Şase, araba şirketlerinin milyonlarca dolar para döktüğü en önemli güvenlik bölümüdür. Kaza anında çarpma şiddetini göğüsleyen, gerekli kırılma noktalarından kırılarak, kaza şiddetini en aza indiren bölümdür. Eğer arabanızın şasesi bozuksa arabanızda bozuk demektir. Şasesi bozuk arabanın, görünümü de bozuk olur.
Avrupada şasesi zarar görmüş araç perttir ve trafiğe çıkması yasaktır.
Şase olmadan araç çalışmaz ve aracı oluşturan tüm parçalar boşta kalır. Şasi üzerinden işlem yaparak araç satın almak mümkündür. Satıcı, aracın mülkiyetini alıcıya devretmek istiyorsa şasi üzerinde işlem yaparak araç satın almak iyi bir seçenektir.
Dolayısıyla şasede yaşanan bir sorun araçtaki tüm parçaları etkiler, bu yüzden sağlamlığı çok önemlidir. Şase kolunun zarar görmesi için gerçekten güçlü bir çarpışma olması gerekir. Eğer böyle bir kaza sonucu aracın şase kolu zarar gördüyse bunu şase kolu düzeltme işlemiyle tamir ettirebilirsiniz.
Şaseye kaynak yapılır. İyi bir şaseci işi halleder.
İlgili 36 soru bulundu
VIN (Vehicle Identification Number/Araç Tanımlama Numarası) olarak da bilinen şasi numarası; Zorunlu Trafik Sigortası'ndan araç hasar durumuna, Kasko Sigortası'ndan yedek parçaya kadar pek çok işlem için sorgulama yaparken gereken temel bilgidir.
Şase tamiri için öncelikle araç lifte kaldırılır. Daha sonra araç muayene edilerek öncelikle onarılacak kısım tespit edilir. Onarım yapılacak olan bölgedeki şasenin şekli ve boyutu belirlendikten sonra o bölgeye uygun olacak şekilde bir metal parçası kesilip hazırlanır.
Şasenin hasar aldığı noktalarda genel olarak cıvatalı olan motor kaputu ve cıvatalı olan çamurluk etkilenir ve hasar görürler ve çoğu zaman değişimle son bulur. Özellikle 2000'li yıllardan sonra üretilen araçların birçoğunda airbag(hava yastıkları) sistemi vardır.
YAmuk şase ancak aracıb gidişinden belli olur. On ile arka aynı izde gitmez . Diğer taraftan ön kaput altında alta bakıldığında sağ ve solra yarım yada tm şase bağlantıları vardır. iyi bir mekanikçinin incelemesinde fayda vardır.
Şase arabanın tüm parçalarının monte edildiği en büyük bölümüdür. Şase bir arabanın güvenliğinin baş unsurudur. Şase, araba şirketlerinin milyonlarca dolar para döktüğü en önemli güvenlik bölümüdür. Kaza anında çarpma şiddetini göğüsleyen, gerekli kırılma noktalarından kırılarak, kaza şiddetini en aza indiren bölümdür.
en tipik şasi (bu arada bende şase diye biliyordum ,demek ki yanlış kullanıyormuşuz ) hatası ,araçta yengeç yürüyüşü denilen davranış ile belli olur.Aracın burnu tam size bakmaz (3-5 derece) ancak araç tam üstünüze doğru gelebilir.
Şasenin sağlamlığının, araçların her bir parçası üzerinde etkisi vardır. Dolayısıyla şasenin zarar görmemesi çok önemlidir. Şase kolu değişimi, şase kolu düzeltme işleminin fayda etmeyeceği durumlarda yapılır, yani bu değişimin yapılması için aracın gerçekten çok büyük bir kaza geçirmiş olması gerekir.
Şasesi ve direklerden işlem görmüş araba alınmaz alınmamalı.
Aracın almış olduğu herhangi bir darbeden dolayı veya bu bölgelerde gerçekleşen deformasyonların giderilmesi amacıyla kaporta ve şasi düzeltme işlemi gerçekleştirilmektedir. Kaporta aracı bütünüyle saran, motor ve sürücü güvenliğini sağlayan temel parçalar arasında yer almaktadır.
Sürüklenme ile şase zarar görmez. Şasenin zarar görmesi için hızla biryere kafadan girmesi yada yandan sağlam bir darbe alması lazım.
Şase nin en önüne takılıyor.
Aracın omurgasına araba şasisi denmektedir. Araba şasisi araba içinde bulunan parçaların tamamının kapsayan bir büyük parçadır. Kullanılan malzemelerin markası ya da kalitesi üretici firmaya göre değişmektedir. Şaşi, aracın motor ve karoserini taşır.
Araba şasisi aracın tüm parçalarının monte edildiği bir parçadır. Bir nevi omurga olarak da düşünülebilir. Çünkü bu parça aracı ayakta ve güvende tutan en önemli unsurdur. Araba şasisi arabanın motor ve karoserini taşır.
Motosikletler de şase numaraları farklı yerlerde olabilir. Genellikle motosiklet direksiyon boynunda bulunur. Bisiklet kollarını çevirerek şase numaralarını kontrol edebilirsiniz. Bazı firmalar motosiklet motorunun yan tarafına şase numarasını koyabiliyorlar.
Yukarıda da bahsedildiği gibi yolcu güvenliği için önemlidir. Aynı zamanda şase, aracın dengesini sağlar ve dengeyi doğru sağlandığında araç devrilmez. Aracın motor gibi hayati parçalarını bir arada tuttuğu için bu fonksiyon olmazsa araç çalışamaz.
Ancak podyesi işlem görmüş aracın alınmaması gerekmektedir. Podye çok dikkatli bir şekilde tamir edilmiş olsa bile araçta sağa ya da sola çekme, ani frenleme esnasında balans kaybı, ön düzen tutmama gibi problemler ortaya çıkar.
Bir farkı yok. Şase toprağı gösterir o kadar. İkiside aynı terane. Bir farkı yok.
Aynı zamanda şasi olarak da bilinen araç şasisi bir organizmanın iskeleti gibi motorlu taşıtın ona bağlı tüm diğer parçalarını taşıyan ana destek yapısıdır.
Otomobil üzerinde varsa çürükler tamir edilir, yapısal bozukluklar ortadan kaldırılır. Sonrasında kasanın üzerinde punta kaynaklı birleşim noktaları komple gaz altı kaynak yardımıyla kaynatılır. Bu işlem sonunda otomobile özel olarak hazırlanan şasi takviye elemanları otomobilin takviye edilecek bölgelerine kaynatılır.
Yıldırımlar özellikle sivri materyallere takılır. Daha doğrusu, sivri materyaller yıldırımı çeker. Kritik bir sistem olan paratoner ise şase kablosu ile yıldırım ile gelen enerjiyi toprağa aktarır. Böylece topraklama oluşur ve bu sayede yıldırım etkisini kaybeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri