Kokusuz kükürtlü bir amino asit türevi olan (s-allyl cysteine sulfoxide) Alliin, sarımsağın ezilmesiyle birlikte Alliinaz enzimi ile parçalanır ve açığa Allisin (diallylthiosulfinate) çıkar. Sarımsağın kokusunun kaynağı işte bu uçucu yağdır. Sarımsağın ezilmesiyle ortaya çıkan Allisin'in ömrü çok kısadır.
Halkımız sadece kokusundan kaçındığı için çiğnemek yerine sarımsak dişini bütün olarak yutmayı tercih etmektedir. Bunun yerine tedavi edici özelliğini ortaya koyabilmesi için sarımsağın kesilmesi, ezilmesi ya da çiğnenmesi gerekmektedir.
Şef bıçağı gibi enli bir bıçağı yatay olarak kesme tahtasının üzerindeki sarımsakların üstüne koyun ve elinizle üzerine bastırarak ezilmelerini sağlayın. Ardından bıçağı düz bir şekilde kullanarak sarımsakları dilediğiniz boyuta kadar inceltin. İşte bu kadar!
Aynı tarif sıvı yağ yerine su ile de yapılabilir fakat su ile sarımsak suyu yapılır ise bir ay sonra rengi kararmaya kokusu kaçmaya başlar. Not; Ortalama bir kase yoğurda 1 çay kaşığı kadar bir tencere yemeğe 1 tatlı kaşığı kadar püre kullanmanız yeterli olacaktır.
Bir baş kabuklu sarımsağı, doğru koşullarda sakladığınızda 6 aya kadar dayanır. Bir diş kabuklu sarımsağın saklama ömrü ise 3 hafta kadardır. Ancak kabuğu soyulmuş sarımsak, hızla bozulmaya başlar. Soyulmuş ancak bütün haldeki sarımsak dişleri, buzdolabında bir hafta kadar dayanır.
İlgili 27 soru bulundu
Dilediğiniz kadar sarımsağı rendeden geçirin ve bir miktar tuz ile karıştırın. Bozulmasını önlemek için de üzerine zeytinyağı ilave edin. Tuz ve yağ ile harmanlanan sarımsağı saklama kabında veya cam kap içinde koruyabilirsiniz.
SARIMSAK Sarımsak, kuru ve serin ortamlarda 3 ay boyunca kimseye zararı olmadan usul usul bekler. Buzdolabındayken etrafında dolaşan hava antisarımsak etkisi yapar. KAHVE Buzdolabı sayesinde nemlenen kahve çekirdekleri hem lezzetini yitirir hem de kısa sürede bayatlar.
Diğer tarafta ise bu bölmeye baskı uygulayabilmenizi sağlayacak çıkıntılı ezici metal uç bulunur. Burada uç klasik tavandaki tokmağın görevini görür ve sarımsakları ezmeye yarar. Ezilen sarımsak haznenin delikli yapısı sayesinde kolayca parçalanmış bir halde hazne dışına çıkar.
Bol su ile uzun uğraş gerektirerek yıkanabilen bu aleti, diş fırçası ile yıkamak en uygun yöntemlerden biridir. Kullanılmamış bir diş fırçası yardımı ile ezilen parçaların çıktığı gözenekler fırçalanarak temizlenebilir.
4- Sarımsağı doğramayın
Özellikle yemeklere koyacağınız sarımsakları bıçakla doğramak ya da kıymak yerine rendeleyebilir ya da varsa havanda dövebilirsiniz. Böylece sarımsağın suyu açığa çıkar ve tavaya ya da tencereye attığınızda yanmalarını önlemiş olursunuz.
Sarımsak Ezici Sıkça Sorulan Sorular
%10 indirimle Love in Home Paslanmaz Sarımsak Ezici 44 TL'ye, %14 indirimle IKEA 2'li Çırpıcı+çelik Rende+çelik Sarımsak Ezici 324 TL'ye, %66 indirimle Paslanmaz Çelik Pratik Sarımsak Ezici Ergonomik Sarımsak Ezeceği 19 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Yemeklerde ve hastalıklarda şifa niyetine kullanılan sarımsağı yastığınız altına koyduğunuzda bir çok fayda sağlıyormuş. Sarımsağın içeriğindeki sülfüroz içerikler sarımsağın aromasıyla birleşince rahatlatıcı bir etki yaratıyor. Böylelikle uykuya dalmayı kolaylaştırıyor, daha rahat uyuyabilmenizi sağlıyor.
Sarımsağın sülfür kaynağı olduğunu belirten Dr. Yavuz Dizdar, "Kaliteli sarımsağın kabuğu zor soyulur. Dişi küçük olabilir hiç önemli değil. Yerli sarımsağın zaten dişleri küçüktür ama öyle bir lezzet ve koku verir ki ev buram buram sarımsak kokar.
Kokusuz kükürtlü bir amino asit türevi olan (s-allyl cysteine sulfoxide) Alliin, sarımsağın ezilmesiyle birlikte Alliinaz enzimi ile parçalanır ve açığa Allisin (diallylthiosulfinate) çıkar. Sarımsağın kokusunun kaynağı işte bu uçucu yağdır. Sarımsağın ezilmesiyle ortaya çıkan Allisin'in ömrü çok kısadır.
Sarımsak en çok çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Sarımsak yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değeri yok olmaz.
Her gün sarımsak yutmak, içerdiği antioksidan, mineral ve vitaminler sayesinde vücuda direnç kazandırır. Mide, prostat, göğüs gibi pek çok kansere karşı koruma sağlar. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve metabolizmayı düzenler. Tümör oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Havansız sarımsak nasıl dövülür? Şef bıçağı gibi enli bir bıçağı yatay olarak kesme tahtasının üzerindeki sarımsakların üstüne koyun ve elinizle üzerine bastırarak ezilmelerini sağlayın. Ardından bıçağı düz bir şekilde kullanarak sarımsakları dilediğiniz boyuta kadar inceltin. İşte bu kadar!
Öncelikle olgunlaşan kuru sarımsaklar diş diş ayıklanır ve kabuklarından temizlenir. Sert kabukları çıkarılan sarımsaklar yaklaşık 6 mm kalınlığında dilimlenir. Dilimler halinde kesilen sarımsak bir elek üzerine yerleştirilir. Sarımsaklar yaklaşık 50 derecelik bir fırında kurutulur.
Silikon Sarımsak Soyucu Rulo'nun içine sarımsakları koyun ve ellerinizin arasında veya zeminde yuvarlayın. Saniyeler içerisinde sarımsaklar tüm kabuklarından ayrılacak ve elleriniz kokmadan, bıçak kullanmadan hazır olacaklar! 1 Adet rulonun içerisinde birden fazla sarımsağı aynı anda soyabilirsiniz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sarımsak neden bıçakla kesilmez? Özellikle yemeklere koyacağınız sarımsakları bıçakla doğramak ya da kıymak yerine rendeleyebilir ya da varsa havanda dövebilirsiniz. Böylece sarımsağın suyu açığa çıkar ve tavaya ya da tencereye attığınızda yanmalarını önlemiş olursunuz.
Sarımsaktaki etkin sülfür bileşiği DADS'ın tansiyonu düşürür. Bu nedenle düşük tansiyon olan kişiler sarımsak tüketmemelidir. Ayrıca düzenli tüketmek kan damarlarının esnekliğini arttırır.
Çok fazla sarımsak tüketildiğinde mide hastalıkları tetiklenebilir. Gastrit ve reflü problemleri yaşanabilir. Bunun yanı sıra midede yanma ve ağrı meydana gelir.
Sarımsaklarınızın kabuklarını güzelce soyun ve yıkayın. Yıkadıktan sonra mutlaka kuru ve temiz bir bez ya da kağıt havlu yardımıyla tamamen kurulayın. Tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra sarımsaklarınızı dondurucuya koymaya uygun, kapaklı ve hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetlerine aktarın.
Ayıkladığınız sarımsakları uzunca bir süre saklamak istiyorsanız, buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise kavanoza koyduğunuz sarımsakların üzerini geçecek kadar zeytinyağı döküp, kapağını sıkıca kapatın. Ardından buzdolabına koyun.
Mutfakta uzun süre durduğunda filizlenen sarımsakları genelikle yenmeyeceği düşüncesiyle çöpe atıyoruz. Ancak filizlenen sarımsak aslında çok daha faydalı. Filizlenen sarımsaklardaki antioksidan miktarı filizlenmemişe göre daha fazladır. Filizlenen sarımsaklar insanlar için oldukça faydalı kimyasallar üretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri