Patlıcan, biber ve domates ile hazırlanan şakşuka, bir meze çeşididir. Özellikle Akdeniz mutfağında çok sevilen şakşuka, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur. Yaprak sarma, yoğurtsuz olmaz elbet.
Sarmanın içerisindeki pirincin kan şekerinde dalgalanmaya yol açmaması için yoğurtla tüketmek çok faydalı olacaktır.
İsotlu Yaprak Sarması Tarifi Nasıl Yapılır? Tavaya yağımızı alıp soğanımızı doğruyoruz, soğanlar ölünce pirinç ve bulgurumuzu da ekliyoruz biraz karıştırıp salçamızı, rendelenmiş domatesimizi, isotumuzu, toz biberimizi ve tuzumuzu da ekleyip kavurmaya bırakıyoruz.
Yaprak Sarmasının İçine Neler Konur? Yaprak sarması yaparken gerekli olacak malzemeler öncelikle az damarlı ve taze asma yaprağı olacak. İç harcını hazırlamak için de gerekli olan malzemeler zeytinyağı, kuru soğan, pirinç, dolmalık fıstık, kuş üzümü ve arzuya göre ekleyeceğiniz baharatlar olacak.
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Sarma sarar gibi sarın tencereye dizin. Üzerine bastırılacak bir tabak bırakın, yapraklar gevşememesi için. 2 bardak su ekleyip orta kısık ateşte 35 dk pişirin. Üzerine yarım bardak su ekleyin pişen sıcak yaprakları servis tabağına alın üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün.
İlgili 30 soru bulundu
Sarmış olduğunuz yaprakların üzerine isteğe bağlı olarak da zeytinyağı ya da limon ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir. Sıcak su ilave ettikten sonra bu noktadan itibaren artık sarmaları pişirmeye başlayabilirsiniz.
Sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız, üstüne biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır. Tüm sarmaları dizdikten sonra üzerini kapamak için tekrar kullanmadığınız yapraklardan faydalanın. Bu yöntem, sarmaların kararma ihtimalini ortadan kaldırır.
Domates rendesini de suyunu çekene kadar kavurduktan sonra pirinci, şekeri ve tuzu ilave edin. İçine bir çay bardağı ılık su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldığınızda içine kıydığınız dereotu, maydanoz ve naneyi ekleyin. Baharatları da ekleyip güzelce karıştırın ve ılınmaya bırakın.
Salamura yaprak kullanacaksanız yaprakları 1 gece önceden sıcak suyun içerisine koyup bekletmelisiniz. İç harcını hazırlarken kullandığınız yaprakların tuzluluk oranına mutlaka bakmalısınız. Yaprakların tuzu gitmedi ise iç harcına dengeleyecek şekilde tuz koymalı ya da hiç koymamalısınız.
Sarmanın püf noktaları:
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
Şanlıurfa dışında neredeyse tüm Türkiye'de çiğ köfte ile beraber oldukça tercih edilen bir baharattır ayrıca kebap gibi yemeklerin yanında da gelir. Çiğ köftenin yanı sıra lahmacun, çorba ve bir takım sulu yemeklere (kuru fasulye) de acı ve renk verici olarak eklenmektedir.
Peki ya her ikisi de damakta ekşimsi bir aroma bırakan isot ile sumağın farkı nedir? Bu ikili pul biberin aksine birbirinden tamamen farklıdır. Sumak baharatı sumak bitkisinin tohumlarının hasat edilmesi ve sıklıkla öğütülmesi ile hazırlanır. Sumak; kullanıldığı yemeklere ekşimsi aroma verir.
Üzerlerine 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 su bardağı kaynar su ve limon suyu gezdirin. Sarmalar kaynamaya başladığında ateşi kısın ve yapraklar yumuşayıncaya kadar ağır ağır pişirin. Sarmanın suyu tencereyi hafif eğerek kontrol edilir, gerekirse kaynar su ilave edin.
Eğer bir gece önceden suya yatırmayı unutursanız aynı gün içinde yaprak sarmaları sarmaya başlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat kadar bekletebilir, hiç vakit bulamazsanız kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu, sert yaprakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
Bağırsak sağlığı için önemli olan posanın zengin kaynağıdır. Yüksek posalı besinlerin kabızlığı önleme, kolesterolü düşürme ve kan şekerini yavaş yükseltme gibi olumlu etkileri vardır. Siz de sarmalarınızı pirinç yerine bulgur ile yaparak posanın bu olumlu etkilerinden yaralanabilirsiniz.
4-5 tane yaprak sarmada bulunan kalori, 1 dilim ekmeğin kalorisine denktir. Tabii ki bu değerlendirmeyi yaparken, yaprak sarmanın kalınlığını da göz önünde bulundurmak gerekir. Öğünleriniz sırasında ekmek yemeyip 4-5 adet yaprak sarma yerseniz aynı kaloriyi almış olursunuz.
Pişirmek için önce artık veya yırtık yapraklar ve sapları tencerenin dibine konulur. Sarmalar yerleştirilir ve su ile limon suyu ilave edilerek 1 saat kadar pişirilir.
Üzerini yapraklarla ve tabakla kapatıp suyunu da ekleyin ve pişirmeye alın. Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın. Üst tarafa koyduğunuz pirinçler pişmişse eğer sarmalarınız pişmiş demektir.
Şeker ve maydanoz hariç baharatlar eklenir. Bir iki karıştırmadan sonra üzerini geçmeyecek şekilde sıcak su eklenir ve tencerenin kapağı kapatılır. Suyu çekilene kadar pişirilir. Soğuduktan sonra küp şeker, ince kıyılmış maydanoz eklenir ve karıştırılır.
"Yedi Çeşit Baharat" adıyla satılan baharatlar tercih edilebilir. Yaprak sarmasının içine kimyon konur mu? Sıklıkla kullanılan lezzetlendiriciler arasında kimyon, karabiber, sumak, pul biber, nane, maydanoz, dereotu, sarımsak yer alır.
Malum biber dolmasını normalde fırında pişirmek de mümkün zaten. Bu nedenle artan dolmalarınızı fırında ısıtmanız da mümkün. Yine çok az su ile birlikte dolmaları küçük bir fırın kabına dizip 170-180 derecede üzerleri hafifçe kızarana kadar fırınlayabilirsiniz.
Pişerken sarmaların yırtılmaması için, üzerine porselen bir tabak örtmeyi ihmal etmeyin. Sarmaları pişirirken içerisine eklediğiniz suyun sıcak olmasına dikkat edin.
Eğer yapraklarınız çok tuzluysa 1 gece öncesinden suya koymalısınız. İç harcını hazırlarken yaprakların tuzluluk oranını göz önünde bulundurmalısınız. İç harcı çok fazla koymamalısınız. İçerisindeki pirinçlerin şişme ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri