NEREDE SAKLANIR? Bitmiş sarımsak tozunu serin, kuru bir yerde hava geçirmez bir kapta muhafaza ediniz. Kavanozu ilk hafta süresince arada bir sallayınız. Bu sayede sarımsak tozunun eşit olarak karışmasını sağlamış ve küf oluşumunu engellemiş olacaksınız.
Sarımsak tozu bozulur mu sorusunun cevabı da her gıda gibi evettir ama bozulma süresi tozun paketli ya da doğal yapılıp yapılmadığına göre değişir. Paketli bir ürün aldıysanız zaten son kullanma tarihi üzerinde yazıyor olacaktır.
Tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra sarımsaklarınızı dondurucuya koymaya uygun, kapaklı ve hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetlerine aktarın. Bu şekilde dondurucuda ya da buzlukta uzun süre muhafaza edebilir, yemek yaparken kolayca buzluktan çıkarıp dilediğiniz kadarını kullanabilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken, kabuklu sarımsaklarınızı, kuru, serin, iyi hava alan karanlık bir yerde saklamaktır. Bu durumda ilk akla gelen saklama yeri buzdolabı olsa da, sarımsak buzdolabına konmaz. Oda sıcaklığında ve fırın, ocak gibi ısı kaynaklarından uzakta tutulmalıdır.
Sarımsak Tozunu; hamur işlerinde (ekmek,mantı, pizza, poğaça) çorba, sos, et - balık - tavuk - sebze yemeklerinde köfte yapımında, omletlerde, yoğurda karıştırarak kullanılabilirsiniz. Katkısı maddesi ve gluten içermez. İçindekiler:sarımsak tozu.
İlgili 22 soru bulundu
Vajinal mantar şikayetleri ortaya çıktığında düzenli olarak 3-4 gece boyunca sarımsak tamponu uygulamak, vajen içerisindeki mantar oluşumunu engelleyip şikayetlerin kısa sürede azalmasına yardımcı oluyor.
Sarımsağın kendisi ve tozunun ölçüsünü kıyaslamak gerekirse; 1 diş sarımsak, 1 çay kaşığının 4'te 1 ölçüsünde kurutulmuş sarımsak tozuna denk gelir.
Sarımsağı eğer parçalara ayırmadıysanız, buzdolabına koymayın. Bunun yanında dilimlenmiş sarımsakların buzdolabına koyulması gerekir. Diğer yiyeceklerin sarımsak kokusu almasını önlemek için kapağı kapalı bir saklama kabına veya buzdolabı poşetine koyun.
Dilediğiniz kadar sarımsağı rendeden geçirin ve bir miktar tuz ile karıştırın. Bozulmasını önlemek için de üzerine zeytinyağı ilave edin. Tuz ve yağ ile harmanlanan sarımsağı saklama kabında veya cam kap içinde koruyabilirsiniz.
Sarımsakları temiz, kuru ve hava almayan bir kavanoz içine doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına koyun. Sarımsakların bozulmaması için kavanozun kuru olmasına mutlaka dikkat edin. Hazırladığınız bu yöntem ile sarımsakları buzdolabında 1-2 hafta kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Kuru Sarımsak Nasıl Saklanır? Kuru sarımsağı uzun sapları ile birlikte örgü yaparak serin, havadar ve karanlık bir yere asarak saklayabilirsiniz. Kuru sarımsağı nemden uzak tutmalısınız.
200 dereceye ayarladığınız fırında sarımsaklar iyice kuruyana kadar kavurun. Rengi değişip sertleşen sarımsakları bir tülbentin ortasına yerleştirin ve soğuyana kadar bekleyin. Soğuduklarında ise tülbenti havanın içine koyarak un kıvamına gelene kadar iyice dövün.
Sarımsak doğal bir antibiyotik
Özellikle allicin ve kükürt bileşikleri, her türlü patojen mikroorganizma ve parazitlere (bakteriler, virüsler, mantarlar, amipler, solucanlar) karşı öldürücü özelliğe sahiptir.
Sarımsak tozu, içinde bulunan mineraller ve antioksidanlardan gelen bağışıklık arttırıcı özelliklere sahiptir. Ayrıca düzenli olarak tüketilirse, sizi çeşitli bakteriyel, fungal ve viral enfeksiyonlardan korur. Sarımsak tozundaki organik bileşikler, demir ve diyet lifi, midenizi sağlıklı tutmak için mükemmeldir.
Sebze ve et yemekleri başta olmak üzere yoğurtlu soslarda direk kullanılır. Sarımsak tozu birçok hamur işinde (ekmek,mantı, pizza, poğaça, vs..) çorba, sos, et – balık – tavuk – sebze yemeklerinde, çiğ köfte ve köfte yapımında, omletlerde, sarımsak aroması olması istenilen her yerde rahatlıkla kullanılır.
Yıkadığınız sarımsakları temiz bir bez veya kağıt havlu yardımıyla tamamen kurutun. Tamamen kuruyan sarımsakları buzdolabı poşetine veya kapaklı, hava almayan kaplara doldurun. Sarımsakları hava almayacak şekilde yerleştirdikten sonra dondurucuya aktarın.
Sarımsağın taze kalmak için hava alması gerekir. Hava almayan bir kapta saklanan sarımsak çürür ya da küflenir.
Buzdolabında saklamayın
Soğan ve sarımsağı buzdolabında saklarsanız zamanla lezzetlerinin yok olmasına ve buzdolabındaki diğer yiyeceklerin kötü kokmasına neden olabilirsiniz. Ayrıca buzdolabında saklanan sarımsakların içleri de boşalacaktır. değişmesine neden olursunuz.
Bitkinin ampullerinin raf ömrünü uzun süre koruyabilmesi için havalandırmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle sarımsağı kilerde, torbada veya hava geçirmez bir saklama kutusunda saklamak yerine evde saklamak en iyisidir.
Sarımsağın sülfür kaynağı olduğunu belirten Dr. Yavuz Dizdar, "Kaliteli sarımsağın kabuğu zor soyulur. Dişi küçük olabilir hiç önemli değil. Yerli sarımsağın zaten dişleri küçüktür ama öyle bir lezzet ve koku verir ki ev buram buram sarımsak kokar.
Hazırlanan sarımsaklı yoğurdu ertesi gün, tekrar üstüne yoğurt ekleyerek kullanmak mümkündür. Fakat birkaç gün geçmesinin ardından tüketmek pek doğru değildir. Uzun süre dolapta dahi beklese bile, besin değeri düşer ve sağlık sorunları oluşabilir.
Mutfakta uzun süre durduğunda filizlenen sarımsakları genelikle yenmeyeceği düşüncesiyle çöpe atıyoruz. Ancak filizlenen sarımsak aslında çok daha faydalı. Filizlenen sarımsaklardaki antioksidan miktarı filizlenmemişe göre daha fazladır. Filizlenen sarımsaklar insanlar için oldukça faydalı kimyasallar üretir.
GÜNDE KAÇ SARIMSAK YEMELİ? Sarımsak bileşen açısından en yüksek değerlere sahip bitkidir. Tüketiminde dikkatli olunmadığı takdirde olumsuz etkiler görülebilir. Bu yüzden kişilere günden en fazla iki adet çiğ sarımsak yutması önerilir.
Sarımsak belirtiğimiz gibi sağlık için son derece yararlıdır. Ancak her şeyde olduğu gibi sarımsağın da fazlası zarardır. Sarımsak fazla tüketildiğinde özellikle tansiyon sorunlarına sebep olur. Bu nedenle uzmanlar günde 2-3 dişten fazla sarımsak tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve bağırsak kurtlarının düşmesine yardım eder. Sarımsağın yutularak tüketilmesi kanın kolayca sulanmasını sağlar. Gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutulursa kabızlığa iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri