş olduğunuz dut yapraklarını direkt güneş ışığından uzak serin ve rutubetsiz bir ortamda saklamak gerekmektedir. Mümkün ise hava almayacak şekilde saklamanız önerilir. Buzdolabında saklamaya gerek yoktur.
Hava geçirmeyen kap: Dut yapraklarını saklamak için en iyi yöntem, hava geçirmez bir kap veya poşettir. Cam kavanozlar veya plastik saklama kapları bu amaç için uygundur. Yaprakları içine koyun ve kapağını sıkıca kapatın.
Dut yaprağı, dut meyvesinin ağacında bulunan yapraklardır. Bu yaprak, çinko, C vitamini ve fosfor bakımından zengindir. Dut, Mayıs ayında tüketilmeye başlayan bir meyvedir. Dut yaprakları ise, Mayıs ayından Ağustos ayının sonlarına kadar toplanabilir.
Bir kere pişirilme işlemine tabi tutulduktan sonra bozulması pişmemiş sarmalara oranla daha kolaydır. Pişmiş yaprak sarması belirli bir süreden sonra bozulma gösterecektir. Bu belirli süre 4-5 gündür. Sarmanın hava almaması en önemli püf noktadır.
Nisan ve Mayıs aylarında toplanan asma yaprakları salamura yöntemi üzerinden, 2 sene taze şekilde kalabilmektedir. Tabi yumuşak, tüysüz ve damarsız olanlarını seçerek saklama yöntemi değerlendirmek çok daha önemlidir. Böylece hem lezzet açısından hem de tazelik noktasında asma yaprakları 2 yıl tutulabilir.
Eğer bunlar yoksa bakkal poşetlerinden bir iki tanesini yaprakların üzerini tamamen kapatacak şekilde bidonun ağzına yerleştiriyoruz ve kapağı sıkıca kapatıyoruz. Önemli olan yaprağın hava almaması hava alırsa yaprağın rengi bozulur ve yaprak çürür.
Salamura Yaprak Yapımı Püf Noktaları Nelerdir? Yapraklar, bidona kalın desteler halinde, aralarına tuz serpilerek boşluk bırakmadan dizilmelidir. Yapraklar, soğuk suyla hazırlanan salamuranın içinde kalmalıdır.
narince cinsi üzümden elde edilen asma yaprakları, yaprak sarma yaparken kullanılan en ideal asma yaprağıdır. Altın sarısı yaprağımız narin, ince, sarımı kolay ve damarsız olmasının yanı sıra mükemmel bir aromaya sahiptir.
Bu metotda tuz kullanım miktarı hazırlayacağınız yaprak miktarının %20 kadardır ( 5kg. yaprak için 1kg tuz ). Kaynar tuzlu suyun içine kısa süre bırakılan yapraklar alınarak küçük destelerin içine 1 çay kaşığı tuz konulup rulo yapılır. Bu işlemde yaprakların parlak kısımları içeri bakacak şekilde hazırlanır.
Burada 1-2 dk. beklettikten sonra kilitli buzdolabı poşetlerine koyup bastırarak havasını çıkarın ve kilidini kapatıp buzdolabına kaldırın. Kullanmadan önce sıcak suyun içine atıp buzunu çözdürerek beklemeden kullanabilirsiniz.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Yapraklar tuzsuz olduğu için harika oluyor yaprak pişirileceği zaman şişeyi açtıktan sonra ortadan ikiye kesip düz bir tepsiye döküyorum Yaprakları bir bir açıyorum . Sonra bolca yaprakları yıkıyorum . Kısık ateşte çok çok az tuz serpip beş on dakika haşlıyorum. aynı yazın yaptığımız taze yaprak sarması gibi oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri