Ilıman iklim bölgelerinde sarımsak dikimi kasım-aralık aylarında, soğuk ve don tehlikesi olan bölgelerde mart-nisan aylarında yapılıyor. Baş olgunluğu zamanı, dikim zamanına göre değişiyor. Erken dikimlerde şubat sonu, geç dikimlerde ise haziran başı taze, yeşil sarımsak için olgunlaşma görülüyor.
Sarımsakları killi toprağın içine kabuklarını soymadan ekin. bakacak şekilde, toprağın yaklaşık 5 cm derinine dikin. Saksıya birden fazla dikildiğinde, aralarında yaklaşık 10 - 15 cm' lik boşluklar bırakarak dikmeniz gerekir. Her bir diş, bir baş sarımsağa dönüşecektir.
Taze sarımsaklar ekildikten ortalama 1-2 ay sonra hasat edilmeye başlanır. Kuru sarımsakları ise 4-5li olacak şekilde saplarından örerek ve ipe asarak serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Buna göre güney bölgelerde ve İç Anadolu bölgesinde sarımsak ekim zamanı Ağustos sonu gibi başlamakta ve eylül, ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart aylarında yapılabilmektedir. Kuzey Bölgelerde ise sarımsak ekimi eylül, ekim ve hava şartına bağlı olarak kasım ayında yapılabilir.
Sarımsağın dişlerini tek tek ayırarak işe başlayın. Ancak kabuklarını soymayın. Saksıya toprağı doldurun, ardından saksının ortasında 10 santimlik bir çukur açın. Sarımsakların kök uçları alta, filizlenecek yerleri üste gelecek şekilde bu çukura gömün.
İlgili 38 soru bulundu
Sarımsak, ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerimizde Kasım ve Aralık aylarında, soğuk ve toprak düzeyinde don tehlikesinin olduğu yerlerde ise; Mart ve Nisan aylarında dikilir.
Küçük soğanlar küçük bitkiler üretir. Görüldüğü gibi sarımsakların hepsi dizilmiş ve büyümeye hazır vaziyette. Daha sonra üzerlerini toprak ile örtün ve sulayın. Bu aşmada dikkat etmeniz gereken toprağın sürekli nemli kalması ve çimlenme aşamasında güçlü bitkiler elde etmek için de sıvı gübre kullanabilirsiniz.
Sarımsak filizlenip, yeşil saplar büyüyene kadar haftada bir sulayabilirsiniz. Yeşil saplar sararmaya başladığında diş tutması için sulamayı kesmelisiniz.
Soğanlı bir bitki olan sarımsak güneşi sever ama büyümek için suya ihtiyaç duyduğundan toprağını nemli tutmalısınız.
Sarımsakların yetiştirilmesi konusunda dikim zamanına bağlı olarak organik gübre kullanılmamalıdır.
Kuru sarımsakta hasat, yaprakların yarısının kuruyup yattığı zamandır. Bu dönem temmuz ayının ilk haftası ile ağustos ayının ilk haftası arasındaki devredir. Hasat makine ile yapılmaktadır.
Sarımsak dişleri tek tek toprağa dikilirken, dişin sivri bölümü üste, yassı kısmı aşağıya yerleştiriliyor. Dikim derinliğini 3-4 cm'de tutmalısınız. Kuru topraklarda 5-6 cm derinliğe kadar dikimi tercih edebilirsiniz.
Sarımsak ticari gübrelerden hoşlanan bir sebzedir. Gelişmenin ilk dönemlerinde fazla olan azot ihtiyacı giderek azalarak son dönemde potasyuma olan ihtiyaç artar. İyi bir ürün için tınlı-kumlu bir toprağa 20 kg/da azotlu 25 kg/da potaslı ve 10 kg/da da fosforlu gübre atılmalıdır.
Sulu şartlarda se her sulamadan sonra b r çapa yapılmalıdır. Sarımsak üret m nde lk çapalama, b tk ler 15–20 cm boy aldıklarında 3–4 cm der nl ğ geçmeyecek şek lde yüzeysel olarak gerçekleşt r l r.
Sarımsakları toprağa gömerken filizlenen kısımlarının havaya bakmasını sağlayın ve birbirinden uzak konumlara yerleştirin. Topraktan 5 cm içeri girmesi yeterli olacaktır. Daha fazla derine inmemesine dikkat edebilirsiniz. Yatay saksı kullanacaksanız; her diş arasında 20 cm aralık olması tavsiye edilir.
Sarımsakların kolay soyulabilmesi için kısa bir süre sıcak suda bekletilmesi yeterli. Sadece 1 dakika sonra, kabuklarından ayrılmaya başladığını göreceksiniz. Ardından, ellerinizi ıslatıp sarımsakları ovalayarak, kabuklarından ayrılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Birçok hastalıktan koruyan ve şifa olan sarımsak soğan ikilisi uzmanlar tarafından sıkça tüketilmesi öneriliyor.
Sarımsak çiğ veya pişmiş olarak kullanılabilir. Genellikle pişmiş yemeklerde kullanılan sarımsak sabahları çiğ olarak yutulduğunda pek çok yararı olduğu bilinir. Özellikle çiğ olarak sabah aç karnına yutulması antibiyotik özelliğinin ortaya çıkmasına etki sağlamaktadır.
Sarımsakları temiz, kuru ve hava almayan bir kavanoz içine doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına koyun. Sarımsakların bozulmaması için kavanozun kuru olmasına mutlaka dikkat edin. Hazırladığınız bu yöntem ile sarımsakları buzdolabında 1-2 hafta kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Ramsons yabani sarımsak tohumu - 22,00 TL.
Ilıman iklimlerde sarımsak tohumu Kasım ayından itibaren dikilebilir.
Orta boy sarımsakta 14 ile 17 arasında diş çıkmaktadır. Büyük boy sarımsakta 10 ile 13 arasında diş çıkmaktadır. Baş büyüklüğü ne kadar büyük olursa diş sayısı azalır ve dikim yapılacak alana dikilecek sarımsağın kilosunu arttırır. 1000 M2 alana orta boy sarımsakta 125 kg diş halinde sarımsak dikilmektedir.
1 baş sarımsak ise ortalama 10-15 dişten oluşur ki bir baş sarımsak 50- 75 kalori diyebiliriz.
Sarımsak güneşi çok sever. Hızlı bir şekilde filizlenmesi açısından sarımsağı güneş alan bir yerde yetiştirin. Sarımsak fazla suyu sevmez. Bundan dolayı haftada 1 ya da 2 kez sulamanız hızlı bir şekilde büyümesi için çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri