Tansiyonu ve kolesterol seviyesini düzenler. Pişmiş sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur. Vücutta biriken ağır metallerin atılmasına katkı sağlar. Kemikleri güçlendirir.
Pek çok hastalığa karşı vücudu korumaya yardımcı doğal besinlerden bir tanesi olan sarımsak; saç ve tırnak sağlığının korunması, kanserden korunma, cinsel sağlığın korunması, kilo kontrolünün sağlanması, kalp ve damar hastalıkları ile diyabet gibi kronik hastalıklara karşı korunma gibi pek çok alanda faydalara sahiptir ...
HER GÜN SARIMSAK YERSEK NE OLUR
Her gün sarımsak yutmak, içerdiği antioksidan, mineral ve vitaminler sayesinde vücuda direnç kazandırır. Mide, prostat, göğüs gibi pek çok kansere karşı koruma sağlar. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve metabolizmayı düzenler.
Kişiler sağlıklı olduğu için sarımsağı fazla tüketmek isteyebilirler ama fazla tüketim başta mide olmak üzere sağlık üzerinde olumsuz etkiler gösterir. Çok fazla sarımsak tüketildiğinde mide hastalıkları tetiklenebilir. Gastrit ve reflü problemleri yaşanabilir. Bunun yanı sıra midede yanma ve ağrı meydana gelir.
GÜNDE KAÇ SARIMSAK YEMELİ? Sarımsak bileşen açısından en yüksek değerlere sahip bitkidir. Tüketiminde dikkatli olunmadığı takdirde olumsuz etkiler görülebilir. Bu yüzden kişilere günden en fazla iki adet çiğ sarımsak yutması önerilir.
İlgili 40 soru bulundu
Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kalbi beslyene kroner damarları genişletir. Kalp adelelerini güçlendirir.
Sarımsakta bulunan yararlı maddeler, kanın incelmesini sağlıyor ve trombositlerin birbirine yapışmasını önleyerek pıhtılaşmanın önüne geçiyor. Bu yüzden düzenli ve ölçülü bir şekilde sarımsak tüketmek, kanın düzenli bir şekilde akmasını sağlıyor ve bu sayede kalp ve damar sağlığını koruyor.
Sarımsak gaz yapan besin maddesi olması ve fazla tüketilmesi halinde hem anne hem de bebeğe süt aracılıyla geçebilmekte ve gaz oluşturabilmektedir.
Gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutulursa kabızlığa iyi gelir. Kabız olmaktan da korur. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Oluşan kanser hücrelerinin yayılmasını engellediği yönünde görüşler bulunur.
Sarımsağın içeriğindeki sülfüroz içerikler sarımsağın aromasıyla birleşince rahatlatıcı bir etki yapar. Böylelikle uyku problemi yaşayanlar için hızla uykuya dalmayı kolaylaştırır, daha rahat uyuyabilmeyi sağlar.
Pıhtılaştırıcı fibrini parçalayarak kanı doğal olarak inceltir. Tüm bu farklı maddelerin yardımıyla sarımsak, kan sulandırıcı ilaçların aksine tamamen doğal bir şekilde ve yan etkileri olmaksızın kan pıhtılarını etkisiz hale getirebilir ve tromboz ile felçleri önleyebilir.
Kabızlık problemi yaşıyorsanız her gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutmak size iyi gelebilir. Sarımsak bağırsaklarda bulunan parazitlerin yok olmasını sağlar. Sarımsağı yutarak tüketmek hazmı kolaylaştırır. Bağırsakların daha aktif çalışmasını sağlar.
Sülfür, yeni saç üretimi için gerekli olan keratin de dahil olmak üzere birçok proteinin bir parçasıdır. Tüm bu özellikler sarımsağı saç çıkarma konusunda etkili bir doğal reçete yapmaktadır. Sarımsağın saça faydaları şu şekilde özetlenebilir: Sarımsak antienflamatuar yapısıyla saç derisine bulunan hücreleri yeniler.
Sarımsağın faydalı özelliklerinden yararlanmak için çiğ olarak yemeklere eklenmeli ve çiğnenerek, doğranarak ya da ezilerek tüketilmelidir. Sarımsak yutmanın bilindiği gibi bir faydası yoktur.
Birçok faydası bulunan sarımsağın çok sık tüketildiğinde zararları da bulunuyor. Fazla sarımsak tüketmek kişide mide sıkıntılarına yol açabilir. Özellikle gastrit ve reflü problemi olanların çok fazla tüketmemesi önerilir. Fazla tüketilmesi halinde midede tahrişe , yanmaya ve acı hissine sebep olabilir.
- Sarımsak, osteoblast (yeni kemik matrisi üretmeye yardımcı olan kemik hücreleri) hücrelerinin hasardan korunmasına yardımcı olur. Özellikle kadınlarda osteoartrit (kireçlenme) seviyelerini düşürür.
Dertlere derman sarımsağın içerisinde kalsiyum, sülfür, selenyum, E vitamini, B Grubu vitaminleri ve C vitamini bulunur.
Bilimsel ismi Allium sativum olan sarımsağın kan kolesterolü ve trigliserid seviyelerini düşürdüğü bilinmektedir. Bu bazı kanser türlerinin risklerini azaltmasıyla ilişkilendirilmiş, ancak kanseri tedavi ettiğine dair şimdiye kadar bir kanıt bulunmamştır.
Sarımsak içeriğinde yer alan bazı maddeler sayesinde anti-inflamatuar yani iltihap giderici özelliğe sahip bir üründür. Kokusundan dolayı tercih etmek istemediğiniz sarımsağı su ile birlikte hap gibi yutabilir ya da direk almak yerine yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi sarımsağında fazlası zararlı olabilir. Aşırı tüketildiğinde mide de ağrı ve ciltte kaşıntı ile karşılaşılmıştır. Aşırı tüketim sonucunda halsizlik ve baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkar.
Kanda oluşan pıhtıları çözen sistemi aktifleştirir ve kanda pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerin bu eğilimini azaltır. Dolayısıyla kanı sulandırır. Bütün bu etkiler sarımsağın damar sertliğini önleyici özelliğini desteklemektedir.
Kullandığımız birçok sentetik ilacın yan etkileri var. Sarımsağın yan etkisi sadece kokusu. Eğer bütün olarak yutacak olursak alisin ortaya çıkmadan sarımsak doğrudan mideye gidecek, midede hazmedilip etkisini gösteremeyecek.
2 ila 4 saat arası: Vücudunuz, sarımsağın salgıladığı antioksidanları algılamaya ve serbest radikallerle mücadeleye başlıyor. 6 diş kavrulmuş sarımsak yerseniz, 2 ila 4 saat içinde vücudunuz sarımsağın içindeki faydalı maddelerden istifade etmeye başlar.
Sarımsak; damarların genişlemesini sağlar, kanın akıcılığını artırır, dolaşımı hızlandırır, damar içi pıhtılaşmaları engeller ve kalp krizi ya da felç geçirmeye neden olacak damar tıkanıklıklarını önler. Ayrıca, kalbi besleyen koroner damarları genişletir, kalp kasını güçlendirir.
E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.08 mg. D Vitamini (D2 + D3): 0 µg. D vitamini: 0 IU. K Vitamini (filokinon): 1.7 µg.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri