Sarsılmış Bebek Sendromu, tek başına veya bir darbe ile birlikte sarsılma ile meydana gelen kaza dışı, istismari bir kafa travması türüdür. Bebeğin ağlamasıyla tetiklenmekte ve bebeğin sert bir yüzeye çarpılması veya çarpmadan şiddetle sallanması sonucu gelişmektedir. Mağdur bebeklerin % 80'i 1 yaşın altındadır.
Sarsılmış bebek sendromunun bulguları:
Aşırı huzursuzluk, tiz sesle ağlama, uykuya eğilimli olma, solunum problemleri, iyi beslenememe, titremeler, kusma, solunum güçlükleri, solgun ya da mavimsi renkte cilt, nöbetler, felçler, koma görülebilir.
Sarsılmış bebek sendromu kafa içi kanama (subdural kanama) , retinal kanama ve kemik kırıkları (posterior kot kırıkları ve/veya uzun kemiklerde metafiz fraktürleri) gibi bulgular ile seyreden fiziksel istismarın ciddi bir formudur.
Batılı kaynaklarda “whiplash-shaken infant syndrome” ya da “shaken baby syndrome” olarak nitelendirilir. Çocukların çoğu 0-4 yaşlara arasındadır.
SMA, yani spinal müsküler atrofi, Türkiye'de gevşek bebek sendromu olarak da adlandırılmaktadır. Gevşek bebekler kendi ağırlıklarını taşıyamazlar. Motor becerilerinde ise gerilik vardır. Kendi ağırlıklarını taşıyamayan bebeklerde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Hipotonik ve kuvvetsiz bebekte yer çekimine karşı hareketlerin azalması, aktif ve pasif hareketleri yapamama, elin üstünde taşındığında hamur gibi yığılma, düşük sesle ağlama, yüz ve vücudunda belli sendromlara özgü bulguların olabilmesi (örneğin Mongol yüz görünümü) bu bebeklerin genel özellikleridir.
Spinal muskuler atrofi (SMA), hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı, genetik bir grup nöro-müsküler hastalıktır. Çekinik genetik geçişli bir hastalık olması sebebiyle taşıyıcı olan anne ve babadan, bozuk gen çocuğa geçtiğinde bu hastalık ortaya çıkar.
Sarsılmış bebek sendromu (SBS); ebeveynin, bebeği kollarından ya da gövdesinden tutarak sertçe sarsmasıyla ortaya çıkar. Şüpheli öykü, subdural hemoraji, bilateral retinal hemoraji, kraniyal kemik ve/veya iskelet fraktürü, ekimozları olan hastalarda akla gelmelidir.
Huzursuz bebek sendromu nasıl geçer? Sakin bir ortam sağlayın: Bebeği sakinleştirici bir ortamda tutun. Sessiz bir oda, loş ışık ve düşük uyarımlı bir çevre bebeğin rahatlamasına yardımcı olabilir. Sallama ve sallanma: Bebeği sallamak veya sallanmasını sağlamak, bazı bebeklerde rahatlama sağlayabilir.
Eğer çocuk korkuyorsa, kendini yalnız hissetmesine izin vermemek gerekir. Bir olay veya durumdan korktuysa, ona bir şey olmayacağını hissettirmek, kucağa alıp okşamak, hâlâ sakinleşmediyse onunla oyun oynayarak dikkatini başka yöne çekmek en doğru yöntemdir.
Bebeklerde Kolik Nedir? Sağlıklı bebeklerde sık aralıklarla, uzun süreli ve yoğun görülen ağlama veya huzursuzluk durumuna kolik adı verilir.
Bebeklik çağı depresyonu gelişimsel ve yapısal bir problem tespit edilmediği halde bebeğin hatta fiziksel gelişimini; gülümseme, ilişki kurma gibi sosyal gelişimi ve çevreyi keşfetme, nesneleri kullanma gibi bilişsel gelişimini olumsuz etkilenmesi durumudur.
Bebeklerde sinirlilik hali bir isteği veya ihtiyacı gerçekleşmediği için olabilir. Özellikle bu ihtiyaç veya istek uzun süredir erteleniyorsa bebek sinirlenmeye başlayabilir. Bununla beraber bebeğiniz engellendiği hissine kapılırsa da sinirlenebilir.
Özellikle ilk 6 ayda bebekler kendilerini kucakta daha mutlu ve huzurlu hissederler. Ancak bu fiziksel temastan uzun süre mahrum kalırlarsa huzursuzluk yaşayabilirler.
Jest yapmaz (işaret etme ve el sallama) (12 aydan itibaren)
Çocuğunuz henüz jest yapmaz veya işaret etmez. Jest örnekleri: evet demek için kafa sallama, hayır demek için baş sallama, el sallama, 'yukarı' veya 'uzakta' anlamına gelen işaretlerdir.
Her bebeğin etrafını algılayışı farklıdır. Her bebeğin çevresindeki uyaranlarla ilgili duyguları farklıdır. Her ne kadar bebek belli bir mizaç ile dünyaya gelse de, anne ve babasının duygu durumu, gerginliği, tedirginliği, sakin huzurlu tutumu veya dünyaya olumlu-olumsuz bakışı, bebeğin duygu durumunu etkiler.
Ağlama atakları ise bebeğin gaz çıkarması ya da ağlamaktan bitkin düşmesi ile son bulur. Kolik, bebek yaklaşık 6 haftalıkken geçmeye başlar ve 12 haftalık olduğunda tamamen geçer. Huzursuzluk, bebeğin kafatası ve boyun bölgesindeki mekanik kısıtlamadan da kaynaklanabilir.
Kolik atakları genellikle bebek, üç haftalıkken başlar ve 6-8'inci haftalar arasında pik yapar. Bebeklerin yaklaşık yüzde 60'ında dört aylık olduğunda kolik şikayetleri geriler. Ancak 6-9 aya kadar atakları devam eden kolik bebekler de görülebilmektedir.
Huysuz bebek nasıl uyutulur? Bebeğinizi besledikten sonra, gazını çıkarmanız ve sessiz, loş ve ılık bir odada sizin sıcaklığınız ile uyumasını sağlamak faydalı olacaktır. Bazı zamanlarda, ılık bir banyo sonrasında bebek daha kolay uyuyabilir.
Kontrolü birkaç saniyeliğine kaybedip çocuğunuzu sarsarsanız, ona ömür boyu zarar vermiş olabilirsiniz. Bebekler kafalarını henüz kendileri tutamazlar. Sarsma esnasında kafa öne ve arkaya doğru savrulur. Böyle bir durum da beyinde ciddi yaralanmalara yol açabilir.
Bu davranışın, diş çıkarma ya da iltihaplı kulak nedeniyle ortaya çıkan ağrıyı dindirmeye yönelik olduğunu düşünen uzmanlar var. Bir kısım uzman ise bebeklerin henüz duygularını ifade edecek yetenekleri gelişmediği için böyle davrandığını düşünüyor.
Çok ağlayan bebek kolik olabilir
İlk üç ay ağlama krizlerinin en önemli nedeni, gaz sancısıdır. Her üç bebekten birinde görülen haftada üç gün, üç saatten fazla süren ağlama olarak tarif edilen kolik sancısı, fizyolojik bir durumdur ve çoğunlukla 3. ya da 4. ayda kendiliğinden sonlanır.
Gövdeye yakın kaslarda güçsüzlük belirtisi görülür ve çocuklar bağımsız olarak oturabilir ancak yürüyemezler. SMA hastalığının en yaygın görülen belirtileri şöyle sıralanır: Kaslarda zayıflık, güçsüzlük, hareket etmede zorluk çekme. Oturma, emekleme, yürüme gibi kaba motor becerilerinde gecikme.
Halk arasında palyaço bebek olarak da adlandırılmaktadır. Harlequin sendromu ile dünyaya gelen bebeklerin cildi balık pullarına benzeyen kalın, elmas şeklindeki plakalarla kaplıdır. Yüzdeki anormal tabaklar bebeğin nefes alıp vermesinde yol açtığı zorluklar nedeniyle hayati riske neden olabilir.
Moro refleksi
Bir yetişkin olarak, şaşırtıcı bir şey olduğunda zıplayabilir ve göz kırpabilirsiniz. Moro refleksi tetiklendiğinde bebek başını geriye atar, kollarını ve bacaklarını dışarı atar, ağlar ve kol ve bacaklarını hızla geri çeker. Bu refleks sadece ilk 2 ay sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri