Sarımsak dişleri tek ve çok sıralı dikilir. Tek sıra dikimde 20 – 40 Cm sıra arası, 5 – 10 Cm sıra üzeri mesafeleri uygulanır. Çok sıralı dikimde ise, 120 – 150 Cm genişlikteki tahtalar üzerine 10 Cm ye 10 Cm mesafe ile dikim yapılır.
Sarımsak dişleri tek ya da çift sıralı dikilir. Tek sıralı dikimde, sıra arası 20-25 cm, sıra üzeri ise; 5-10 cm olacak şekilde dikim yapılır.
Sarımsak ekim zamanı bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilmektedir. Buna göre güney bölgelerde ve İç Anadolu bölgesinde sarımsak ekim zamanı Ağustos sonu gibi başlamakta ve eylül, ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart aylarında yapılabilmektedir.
Ilıman iklim bölgelerinde sarımsak dikimi kasım-aralık aylarında, soğuk ve don tehlikesi olan bölgelerde mart-nisan aylarında yapılıyor. Baş olgunluğu zamanı, dikim zamanına göre değişiyor. Erken dikimlerde şubat sonu, geç dikimlerde ise haziran başı taze, yeşil sarımsak için olgunlaşma görülüyor.
Sarımsakları killi toprağın içine kabuklarını soymadan ekin. bakacak şekilde, toprağın yaklaşık 5 cm derinine dikin. Saksıya birden fazla dikildiğinde, aralarında yaklaşık 10 - 15 cm' lik boşluklar bırakarak dikmeniz gerekir. Her bir diş, bir baş sarımsağa dönüşecektir.
İlgili 15 soru bulundu
Taze sarımsaklar ekildikten ortalama 1-2 ay sonra hasat edilmeye başlanır.
Fazla su sarımsakları çürütebileceğinden haftada 1 ya da 2 kez sulamanız yeterli.
Soğanlı bir bitki olan sarımsak güneşi sever ama büyümek için suya ihtiyaç duyduğundan toprağını nemli tutmalısınız.
Ilıman iklime sahip bölgelerde Kasım ayından itibaren ekime başlanabilir. Aşırı soğuk ve don riski olan bölgelerde Nisan ayından itibaren ekiliyor. Evinizde filizlenen sarımsak dişlerinizi istediğiniz zaman saksınıza ekebilirsiniz. Kış döneminde ekecekseniz, toprağın üzerini gübreyle kapatabilirsiniz.
Orta boy sarımsakta 14 ile 17 arasında diş çıkmaktadır. Büyük boy sarımsakta 10 ile 13 arasında diş çıkmaktadır. Baş büyüklüğü ne kadar büyük olursa diş sayısı azalır ve dikim yapılacak alana dikilecek sarımsağın kilosunu arttırır. 1000 M2 alana orta boy sarımsakta 125 kg diş halinde sarımsak dikilmektedir.
Peki hangi bölgede Sarımsak ne zaman ekilir ? Güney bölgelerde ve iç anadolu bölgesinde ağustos sonu gibi başlanarak eylül, ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart aylarında sarımsak ekimi yapılabilmektedir. Kuzey Bölgelerde eylül, ekim ve hava şartına bağlı olarak kasım ayında sarımsak ekimi yapılabilir.
Sarımsak Yetiştiriciliğinde Gübreleme
%5 organik gübrenin olduğu kumlu tınlı topraklarda sarımsaklar, iyi gelişim gösterir. Sarımsaklar için sentetik gübreler kullanılmalıdır. Eğer organik gübre, tarım alanında bir önceki dönem kullanılmış olursa daha iyi verimlilik söz konusudur.
Taze sarmısak ekildikten 1-2 ay sonra hasat edilebilir. Kuru sarımsağı 4 - 5'i bir arada saplarından örerek, serinde askıda muhafaza etmek uygundur.
Sarımsakları toprağa gömerken filizlenen kısımlarının havaya bakmasını sağlayın ve birbirinden uzak konumlara yerleştirin. Topraktan 5 cm içeri girmesi yeterli olacaktır. Daha fazla derine inmemesine dikkat edebilirsiniz. Yatay saksı kullanacaksanız; her diş arasında 20 cm aralık olması tavsiye edilir.
Kuru sarımsakta hasat, yaprakların yarısının kuruyup yattığı zamandır. Bu dönem temmuz ayının ilk haftası ile ağustos ayının ilk haftası arasındaki devredir. Hasat makine ile yapılmaktadır. Sökülen ürünler, elle toplanarak demet yapılmakta ve kurutmak için toprak yüzeyine düzenli bir şekilde serilmektedir.
1 dönüm alana yaklaşık olarak 100- 120 kg tohumluk sarımsak ekimi yeterlidir. Bu dönümden elde edilecek sarımsak miktarı ortalama 1- 1.5 ton arasındadır.
Sarımsak ülkemizde en iyi Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. Sarımsak aşırı bir şekilde yağış alan bölgelerde hızlı bir şekilde büyür. Nemli ve humuslu toprağı olduğundan dolayı sarımsak bu topraklarda daha kolay ve iyi yetişir. Özellikle taze sarımsak bu bölgeler de daha iyi ve daha fazla yetişir.
Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir. Çünkü Kastamonu ilindeki yıllık toplam sarımsak üretiminin %90'nına yakınını Taşköprü İlçesi üretmektedir.
Yapraklar genellikle 2 adet, genişçe şeritsi ve ,5 ila 2 cm genişliğindedir. Popüler bir süs bitkisidir. Kapsül 5 mm uzunluğundadır. Mart, nisan ve mayıs aylarında çiçek açar.
Yutularak tüketilen sarımsak vücuda enerji verir. Bedenin dinç ve sağlıklı kalmasına yardım eder. Bu nedenle halsizlik ve kronik yorgunluğa karşı çok iyi gelir. Afrodizyak etkisi vardır.
Yemeklerde ve hastalıklarda şifa niyetine kullanılan sarımsağı yastığınız altına koyduğunuzda bir çok fayda sağlıyormuş. Sarımsağın içeriğindeki sülfüroz içerikler sarımsağın aromasıyla birleşince rahatlatıcı bir etki yaratıyor. Böylelikle uykuya dalmayı kolaylaştırıyor, daha rahat uyuyabilmenizi sağlıyor.
Sap kısımlarından her bir sarımsak dalını birbirine örerek tıpkı görseldeki gibi bir görüntü elde etmelisiniz. Ördüğünüz bu sarımsak demetlerinin filizlenmemesi ve bozulmaması için mutlaka karanlık bir yerde, nemden ve sıcaklıktan uzak serin alanlarda muhafaza etmelisiniz.
Bir baş kabuklu sarımsağı, doğru koşullarda sakladığınızda 6 aya kadar dayanır. Bir diş kabuklu sarımsağın saklama ömrü ise 3 hafta kadardır. Ancak kabuğu soyulmuş sarımsak, hızla bozulmaya başlar. Soyulmuş ancak bütün haldeki sarımsak dişleri, buzdolabında bir hafta kadar dayanır.
Sarımsak işçisi Hacer Urgancı ise Taşköprü sarımsağının şubat ayında ekiminin, temmuz ayında ise hasadının yapıldığını anlatarak, "Sarımsak çok emek isteyen bir ürün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri