Ülkemizin sarımsak üretimi yaklaşık 110.000 ton olup, bunun yaklaşık 26.673 tonu Kastamonu ilinde üretilmekte ve bu üretim ülke üretiminin % 23-25'ine tekabül etmektedir.
Orta Asya'ya ve İran'ın kuzeydoğusuna özgüdür ancak birkaç bin yıllık insan tüketimi ve kullanımı geçmişi sebebiyle dünya çapında yaygın bir baharattır. Sarımsak, Antik Mısırlılar tarafından da bilinmekteydi ve hem gıda aroması hem de geleneksel ilaç olarak kullanılmıştı.
Tarımda önemli bir yer edinen sarımsak Ülkemizin birçok ilinde yetişir. Özellikle Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesinde yetiştirilen sarımsak içerdiği mineraller sayesinde dış pazarda da alıcı bulur. Birçok faydası bulunan sarımsak Taşköprü ilçesiyle anılmaktadır.
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde üretilen sarımsak artık Avrupa Birliği tarafından da tescillendi. Tescil ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Taşköprü'nün dünyaca ünlü 'beyaz altını' Taşköprü sarımsağı, Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescili aldı.
Taşköprü sarımsağının özelliği, selenyumun yüksek olmasıdır. 600 bin sene önce burada bir volkan patlaması olmuş ve selenyum bu şekilde yükselmiş. Başka bir yerde bizim toprağımızdaki verimi alması için mutlaka bir volkan patlaması lazım.
İlgili 31 soru bulundu
Ülkemizin sarımsak üretimi yaklaşık 110.000 ton olup, bunun yaklaşık 26.673 tonu Kastamonu ilinde üretilmekte ve bu üretim ülke üretiminin % 23-25'ine tekabül etmektedir.
Anavatanı: Orta Asya ve Akdeniz Bölgesi Çin İspanya Portekiz Fransa Orta ve kuzey Avrupa Orijin bitkisi: Allium longicuspis Tarihçe: İÖ I. Ve II. yy'da Çin'de biliniyordu.
Anavatanı Kastamonu'nun Taşköprü ilçesi olan sarımsağın yemek kültüründe de önemli bir yeri var.
Ülkemizde yıllık ortalama üretim 75.000-80.000 tondur ve Erzurum, Rize ve Trabzon illeri dışında tüm bölgelerde üretimi yapılmaktadır.
Sarımsağın sülfür kaynağı olduğunu belirten Dr. Yavuz Dizdar, "Kaliteli sarımsağın kabuğu zor soyulur. Dişi küçük olabilir hiç önemli değil. Yerli sarımsağın zaten dişleri küçüktür ama öyle bir lezzet ve koku verir ki ev buram buram sarımsak kokar.
Ancak yerli yani Kastamonu sarımsağı ise bundan çok farklı olur. İçi mor olur. Dışı krem rengi ve kök kısmı kahverengi olur. Aroması çok kuvvetli ve kalıcıdır.
Dünyanın en iyi sarımsaklarından biri olabilmesi için ihtiyacı olan sıcaklık, nem, yağmur, ru¨zgar ve toprak birleşiminin dünyanın en kaliteli ve besin içeriği en zengin sarımsağının üretildiği Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetiştirilen Siyah Sarımsak, 45 ila 60 gün boyunca belirli nem ve ısı altında tutularak ...
2022 AĞUSTOS AYI İTİBARİYLE TAŞKÖPRÜ SARIMSAK FİYATLARI NELERDİR? Sarımsakların kurumasıyla birlikte ve kurulan sarımsak pazarlarındaki arz ve talebe göre sarımsak fiyatları netleşmeye başladı. Küçük boy Taşköprü Sarımsak Fiyatı: 20-30 TL aralığında satılmaya devam ediyor.
Ülkemizde genel olarak Adana ve Tunceli yörelerinde Doğu Karadeniz Bölgesinde yaygınlıkla görülür. Bitki gölgeli ve nemli bölgeyi sever, çalılıklarda ve orman alanlarında yetişir.
Önemli sarımsak üretim merkezlerinden biri olan Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde sarımsak her yıl şubat ve mart aylarında ekilip temmuz ayında hasat ediliyor.
En çok üretim 19 bin 871 ton ile Kastamonu olurken, 14 bin 878 ton ile Kahramanmaraş ikinci ve 14 bin 770 ton ile de Gaziantep üçüncü sırada yer aldı. Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinden oluşan TR82 bölgesinde ise, 19 bin 953 ton ile sarımsak üretiminin yüzde 17,2'si gerçekleştirildi.
Erzurum'da yetişen, İspir ve Hınıs şeker fasulyesi, İspir acılı kavunu, Pasinler çerezlik ayçiçeği Türkiye genelinde tanınmıştır.
Buğday, arpa, çavdar, fiğ (hayvan yemi), mercimek, pancar, ayçiçeği, korunga yetişir. Yetişen sebze yeterli olmayıp, ihtiyacının mühim kısmı güney illerden gelir.
Tunceli'nin Ovacık ilçesindeki Munzur Dağları ile Hozat, Pertek ve Pülümür ilçelerinde, yaklaşık 2 bin rakımda doğada kendiliğinden yetişen ve endemik türler arasında yer alan dağ sarımsağının, kontrolsüz toplanmasının engellenmesi amacıyla geçen yıl çalışma başlatıldı.
Ülkemizde sarımsak üretimi en yoğun olarak Kastamonu'nun Taşköprü'de ilçesinde yapılıyor. Tüketimi: Sarımsağın sağlığa olan sayısız yararlarından faydalanmak için günde 1-2 diş sarmısak yemek gerekir.
Dünya sarımsak ekim alanlarının %50,7'sini Çin, %21,9'unu Hindistan, %4,4'ünü Bangladeş oluşturmaktadır. 2019 yılında sarımsak üretimi bir önceki yıla göre % 6,6 artarak yaklaşık 31 milyon ton olmuştur. Çin'de 23,3 milyon ton, Hindistan'da ise 2,9 milyon ton sarımsak üretimi gerçekleşmiştir.
Üretimin yaklaşık %80'i Çin tarafından gerçekleştirilmektedir. Çin'de 2017 yılında 22 milyon ton sarımsak üretilmiştir. Çin'den sonra en fazla sarımsak üreten ülke Hindistan olup, dünya üretimindeki payı %6 düzeyindedir. 2017 yılında dünyada 1.6 milyon hektar alanda sarımsak üretimi gerçekleştirilmiştir.
Kan dolaşımını hızlandırması sayesinde düzenli olarak sarımsak tüketen erkeklerde cinsel organlara ulaşan kan miktarı artar ve cinsel güç arttırılır. Buna ek olarak sperm sayısı ve kalitesi de arttırıldığından bebek planlayan çiftlerin düzenli olarak sarımsak tüketmesi önerilmektedir.
Örneği turşuya atıldığında hem sarımsak hem de turşu mor renge dönüşür ve kısa sürede bozulmasına neden olur. Ancak yerli, yani Kastamonu sarımsağı ise bundan çok farklı olur. İçi mor olur. Dışı krem rengi ve kök kısmı kahverengi olur.
Sarımsağın başkenti Kastamonu'nun Taşköprü ilçesindeydik. Türkiye'de 42 ilde sarımsak üretiliyor fakat hem tüketici hem de üretici, Taşköprü sarımsağının yerini hiç birinin tutmayacağını söylüyor. Diğer sarımsaklar 1 ay, Taşköprü sarımsağı 11 ay dayanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri