Yemeklere sarımsak ne zaman konur? Sarımsağı genellikle yemeklerimize kavurarak ekliyoruz. Ancak antioksidan özelliğinden daha fazla yarar sağlamak için sarımsağı kavurmak yerine doğrudan bütün olarak pişmekte olan yemeğin suyuna katmanızda fayda var.
Sarımsak çiğ veya pişmiş olarak kullanılabilir. Genellikle pişmiş yemeklerde kullanılan sarımsak sabahları çiğ olarak yutulduğunda pek çok yararı olduğu bilinir. Özellikle çiğ olarak sabah aç karnına yutulması antibiyotik özelliğinin ortaya çıkmasına etki sağlamaktadır.
Faydalarıyla neredeyse herkesin zihninde yer tutmuş olan bu soğanlı bitki türü, birçok yemeğin içerisine kolayca dahil olabiliyor. Aslında tam bir sarımsak severseniz, bu bitkiyi her türlü öğününüze ya da her çeşitten yemeğinize ekleyebilirsiniz.
Sarımsak en çok çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Sarımsak yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değeri yok olmaz.
Aç karnına yenilen sarımsak kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı yardımcı olur. Aynı zamanda kalp sağlığını korur ve kanın incelmesine olanak sağlar. Bu nedenle sarımsağı tüketmenin en iyi yollarından biri aç karnına sarımsak yemektir.
İlgili 38 soru bulundu
Eğer halsizlik ve yorgunluk gibi sıkıntıları çok yaşıyorsanız sarımsak sizin için faydalı olabilir. Kabızlık problemi yaşıyorsanız her gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutmak size iyi gelebilir. Sarımsak bağırsaklarda bulunan parazitlerin yok olmasını sağlar.
Gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutulursa kabızlığa iyi gelir. Kabız olmaktan da korur. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Oluşan kanser hücrelerinin yayılmasını engellediği yönünde görüşler bulunur.
- Sarımsak kan şekerini düzenlediği için tansiyon düşürmede büyük yarar sağlar. - Sarımsak yutmak enerji kaynağı olarak bilinir. Halsizlik veya yorgunluk sıkıntıları sarımsak yutarak geçebilmektedir. - Ayrıca aç karnına sarımsak yutmanın hazımsızlığa iyi geldiği de bilinmektedir.
Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kalbi beslyene kroner damarları genişletir. Kalp adelelerini güçlendirir.
GÜNDE KAÇ SARIMSAK YEMELİ? Sarımsak bileşen açısından en yüksek değerlere sahip bitkidir. Tüketiminde dikkatli olunmadığı takdirde olumsuz etkiler görülebilir. Bu yüzden kişilere günden en fazla iki adet çiğ sarımsak yutması önerilir.
Tencere yemeklerine ekleyeceğiniz zaman da sarımsağı ilk malzeme olarak kullanmayın ve mümkünse sıvılardan hemen önce tencereye alın.
Yemeklerde ve hastalıklarda şifa niyetine kullanılan sarımsağı yastığınız altına koyduğunuzda bir çok fayda sağlıyormuş. Sarımsağın içeriğindeki sülfüroz içerikler sarımsağın aromasıyla birleşince rahatlatıcı bir etki yaratıyor. Böylelikle uykuya dalmayı kolaylaştırıyor, daha rahat uyuyabilmenizi sağlıyor.
Kastamonu Üniversitesinde (KÜ) yürütülen çalışmayla yutularak tüketilmesi halinde sarımsaktan beklenen faydanın sağlanamayacağı, insan vücuduna yararlı maddelerin açığa çıkması için mutlaka çiğnenerek tüketilmesi gerektiği saptandı.
Sağlıklı bir birey günde 2 diş çiğ sarımsak yiyebilir. Sarımsak çok fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilmektedir. Halihazırda kanın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülan ilaç kullanan kişiler ile tansiyonu düşük olan kişiler düzenli olarak fazla olmamak şartıyla sarımsak tüketebilir.
Süt, maydanoz, elma, ıspanak, nane gibi besinlerin sarımsağın sebep olduğu kötü kokuyu azalttığı bilinir. Araştırmalar bu besinlerin, içeriklerindeki bazı maddeler sarımsak kokusuna neden olan organosülfür bileşiklerinin parçalanmasını kolaylaştırdığı için, koku giderici etkisi olduğunu gösteriyor.
Çin'de yapılan bir çalışmada haftada 2 kez çiğ sarımsak yiyenlerin kansere yakalanma risklerinin yarı yarıya azaldığı tespit edildi.
Sarımsaktan en çok fayda çiğ halinden alınır. İçeriğindeki enzim ve maddelerden yararlanmak için ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilebilir. Pişirme esnasında bu maddeler azalabilir. Lezzetli bir et ve tavuk yemeği için sarımsak, kekik ve zeytin yağıyla marine edilebilir.
Afrodizyak etkisi vardır. Sarımsağın yutularak tüketilmesi cinsel performansı artırır. Damarları genişletir ve kalp sağlığına iyi gelir.
'SARIMSAK VÜCUDU KORUYOR'
“İlaçlar gibi sarımsağın da yan etkileri olabilir. Aşırı yenildiğinde baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi, alerjik cilt reaksiyonları, cilde sürülmesiyle cilt yanıkları, bulantı, kusma, kanama bozuklukları gibi yan etkileri yapılan araştırmalarda gözlenmiştir.
İlk 4 saat içinde iyice sindirilen ve antioksidan etkisini devreye sokan sarımsak, vücuttaki 4-6 saat arasındaki sürede de boş durmuyor ve deyim yerindeyse alıyor sazı eline. Vücut, sarımsağın faydalı yanlarını iyice algılıyor.
Sarımsak tüketiminde miktara dikkat edilmelidir. Antiseptik özelliği çok yüksek bir besin maddesi olan sarımsak gün içinde 2 dişten fazla tüketilmemelidir. Kan şekeri düşürücü etkisi de bulunan sarımsak fazla tüketildiğinde zararlı olabilir.
Sağlık için oldukça faydalı besinler olan limon ve sarımsak bir araya geldiklerinde mucizevi bi ikili oluyor ve birçok hastalıkta da şifa niyetine kullanılıyor.
Sindirim problemlerini azaltan sarımsaklı yoğurt, aynı zamanda bağırsakların işleyişini düzenler. Vücutta oluşan yaraların tedavisinde de son derece etkilidir. Damar tıkanıklığı ve damar sertliği durumlarında da olumlu sonuçlar gösterir. Aynı zamanda bu besin kaynağı, birçok salgın hastalıklar için de birebirdir.
Sarımsak; damarların genişlemesini sağlar, kanın akıcılığını artırır, dolaşımı hızlandırır, damar içi pıhtılaşmaları engeller ve kalp krizi ya da felç geçirmeye neden olacak damar tıkanıklıklarını önler. Ayrıca, kalbi besleyen koroner damarları genişletir, kalp kasını güçlendirir.
Bu nedenle hap gibi sarımsak yutmanın bir anlamı yoktur. Sarımsağın faydalı özelliklerinden yararlanmak için çiğ olarak yemeklere eklenmeli ve çiğnenerek, doğranarak ya da ezilerek tüketilmelidir. Sarımsak yutmanın bilindiği gibi bir faydası yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri