Sasaniler günümüzde İran bölgesinde imparatorluk ve devlet kurmuş olan bir uygarlıktır.
Sasani İmparatorluğu (Sasani Devleti veya Sasaniler ya da Üçüncü Pers İmparatorluğu; Farsça: ساسانیان, Sāsānīyān), dördüncü büyük İran Hanedanı ve ikinci Pers İmparatorluğu'nun adıdır (224 - 651).
Buna göre köylüler, sömürülen bir sınıf olarak, devlet ve merkezi hükümete karşı yapılan ayaklanmalarda en ön saflarda yer almıştır. Sasani döneminin egemen dini Zerdüştilikti.
Sasani İmparatorluğu ya da Sasani Hanedanı, MS 224-651 arasında süren Pers hanedanlığı için kullanılan isimdir.
Orta Farsça veya Pehlevî dili, Sasani İmparatorluğu'nun edebî dili olmuş bir Batı İran dilidir. Dil, Sasanilerin yıkılmasının ardından bir süre daha prestij dili olmayı sürdürmüştür.
İlgili 28 soru bulundu
Haliyle modern çağda hanedan devletler yerine daha evrensel isimler kullanılarak yeni devletler kurulmuştur. Zaza veya Dimili adıyla tarihte ortaya çıkmış bir devlet olmasa da birçok yerde bunların kurduğu emirliklere rastlamaktayız. Ayrıca Sasani İmparatorluğu'nun Zazalar tarafından kurulduğu bilinmektedir” dedi.
Halbuki Sasani İmparatorluğu, M.S. 224-642 arasında Maveraünnehir'den (İng. Transoxiana, Ceyhun ötesi) Fırat'a ka- dar uzanan geniş coğrafyada, sınırları neredeyse hiç değişmeden, dört yüz yıldan fazla bir süre bütün olarak ayakta kalmayı başar- mış istisnai bir Antikçağ devletiydi.
Sasani hanedanı aslen kürt olmakla birlikte irani halkları yönetmiştir.
Sasani hanedanı, bir Persli olan 224 yılında İstahr'dan bir Persli olan I. Erdeşîr ile başladı ve 651'de III. Yezdicerd ile sona erdi.
Hazar-Bizans askerî ittifakı sonucunda zayıflayan Sasani imparatorluğu 632-642 yılları arasında İslam orduları tarafından çökertilmiş, İran toprakları Müslüman Arapların eline geçmiştir (Yücel, 2002: 446).
Sasaniler günümüzde İran bölgesinde imparatorluk ve devlet kurmuş olan bir uygarlıktır.
Farslar İranlı bir ulustur.
Akhaimenid ailesinin idaresi altında Persis bölgesinde kurulan imparatorluk, tarihe damga- sını öylesine güçlü bir biçimde vurmuştu ki imparatorluğun yıkılmasından binlerce yıl sonra bile İran hâlen onların döneminde olduğu gibi Persia olarak anılmaktaydı.
Köken olarak, Sasanice “Eranşahr” (Aryenler Ülkesi) kelimesine dayanmaktadır. Orta Persçe eran sözcüğünün kökeni, Akhaimenidler dönemi yazıtlarında da geçen aryen sözcüğüne dayandırılır. Pers kralları Darius ve Kserkses yazıtlarda “aryen” kökenlerini vurgulamışlardır.
I. Konstantin ( h . 324-337) imparatorluğu yeniden organize ederek Konstantinopolis'i başkent yaptı ve Hristiyanlık dinini yasallaştırdı. I. Theodosius ( h . 379-395) döneminde, Hristiyanlık ülkenin devlet dini olarak kabul edildi ve diğer dinler yasaklandı.
Başkentin de kaybedilmesiyle çaresiz kalan Sasaniler, ortada bir merkezi otorite kalmaması sebebiyle Arapları püskürtmeyi başarmamışlardır. Tarihi belgelere Nihavend Savaşı olarak geçen bu savaş sonucunda Sasani İmparatorluğu yıkılma sürecine girmiş ve en nihayetinde 651 yılında yıkılmıştır.
MS 224 - MS 651
Sasani İmparatorluğu, son Arşaklı hanedanı kralı IV. Artabanus'u yenmesinin ardından I. Ardeşir tarafından kurulmuş, son Sasani hükümdarı Şehinşah III. Yezdigirt'in, erken Halifelik'le yani ilk İslam Devleti ile girdiği 14 senelik mücadeleyi kaybetmesiyle sona ermiştir.
Sasaniler Geç İlkçağ da dahil edildiğinde İran'nın en önemli tarihi dönemlerinden birisi olarak kabul edilebilmektedir. Sasani İmparatorluğu Perslerin pek çok başarısına tanıklık etmesinin yanında İran'ın bir İslam toprağı olmasından önceki son imparatorluktur.
Ö. 2000'li yıllardan itibaren Sümer ve Asur kaynakları Kürt ismine yakın halkların varlığını haber vermektedir. Kökenleri Ârilere dayanan Kürtler, İslam'ı kabule kadar ataları Ârilerden aldıkları geleneksel inançlarına bağlı kalmışlardır.
Med İmparatorluğu, çok eski zamanlarda İran'da yaşayan bir halkın kurduğu devletti. Medler ve Kürtler aynı bölgede yaşıyorlardı ve benzer diller konuşuyorlardı. İkisi arasında bazı ortak noktalar olabilir, ama kesin bir bağlantı söylemek zor. Yani, Med İmparatorluğu'nun Kürt kökenli olduğunu kesin olarak bilemeyiz.
Yazar, en eski kaynaklardan modern dönemlerde çeşitli dillerde Medler hakkında yazılan en modern kaynaklara kadar birçok kaynak araştırmasına dayanarak hem Medlerin Türk soylu bir ulus olduğunu ortaya koymaktadır, hem de Medlerin tarihi, coğrafyası ve kültürleriyle ilgili zengin bilgiler vermektedir.
Herakleios'un 627 yılı sonunda Ninevâ'da (Ninova) Sâsânîler'in ana ordusunu kesin bir yenilgiye uğratmasıyla asırlardır devam eden Bizans-Sâsânî mücadelesi Bizans'ın üstünlüğüyle sonuçlanmış oldu.
Bizans, MÖ 657 yılında Megara'daki Yunan sömürgecileri tarafından kurulan antik bir Yunan şehridir. Şehir MS 330 yılında İmparator Constantine tarafından yeniden inşa edilip Bizans İmparatorluğu'nun yeni başkenti olarak ilan edilmiş ve akabinde onun onuruna Constantinople ismini almıştır.
Persler, Kapadokyadan geçerek başkentlerini Ege bölgesine bağlayan, 'Kral Yolu'nu geliştirmişlerdir. Makedonya Kralı İskender M.Ö.334 ve 332'de Pers ordularını arka arkaya bozguna uğratarak bu büyük İmparatorluğu yıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri