Bir eylemin ancak belli başlı koşulların yerine getirilmesiyle gerçekleşebileceğini anlatan eklere şart kipi denir. Şart kiplerinin kullanıldığı cümlelerde genellikle bir fiil ve bir fiilimsi kullanılır. Örnekler: 1- Onu görsem içimden geçen her şeyi anlatacağım.
Türkiye Türkçesinde şart kipi fiil kök veya gövdelerine getirilen -sA ekiyle yapılır. Şart anlamı verdiği cümlelerde tek başına bir yargı ifade etmez. Getirildiği kelimeye şart koşul anlamı katarak cümleler meydana getirir.
Gereklilik kipi
Gereklilik, tavsiye ve bazen de zorunluluk bildirir. -meli eki ile oluşturulur: Hafta sonuna kadar bu kitabı okumalıyım.
ŞART KİPİNİN HİKAYESİ (-sAydI)
Geçmişte şarta bağlı gerçekleşen ya da gerçekleşmeyen iş ya da eylemlerin “olası sonuçlarını” anlatmak için kullanılır. Burada daha çok varsayım söz konusudur. Bu yapıda genellikle cümle geniş zamanın hikayesi ile devam eder.
Türkçede gereklilik kipi bir oluşun, bir kılışın veya tasarlanan bir eylemin yapılması gereğini bildiren bir kiptir (Korkmaz, 2003: § 563). Gereklilik kipinin ana işlevi, yapılması tasarlanan bir işin gerekli olduğunu bildirmektir.
İlgili 40 soru bulundu
Gereklilik kipi, dilek kiplerine dahil olmaktadır. Gereklilik kipi ile birlikte çekimlenmiş durumda olan eylemlerde iş, oluş, hareketin mutlak olarak yapılması veya yapılmaması gerekti anlamı bulunur. Eyleme gereklilik anlamı" -malı-meli" ekleri ile verilir.
Bir eylemin ancak belli başlı koşulların yerine getirilmesiyle gerçekleşebileceğini anlatan eklere şart kipi denir. Şart kiplerinin kullanıldığı cümlelerde genellikle bir fiil ve bir fiilimsi kullanılır. Örnekler: 1- Onu görsem içimden geçen her şeyi anlatacağım.
Dilek kipleri eki fiilin sonuna getirilir. Fiilin sonuna getirilen eklerle fiile bir dilek, istek, şart, emir anlamı katarlar. Dilek kipleri getirilen fiillere kip ekinden sonra şahıs eki de getirilebilir. Dilek-şart kipi fiile bir durumun gerçekleşmesinin bir şarta, bir isteğe bağlı olduğunun anlamını verir.
Emir kipinin eki yoktur ancak şahıs eki alabilir. Emir kipinde çekilen bir fiilde yalnızca fiil kökü ve şahıs eki bulunur.
Duyulan geçmiş zamanın rivâyeti, öğrenilen geçmiş zamanın rivâyeti veya -miş'li geçmiş zamanın rivâyeti, Türkçede birleşik zamanlı bir fiil çekimidir. Bir fiilin sonuna -mış ya da -miş ekinin ses uyumlarına uyacak şekilde eklenmesi ve yinelenmesi ile oluşturulur.
Eylemin gerçekleşmesinin zorunlu, gerekli olduğunu bildiren kiplere gereklilik kipi denir. Gereklilik cümlelerinde iş, oluş, hareketin mutlaka yapılması ya da yapılmaması gerektiği anlamı vardır. Eyleme gereklilik anlamı “-meli, -malı” eki ile verilir.
Gereklilik kipi de “.. bir oluşun, bir kılışın veya tasarlanan bir eylemin yapılması gereğini bildiren kiptir.” (Korkmaz, 2003: 693) Bu tariften hareketle gereklilik kipini “Hareket veya oluşun gerekliliğini şahsa bağlı olarak ifade eden fiil çekimidir.” şeklinde tarif etmek mümkündür.
Geniş, gelecek, şimdiki, duyulan geçmiş ve öğrenilen geçmiş zaman kipi, haber kipleridir. Dilek kipleri ise dört ana başlıkta toplanır. 1- Gereklilik 2- Emir 3- İstek 4-Şart kipi.
Ek fiilin şart kipi isim ve isim soylu sözcükleri yüklem yapmaz, sadece cümleye koşul anlamı katar. İsimlere ise eki getirilerek yapılır. Getirildiği sözcüğe göre değişik şekillerde kullanılabilir. hasta iseniz istirahat ediniz.
Emir kipleri dilek kiplerinin içerisinde bulunur. Emir kiplerinde 1.tekil ve 1.tekil çoğul ekleri yoktur. Emir kipinin olumsuz cümlesi de -ma, -me ekleri ile yapılır.
Buyruk kipi de denilen emir kipine, kullanım şekline göre EMİR ve RİCA anlamı verilebilmektedir. -Şu kalemi bana verin. Cümlesinde emrediyor olunduğu görülürken, -Şu kalemi bana veriniz.
İstek Kipi (-e, -a)
Cümleye istek, dilek, temenni anlamı katar. TEKİL ÇOĞUL 1. kişi geleyim gelelim 2. kişi gelesin gelesiniz 3. kişi gele geleler Bugün seninle sinemaya gidelim. Doğum günüme eski arkadaşlarımı da çağırayım.
Geniş zaman kipi: -r, -ir ve -ar'-er ekleri ile oluşturulur: Her sabah dişlerimi 'fırçalarım'.
dilek-şart kipi alan olumlu geniş zaman ek fiili.
Emir kipi Türkçedeki dilek kiplerinden biridir. Fiilin yapılmasını emretmek amacıyla kullanılır. Birinci şahıslar (ben ve biz) için emir kipi çekimi yoktur.
Çekimli eylem, fiil kökü veya gövdesine kip, zaman, şahıs ve sayı ekleri getirilerek oluşturulan eylem türüdür. Çekimli eylemler, aldıkları zaman eklerine göre basit çekimli eylem ve birleşik çekimli eylem olmak üzere iki gruba ayrılır.
Dilek kipleri fiil çekimlerinde kullanılır. Fillerin zaman değil anlam bakımından çekimlenmesiyle oluşurlar. Bazıları gelecek bazıları şimdiki zaman olabilir. Cümle içerisindeki eylemlere dilek anlamı kattığı için bu ismi almışlardır.
Şart kipi kuran -sa / -se eki ile dilek kipi kuran -sa / -se ekleri farklı yapı unsurlarından oluşmuştur (Korkmaz 1995: 160- 2). Eski Türkçede uzun zaman şart eki olarak -sar, -ser kullanılmış, sonra devre- nin sonlarında r düşerek ek -sa, -se biçimine geçmiştir (Ergin 1972: 309).
Fiil çekim ekleri, fiilin zaman, kip, kişi ve çoğul durumlarına göre değişiklik gösteren eklerdir. Fiil çekim ekleri, bir fiilin cümlenin içindeki rolünü belirler ve anlamını daha özel hale getirir. Kip ekleri, kişi ekleri, olumsuzluk eki, soru eki ve ek-fiil çeşitleri olarak sıralanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri