Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Kadın Doğumcu, Jinekolog Doktor, Jinekolog Hekim, Doğum Hekimi, Nisaiye Uzmanı, Doğum Doktoru, Nisaiye Hekimi, Jinekoloji Uzmanı, Nisaiyeci, Nisaiye Doktoru gibi terimlerin hepsi aynı anlama gelmektedir.
Jinekoloji; kadın sağlığı ve hastalıklarını inceleyen bilim dalına jinekoloji denir. Daha çok kadın hastalıkları ve doğum ana bilim dalı ile eğitim verilen tıp fakültelerinde obstetrik yani doğum ve ilgili patolojileri dışarıda tutan ancak bir noktada onkolojiyi de içeren bilim dalıdır.
Kadın sağlığı ve hastalıklarını inceleyen bu alandaki uzman hekimlere jinekolog denir. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak ta bilinen hekimler;rahim ağzı, fallop tüpleri, yumurtalıklar, uterus, vajina ve kadın üreme sisteminde uzmanlaşmıştır.
Jinekoloğa Ne Zaman Gidilmeli? Düzenli jinekolog ziyaretleri, cinsel aktif hale gelindiğinde başlamalıdır. Ayrıca, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riski taşıyan kişiler için daha sık ziyaretler gerekebilir. Genel olarak, yılda en az bir kez jinekolog ziyareti önerilir.
İlgili 44 soru bulundu
Ayrıca çoğu zaman oluşabilecek iltihaplarda doktorun teşhisinde yanılmasına neden olacaktır. Bu yüzden jinekolojik muayenenin hemen öncesinde tüy alma işlemleri yani ağda, tıraşlama, lazer epilasyon gibi işlemler yapılmamalıdır.
Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir.
Jinekoloji; rahim, rahim ağzı, vajina, vulva, tüpler gibi kadın üreme organlarına ait her türlü hastalığın teşhis ve tedavisi, Obstetrik kısım ise, gebelik takibi ve gebelik sorunlarının giderilmesi ile ilgilenmektedir.
Jinekologlar genellikle kadınlara bakar. Ancak bazı özel durumlarda erkeklere de bakmaktadır. Vajinismus tedavisinde mutlaka erkeklerde değerlendirilmelidir. Yine nasıl kadında hpv ve siğil tedavisi uygulanıyorsa erkeklerde de genital siğil tedavisi jinekologlar tarafından uygulanabilmektedir.
İkisi de aynı meslektir. Ülkemizdeki bu uzmanlığın tam ismi “Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı” dır. Jinekoloji, kadın sağlığı ve hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır.
Alttan elle muayene (Vajinal tuşe)
Çünkü karın içinde bulunan genital organlarımız değerlendirilmiş olur. Doktor, bir elin işaret ve orta parmağını vajen içinde tutup diğer eliyle de karından bastırarak bu muayeneyi gerçekleştirir.
Alttan muayene hangi durumlarda yapılır? Özellikle cinsel ilişkide bulunmuş olan kadınlarda, tüm jinekolojik kontrollerde alttan muayene yapılması önerilir. Alttan muayene yapılmadan yapılan jinekolojik muayene eksik olacaktır.
Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında (37. haftadan sonra) annenin pelvis kemiklerinin (çatı kemiklerinin) yani doğum yolunun değerlendirilmesi için yapılır, vajinal yolla yapılan bu muayeneye halk arasında alttan muayene de denir.
Kadın doğum uzmanı olmak için öncelikle 6 yıllık tıp fakültesinden başarıyla mezun olmak gerekmektedir. Daha sonra ise TUS'tan gerekli puanı aldıktan sonra 4 yıllık kadın doğum uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
eleman.net verilerine göre, Kadın Doğum Doktoru 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 103.300 TL maaş alıyor. Kadın Doğum Doktoru, 2024 yılında en düşük 77.900 TL alırken, en yüksek 155.600 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Kadın Doğum Doktoru, Temmuz 2023 yılında ortalama 82.200 TL maaş alıyordu.
Evlilik öncesi jinekolojik kontrol, mevcut bir hastalığın vs. erken teşhisini sağlayarak fayda sağlar. Ayrıca her kadının yılda bir jinekolojik muayene yaptırması da gereklidir.
Jinekoloji; Nisaiye, Kadın Doğum, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kadın Hastalıkları ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığı ayrı bölümlere ayrılmamıştır ve tıbbın bu bölümü ile ilgili çalışan doktorlara genel anlamda jinekolog adı verilmektedir.
Üroloji hem kadın hem de erkeklerde üreme organlarının etrafındaki diğer organları, idrar yollarını kontrol ederken kadınlarda jinekoloji dalı kadın üreme organlarıyla ilgilenmektedir. Böbrek rahatsızlıkları da ürolojinin ilgilendiği konulardan biridir. Üreme organları (penis, testis, skrotum, prostat vb.)
Cinsel sorun, tıbbi veya biyolojik bir nedene bağlı gelişmişse tedavisi ilaç veya diğer tıbbi tedaviler olacaktır. Bu durumda böylesi bir tedaviyi, ürologlar, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ya da psikiyatristler yaparlar.
Jinekolog, bir kişinin ne zaman son ilişkiye girdiğini doğrudan anlayamaz. Ancak bazı fiziksel bulgular ve testlerle cinsel sağlık durumunu değerlendirebilir. Son ilişki tespiti kesin değildir ve gizliliğe saygı gösterilir. Kadın doğum uzmanı heyet raporu verir mi?
Cinsel ilişkide ağrı ve acı sorunu olan hastaların öncelikle bir jinekolog hekim tarafından muayeneleri şarttır. Sorun genelde fiziksel nedenlere bağlıdır. Jinekolog doktor değerlendirmesinden sonra tanı netleşmekte ve uygun olan tedavi yöntemine geçilebilmektedir.
Vajinal muayene (alttan muayene) ağrılı mıdır? Jinekolojik vajinal muayanene ağrısız bir muayene metodudur. Ancak hem bölgenin mahrem bir bölge olması hemde kadınların duruma psikolojik yaklaşımları muayeneyi bir sorun haline dönüştürebilmektedir. Vajina etrafındaki kaslar son derece orgazm esnasında istemsiz kasılır.
Muayene sırasında spekulum yerleştirildiğinde kendini biraz garip ve rahatsız hissedebilirsin. Ancak hastaların çoğu bu durumda herhangi bir acı hissetmediklerini bildirirler. Pelvik muayene veya spekulum hakkında herhangi bir sorun ya da endişen varsa, hemşire veya doktorla bu konuyu konuşabilirsin.
Kanamalı iken jinekolojik muayene yapılabilir mi? Gerekiyorsa yapılabilir. Özellikle anormal kanama durumlarında kanamanın nedenini ortaya çıkarmak için jinekolojik muayene ve vajinal ultrason rahatlıkla yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri