Sarımsaklarınızın kabuklarını güzelce soyun ve yıkayın. Yıkadıktan sonra mutlaka kuru ve temiz bir bez ya da kağıt havlu yardımıyla tamamen kurulayın. Tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra sarımsaklarınızı dondurucuya koymaya uygun, kapaklı ve hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetlerine aktarın.
Sarımsakların kabuğunu soyun ve dondurucu poşeti içine ekleyin. Poşet yerine dondurucuya uyumlu saklama kaplarını da kullanarak sarımsakların ömrünü uzatabilirsiniz. Sadece soyma ve paketleme işleminden geçen sarımsaklar, dilediğiniz her an dondurucuda elinizin altında olacak.
Sarımsakları temiz, kuru ve hava almayan bir kavanoz içine doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına koyun. Sarımsakların bozulmaması için kavanozun kuru olmasına mutlaka dikkat edin. Hazırladığınız bu yöntem ile sarımsakları buzdolabında 1-2 hafta kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
KABUKLU SARIMSAK NASIL SAKLANIR? Kabuğu soyulmamış sarımsağı uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Bunun için sarımsak alırken uzun sapları olanları tercih edin.Daha sonra sarımsakları sap kısımlarından örerek bağlayın. Son olarak karanlık, serin ve nemsiz bir ortamda saklayın.
Sarımsakları kabuklu bir şekilde buzdolabına koymak bir çözüm gibi gelse de bunu asla yapmamalısın çünkü bu şekilde sarımsaklar nemlenir ve çok hızlı bir şekilde bozulur.
İlgili 41 soru bulundu
SARIMSAK Sarımsak, kuru ve serin ortamlarda 3 ay boyunca kimseye zararı olmadan usul usul bekler. Buzdolabındayken etrafında dolaşan hava antisarımsak etkisi yapar. KAHVE Buzdolabı sayesinde nemlenen kahve çekirdekleri hem lezzetini yitirir hem de kısa sürede bayatlar.
Soyulmuş sarımsakları uzun süre saklamak için en iyi yöntem zeytinyağında bekletmektir. Bir kavanoza koyduğunuz sarımsakların üzerini geçecek şekilde zeytinyağı ilave edin ve buzdolabında saklayın. Kavanozdaki yağ eksildikçe ilave edin.
Tek tek ayırarak saklama yöntemi:
Gerek kabuğunu soyarak gerekse de soymayarak tercih size kalmış, sarımsakları temiz cam bir kavanoz da hava almayacak şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Bitkinin ampullerinin raf ömrünü uzun süre koruyabilmesi için havalandırmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle sarımsağı kilerde, torbada veya hava geçirmez bir saklama kutusunda saklamak yerine evde saklamak en iyisidir.
Poşetin ağzına düğüm atın. Tekrar sarımsakları 1-2 poşet içerisine koyun. Sarımsaklar 2-3 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda kokusu yayılmaz. Hazırladığınız bu yöntem ile sarımsakları buzlukta uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken, kabuklu sarımsaklarınızı, kuru, serin, iyi hava alan karanlık bir yerde saklamaktır. Bu durumda ilk akla gelen saklama yeri buzdolabı olsa da, sarımsak buzdolabına konmaz. Oda sıcaklığında ve fırın, ocak gibi ısı kaynaklarından uzakta tutulmalıdır.
Mutfakta uzun süre durduğunda filizlenen sarımsakları genelikle yenmeyeceği düşüncesiyle çöpe atıyoruz. Ancak filizlenen sarımsak aslında çok daha faydalı. Filizlenen sarımsaklardaki antioksidan miktarı filizlenmemişe göre daha fazladır. Filizlenen sarımsaklar insanlar için oldukça faydalı kimyasallar üretir.
Sarımsak soğuktan ve sıcaktan çok çabuk etkilendiği için pişirilerek ya da dondurularak saklanmalıdır; bunlar tadını etkiler. Sarımsağın en iyi saklanma yöntemi çiğ olarak saklamak; uzun sapları ile birlikte örgü yapıp, serin, havadar ve ışık almayan bir yere asmaktır. Sarımsağı nemden korumak gerekir.
Kabuğu soyulmuş taze sarımsakları bir kavanoza koyun. Son olarak taze sarımsakların üzerini örtecek kadar zeytinyağı ya da sıvıyağ dökün. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Serin ve kuru yerleri tercih edin
Nem ve sıcaklık değişimini sevmeyen bu gıda maddeleri bir arada değil mutlaka ayrı yerlerde ve serin, kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Bir baş kabuklu sarımsağı, doğru koşullarda sakladığınızda 6 aya kadar dayanır. Bir diş kabuklu sarımsağın saklama ömrü ise 3 hafta kadardır. Ancak kabuğu soyulmuş sarımsak, hızla bozulmaya başlar. Soyulmuş ancak bütün haldeki sarımsak dişleri, buzdolabında bir hafta kadar dayanır.
Tazelik demişken, marketten aldığınız sarımsakların taze olmasına da dikkat edin. Dışarıda kalan dişleri yumuşamış ya da kurumuş ya da filizlenmeye başlamış sarımsakları kesinlikle almayın. Sarımsak eskidikçe acılaşır ve keskinleşir. Bu da yemeğinizin lezzetini olumsuz etkileyecektir.
SERİN YERDE SAKLAYIN
Ancak yine de en serin noktayı belirleyip (pencere ya da balkon yanı, fırından, ocaktan ve diğer ısı kaynaklarından uzak bir dolap) sarımsağınızı ortaya yerleştirebilirsiniz.
Sarımsak en çok çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Sarımsak yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değeri yok olmaz.
Soyulmuş sarımsağın saklama koşullarına dair doğru bilinen bazı yanlışlar vardır. Bunlardan biri de soyulmuş sarımsak tanelerinin zeytinyağında saklanabileceğidir. Kabukları soyulmamış sarımsak normal şartlarda serin, karanlık, kuru ve iyi havalandırılan bir alanda 3-5 ay kadar bozulmadan saklanabilir.
Kemik ve eklem ağrılarına müdehale ediyor, Vücut savunma mekanizmasını güçlendiriyor, Metabolizmayı hızlandırıyor ve daha pek çok fayda sağlıyor. Zeytinyağı ve sarımsak karışım faydaları arasında en çok bilineni saç dökülmesine iyi gelmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri