Şef bıçağı gibi enli bir bıçağı yatay olarak kesme tahtasının üzerindeki sarımsakların üstüne koyun ve elinizle üzerine bastırarak ezilmelerini sağlayın. Ardından bıçağı düz bir şekilde kullanarak sarımsakları dilediğiniz boyuta kadar inceltin. İşte bu kadar!
Sarımsakların kolay soyulabilmesi için kısa bir süre sıcak suda bekletilmesi yeterli. Sadece 1 dakika sonra, kabuklarından ayrılmaya başladığını göreceksiniz. Ardından, ellerinizi ıslatıp sarımsakları ovalayarak, kabuklarından ayrılmasına yardımcı olabilirsiniz.
► Sarımsağı bir kapta sallayarak soyma yöntemi
Sarımsakları öncelikle baş şeklinde yani tüm olarak bir kavanoza koyulur. 2 baş sarımsağı koyduğumuzda daha kolay dişlerine ayrılma işlemi gerçekleşir. Ardından 1 dakika boyunca salladığınızda tüm dişlerin ayrıldığını göreceksiniz.
Yemeklerimizde sarımsak, kimi zaman diş olarak bütün, kimi zaman da ezilerek kullanılır. Ezilerek kullanılması gerektiğinde, genel olarak havanda döveriz. Kimi zamansa ince ince keser üzerine basınç uygulayarak ezeriz. Her ikisinde de biraz tuz ilave etmek, ezmeyi kolaylaştırır.
200 dereceye ayarladığınız fırında sarımsaklar iyice kuruyana kadar kavurun. Rengi değişip sertleşen sarımsakları bir tülbentin ortasına yerleştirin ve soğuyana kadar bekleyin. Soğuduklarında ise tülbenti havanın içine koyarak un kıvamına gelene kadar iyice dövün.
İlgili 33 soru bulundu
Şef bıçağı gibi enli bir bıçağı yatay olarak kesme tahtasının üzerindeki sarımsakların üstüne koyun ve elinizle üzerine bastırarak ezilmelerini sağlayın. Ardından bıçağı düz bir şekilde kullanarak sarımsakları dilediğiniz boyuta kadar inceltin. İşte bu kadar!
Ardından nasıl kullanmayı tercih ettiğinize göre sarımsakları küçük küçük kesin, rendeleyin ya da havanda ezin. Bu işlemin ardından sarımsaklarınızı yine hava almayacak şekilde kapanabilen cam kavanozlara aktarın. Son aşamada üzerine bolca zeytinyağı ve dilerseniz biraz tuz ekleyin.
4- Sarımsağı doğramayın
Özellikle yemeklere koyacağınız sarımsakları bıçakla doğramak ya da kıymak yerine rendeleyebilir ya da varsa havanda dövebilirsiniz. Böylece sarımsağın suyu açığa çıkar ve tavaya ya da tencereye attığınızda yanmalarını önlemiş olursunuz.
Her gün sarımsak yutmak, içerdiği antioksidan, mineral ve vitaminler sayesinde vücuda direnç kazandırır. Mide, prostat, göğüs gibi pek çok kansere karşı koruma sağlar. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve metabolizmayı düzenler. Tümör oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Kokusuz kükürtlü bir amino asit türevi olan (s-allyl cysteine sulfoxide) Alliin, sarımsağın ezilmesiyle birlikte Alliinaz enzimi ile parçalanır ve açığa Allisin (diallylthiosulfinate) çıkar. Sarımsağın kokusunun kaynağı işte bu uçucu yağdır. Sarımsağın ezilmesiyle ortaya çıkan Allisin'in ömrü çok kısadır.
Sarımsak sapının baş kısmıyla birleştiği yerden bir santim derinliğinde enine bıçakla kesin. Yağlı kağıdı dörde bölün, sarımsakların üzerine zeytinyağı ve tuz ilave edin. Kağıdı üzerine kapatıp, fırın ipi ile bağlayın. 1 saat 15 dakika kadar fırınlayın.
Dilediğiniz kadar sarımsağı rendeden geçirin ve bir miktar tuz ile karıştırın. Bozulmasını önlemek için de üzerine zeytinyağı ilave edin. Tuz ve yağ ile harmanlanan sarımsağı saklama kabında veya cam kap içinde koruyabilirsiniz.
Sarımsakları temiz, kuru ve hava almayan bir kavanoz içine doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına koyun. Sarımsakların bozulmaması için kavanozun kuru olmasına mutlaka dikkat edin. Hazırladığınız bu yöntem ile sarımsakları buzdolabında 1-2 hafta kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Bol su ile uzun uğraş gerektirerek yıkanabilen bu aleti, diş fırçası ile yıkamak en uygun yöntemlerden biridir. Kullanılmamış bir diş fırçası yardımı ile ezilen parçaların çıktığı gözenekler fırçalanarak temizlenebilir.
Sarımsak doğal bir antibiyotik
Özellikle allicin ve kükürt bileşikleri, her türlü patojen mikroorganizma ve parazitlere (bakteriler, virüsler, mantarlar, amipler, solucanlar) karşı öldürücü özelliğe sahiptir.
Kan dolaşımını hızlandırması sayesinde düzenli olarak sarımsak tüketen erkeklerde cinsel organlara ulaşan kan miktarı artar ve cinsel güç arttırılır. Buna ek olarak sperm sayısı ve kalitesi de arttırıldığından bebek planlayan çiftlerin düzenli olarak sarımsak tüketmesi önerilmektedir.
Koku ilk başta sizi rahatsız etse de sarımsak sayesinde uykunuzu daha iyi aldığınızı fark edeceksiniz. Sarımsağın içeriğindeki sülfüroz içerikler sarımsağın aromasıyla birleşince rahatlatıcı bir etki yapar. Böylelikle uyku problemi yaşayanlar için hızla uykuya dalmayı kolaylaştırır, daha rahat uyuyabilmeyi sağlar.
Sarımsağın çiğ olarak tüketilmesi daha çok tavsiye edilir. Keskin tadı ve yoğun kokusu olduğu için herkes çiğ sarımsak yemeyi tercih etmeyebilir.
Birçok faydası bulunan sarımsağın çok sık tüketildiğinde zararları da bulunuyor. Fazla sarımsak tüketmek kişide mide sıkıntılarına yol açabilir. Özellikle gastrit ve reflü problemi olanların çok fazla tüketmemesi önerilir. Fazla tüketilmesi halinde midede tahrişe , yanmaya ve acı hissine sebep olabilir.
Kullandığımız birçok sentetik ilacın yan etkileri var. Sarımsağın yan etkisi sadece kokusu. Eğer bütün olarak yutacak olursak alisin ortaya çıkmadan sarımsak doğrudan mideye gidecek, midede hazmedilip etkisini gösteremeyecek.
İltihap karşıtı özelliğinden dolayı sarımsak, hemoroidleri tedavi etmek için kullanılır. Damardaki enfeksiyonları yok eder ve herhangi bir zararı da yoktur.
Bu şekilde hazırladığın sarımsakları, hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetine koyabilir ve dondurucuda uzun süre saklayabilirsin. Sarımsaklarını soyduktan sonra rendeleyerek de saklayabilirsin.
Son olarak sarımsağı soyduktan sonra da tazelik durumunu anlayabilirsiniz. Taze ve lezzetli sarımsak beyaz olur. Rengi sararmış bir sarımsağı mümkünse kullanmayın.
Soyulmuş Sarımsak Nasıl Saklanır? Soyulmuş sarımsakları uzun süre saklamak için en iyi yöntem zeytinyağında bekletmektir. Bir kavanoza koyduğunuz sarımsakların üzerini geçecek şekilde zeytinyağı ilave edin ve buzdolabında saklayın. Kavanozdaki yağ eksildikçe ilave edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri