Basınç bir yüzeye uygulanan dik kuvvetin yüzeyin birim alanına oranıdır. Katı cisimlerde üzerine başka bir kuvvet etkilemiyorsa basıncı direkt olarak ağırlığına ve taban alanına bağlıdır.
KATI BASINCI
Katıların basıncı, cismin ağırlığına ve yere dayanma yüzeyinin büyüklüğüne göre değişir. Ağırlığı fazla olan cisimlerin yere uyguladıkları basınç da fazladır. Cismin yere dayanma yüzeyinin alanı büyükse basınç azdır. Yüzey alanı küçüldükçe basınç artar.
Basınç kavramı uygulanan dik kuvvetle doğru orantılıdır. Yüzey alanıyla ise ters orantılıdır. Basınç kuvveti arttıkça artmakta yüzey alanı arttıkça ise azalmaktadır. Basınç kuvveti yüzey alana ve dik kuvvete bağlıdır.
Katılarda basınç, cismin ağırlığının yüzey alanına bölünmesi ile bulunur. Birim yüzeye dik etki eden kuvvete basınç adı verilir. Basınç 'P' harfi ile gösterilir . Basınç, ağırlıkla (kuvvet) doğru orantılıdır.
Katı maddelerin ağırlıkları uyguladıkları basıncın kuvvetine eşittir. Basınç hesaplaması yapılırken bazı başka faktörlerde bulunmaktadır. Katı Basıncı Nedir, Neye Bağlıdır? Katı basıncı, katı maddenin ağırlığına ve temas ettiği yüzeyin boyutuna bağlıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Bir cisim yerden yukarı doğru cismin ağırlığına eşit bir kuvvetle hareket ettirilirken yerçekimine karşı iş yapılır. Yapılan iş kuvvet ile kuvvete paralel h yolunun çarpımına eşittir. W = F.h W = mg.h'dir. Eğer cisim h yüksekliğinden serbest bırakılıp aşağı doğru düşerse, yerçekimi iş yapmıştır.
Katılarda basınç, uygulanan kuvvetin artmasıyla artar. Katılarda basınç, kuvvetin uygulandığı yüzeye temas eden yüzey alanı azaldıkça artar. formülü elde edilir. Bu demek oluyor ki, aynı kuvvetle, yüzey alanını azaltacak olursak daha fazla basınç uygulayabiliriz.
Atmosferin fiziksel davranışı ve gaz kanunları
1- Eğer sıcaklık sabit ise, gazın yoğunluğu basınçla doğru orantılıdır, hacim ise basınçla ters orantılıdır. Bundan dolayı basınç yükseldikçe yoğunluk artar ve hacim azalır. 2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır.
Yükseklik arttıkça yerçekimi kuvveti azaldığı için gazların yoğunluğu azalmakta ve bunun sonucu olarak atmosfer basıncı da azalmaktadır.
Katılarda basınç
Katı maddeler ağırlıklarından dolayı bulundukları zemine kuvvet uygularlar. Bu nedenle katıların bulundukları zemine uyguladıkları basınç oluşturan dik kuvvet, ağırlıklarıdır. Uygulanan kuvvet ve yüzey alanı değiştirilerek basıncın büyüklüğü değiştirilebilmektedir.
cismin ağırlığı artarsa basınç artar, cismin ağırlığı azalırsa basınç azalır.
Basınç bir yüzeye uygulanan dik kuvvetin yüzeyin birim alanına oranıdır. Katı cisimlerde üzerine başka bir kuvvet etkilemiyorsa basıncı direkt olarak ağırlığına ve taban alanına bağlıdır.
Sıvıların üzerine basınç uygulandığında hacimlerinde gözle görülür düzeyde bir değişim olmaz. Bu yüzden sıvılar “sıkıştırılamaz” olarak kabul edilir.
•Yükseklik: Yukarı çıkıldıkça hava basıncı azalır.
azalma, daha sonraları ise yavaşlayan bir azalma söz konusudur.
Birim yüzeye etki eden dik kuvvet basınç olarak tanımlanır. Basınç, zemine temas eden yüzey alanı ile ters, uygulanan kuvvetin büyükr lüğü ile doğru orantılıdır.
Yukarılara doğru çıktıkça üzerimizde bulunan hava miktarı ve dolayısıyla ağırlığı (basıncı) azalıyor ve bununla birlikte de yoğunluğu azalıyor, hava daha gevşek, yani daha “ince” hale geliyor. Aynı zamanda hava yoğunluğunun azalmasıyla sıcaklık da azalıyor.
Atmosfer basıncı ve havanın yoğunluğu deniz seviyesinden yükseldikçe azalır.
Atmosferde bulunan gazların yoğunluğu artarsa basınç da artar. Yoğunluk artarsa basınç da artar. Yer çekimi artarsa basınç da artar. Atmosferi oluşturan gazların yeryüzüne uyguladığı basınç yer çekiminin etkisiyle oluşmaktadır.
Katı Basıncı: Bıçağın ağzının keskinleştirilmesi sayesinde meyveyi kesmesi basıncı artıran bir işlemdir. Baltanın ucunun bilenmesi de yine katı basıncı artıran unsurlardır.
Sıvı basıncı, derinlik ve yer çekimi ivmesine bağlı olmaktadır. Katı ve gazlar gibi basınç oluşturan sıvılar, bulunduğu kabın biçimini alabilmektedir. Öz kütle ve sıvı derinliği arttıkça, sıvı basıncı artmaktadır. Sıvı derinliği ve öz kütle azaldıkça, sıvı basıncı azalmaktadır.
Yerçekimi ile basınç arasında doğru orantı vardır. Yerçekimi arttıkça basınç artar, yerçekimi azaldıkça basınç azalır. Yükseldikçe basınç azalır.
Gazlar da sıvılar gibi akışkan olduğu için temas ettiği her noktaya basınç uygular.
Katılarda kuvvet(ağırlık) değişmeden yüzey alanı artırılırsa katı basıncı aynı oranda azalır.
Fizikteki nicelikler skaler ve vektörel dahil olmak üzere ikiye ayrılır. kuvvetten türemiş olduğu bilinen ve modelleme yardımı ile ifade edilen basınç vektörel değil skalerdir. Bunun en önemli nedeni yöndür. Basıncın yönünün olmamasından dolayı basınç skaler bir büyüklüktür.
Bunlar hiçbir konsantrasyonda hava veya oksijen ile yanmazlar. Bunlara örnek olarak; Hava • Azot (N2) • Helyum (He) ve diğer asal gazlar {Neon (Ne), Argon (Ar), Kripton (Kr), Kisinon (Xe), Radon (Rn) , • Karbondioksit (CO2), Kükürtdioksit (SO2) verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri