Sinüzite iyi gelen yiyecekler şu şekilde sıralanmaktadır: Biberli yemekler. Sarımsak. Soğan.
Sinüzit için ne iyi gelir? Tuzlu su, rahat nefes almaya yarayan yüksek yastık tercihi, sinüzitin sebep olduğu baş ağrısını hafifletmek için tarçın, burun bölgesinin açılması için sıcak bir banyo veya soğuk kompres sinüzite iyi gelen çözümler arasında yer alır.
Antibiyotik almak sinüzitin süresini biraz kısaltır ve semptomları hafifletir. Tedavi genellikle 7-10 gün sürer. Kronik sinüzitte bazen uzun süreli tedavi (21 güne kadar) sunulur. Şiddetli bakteriyel sinüzit vakalarında , hastanede antibiyotikler intravenöz olarak verilecektir.
Sinüzit ve reflüden korunmak istiyorsanız:
Öğününde, düzenli ve dengeli beslenin. Akşam yemeklerinde hazmı zor olan hayvansal gıdalar ve fastfood yiyeceklerden uzak durun. Gün içerisinde en az 10 bardak su (2 litre) tüketin, Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçının.
Sarımsaklı su - Sarımsak, pek çok sorunda olduğu gibi burun tıkanıklığında da etkilidir. Antiviral özelliği olan sarımsak, solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle yaşanan burun tıkanıklığına iyi gelir. Domates suyu karışımı Bu karışım burun tıkanıklığına karşı çok etkilidir.
İlgili 33 soru bulundu
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Soğuk algınlığına bağlı sinüzit tedavisinde antibiyotikler kullanılmalıdır. Semptomların kötüleşmesi durumunda ise doktora gidilmesi gerekir. Sinüslerin tıkanması durumunda temiz su ile hazırlanan tuzlu- karbonatlı sular ve okyanus suları ile burun yıkaması yapılmalıdır.
Kekik yağı ve fesleğen kullanımı sinüzitleri rahatlatıp kişide sinüzitin oluşturduğu baskıyı azaltacaktır. Kekik yağını suyunuza bir iki damla olacak şekilde tüketebilirsiniz. Kekik yağının dışında çayı da ağrının ve baskının azalmasını sağlamaktadır.
Soğuk algınlığı ya da enfeksiyonel burun tıkanıklığı durumları sinüzite neden olabileceği için, bu tip rahatsızlıklar için önlem almak ve bunun içinde C vitamini ya da C Vitamini barındıran yiyecekleri tüketmek.
Yapacağınız zencefilli çay da sinüzit ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Sinüzit ağrısı çektiğiniz noktalara ıslak sıcak bir havlu koymanız da fayda olabilir. Buna ek olarak biberiye, okaliptus, mentol, karanfil yağı, çay ağacı ya ve nane yağı gibi yağlar da sinüzit ağrınızı hafifletme yardımcı olacaktır.
Bazı virüsler, özellikle akut sinüzite neden olmasıyla bilinir. Rhinovirüs, adenovirüs, influenza virüsü ve parainfluenza virüsü bu etkenlerdendir. Bu duruma neden olan mikroorganizmalar olarak ise streptococcus pneumoniae, haemophilus influenzae ve moraxella catarrhalis gibi bakteriler sayılabilir.
İbrahim Saraçoğlu, sinüzit şikayeti olan danışanlarına papatyayı tavsiye etmektedir. Sıcak suda papatyayı demleyin ve bi havlu ile başınızı sarıp papatyanın buharını içinize çekin. Çok geçmeden burun tıkanıklığı gidecektir.
Sinüslerin burun boşluğuna açılmasının engellediği bu gibi durumlarda, sinüslerin içi bakteriler ve virüsler için uygun bir üreme alanı haline gelir. Bu bakteriyel veya viral üreme sinüslerin içinde bir enfeksiyon oluşturarak sinüzite neden olur.
Sinüzite iyi gelen bitkiler içerisinde; papatya, fesleğen, zencefil gibi bitkiler bulunmaktadır. Sinüzite iyi gelen çaylar içerisinde; papatya çayı, zencefil çayı gibi çaylar sıralanabilir.
Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi, tat-koku kaybı ve ateş akut sinüzitin klinik tanısında yer alan majör kriterleri oluşturur. Minör kriterler arasında ise baş ağrısı, kulak ağrısı, ağız kokusu, diş ağrısı ve halsizlik yer alır.
“Yapılan çalışmalarda deniz suyu ve tuzlu su gibi yardımcı tedavilerin burun akıntısını azalttığı, burun hava geçirgenliğini artırdığı ve hastanın kendisini daha sağlıklı hissetmesini sağladığı görülmüştür. Ancak kesinlikle bunlar birebir sinüziti geçiren yöntemler değil. Asıl tedavi ise antibiyotiklerle yapılıyor.
Buruna sirkeli su çekmek doğru değildir. Çünkü sirkeli su asidik bir yapıda olduğu için burun mukozasına zarar verir. Ayrıca sinüzite iyi geldiği düşünülen bitkiler de buruna sıkılmamalı, çünkü gırtlak ödemine neden olarak ciddi sonuçlar doğurabilir.
Sinüsün içi kendi ürettiği salgılar ile dolar. Tıkalı sinüsün bu ılık ve salgı ile dolu ortamı mikropların üremesi için mükemmel bir ortam oluşturur. Kısa zamanda birçok bakteri ürer ve artık sinüzit olunmuştur. Sinüslerin içi iltihabi sarı yeşil sıvılarla dolmuş ve bu sıvılar genze akmaya başlamıştır.
Akut sinüzitte sıklıkla tercih edilen antibiyotikler; Amoksisilin-klavulinik asit, Claritromisin, Sefuroksim, Sefprozil ve Lorakarbef olmaktadır. Penisilin, Sefaleksin, Eritromisin ve Tetrasiklin en sık etken olan mikroorganizmaların tümüne etki etmediklerinden tercih edilmezler.
"Sinüzit özelikle anlımız, burnumuz ve elmacık kemikleri çevresindeki boşluklarda oluşan iltihapları ifade eden bir hastalıktır. Sinüsler dediğimiz boşluklar, göz çevresindeki kemiklerin bulunduğu bölgeler hastalık sırasında burada oluşan iltihaplar göze de yayılabilmektedir.
Sinüs tedavisi, ilaçlı ya da cerrahi yöntemlerle yapılabilir. 4 hafta süren akut sinüzit, çoğunlukla kendiliğinden iyileşir.
Akut sinüzit belirtileri genellikle 4 hafta içerisinde tamamen düzelmektedir.
Geniz akıntısının sinüzit ile bağlantısı nedir? Akut sinüzitlerde sinüs boşlukları iltihapla doludur ve sinüs kanallarından burun boşluğuna iltihap akışı olur. Burun boşluğundan da genize ve boğaza sarı-yeşil renkli balgam gelişi olur. Üst solunum yolu infeksiyonlarında hissedilen burun-geniz akıntısı bu şekildedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri