En değerli ve en önemli parçasıdır. Sabit bir yapıdır. Şase etkilendiği zaman arabanın birçok hareketli parçası bu kazadan etkilenir. Şasenin hasar aldığı noktalarda genel olarak cıvatalı olan motor kaputu ve cıvatalı olan çamurluk etkilenir ve hasar görürler ve çoğu zaman değişimle son bulur.
Şasede İşlem Olan Araç Alınır Mı? Bir araç şasesi, aracın motorunu, aktarma organlarını ve diğer ana bileşenlerini taşımak için tasarlanmış aracın en temel parçasıdır. Şase olmadan araç çalışmaz ve aracı oluşturan tüm parçalar boşta kalır. Şasi üzerinden işlem yaparak araç satın almak mümkündür.
Şaisde işlem varsa hiç bir durumda alınmaz diye bir yaklaşım hasarın yetkili serviste yapıldığı durumlarda doğru olmuyor. Önemli markaların yetkili servislerinde Celette veya Car-o-liner gibi sistemler kullanılır ve aracın en az otuz noktadan x,y,z parametrelerinde ölçümünü yapar.
Podye; podya, tüfek sacı, kılıç sacı ya da şase ucu isimleriyle bilinmektedir. Şasinin bir parçası olan podye aracın ön kısmından, alt ve yan taraflarından gelebilecek darbeleri karşılayan bölümdür.
YAmuk şase ancak aracıb gidişinden belli olur. On ile arka aynı izde gitmez . Diğer taraftan ön kaput altında alta bakıldığında sağ ve solra yarım yada tm şase bağlantıları vardır. iyi bir mekanikçinin incelemesinde fayda vardır.
İlgili 19 soru bulundu
Dolayısıyla şasede yaşanan bir sorun araçtaki tüm parçaları etkiler, bu yüzden sağlamlığı çok önemlidir. Şase kolunun zarar görmesi için gerçekten güçlü bir çarpışma olması gerekir. Eğer böyle bir kaza sonucu aracın şase kolu zarar gördüyse bunu şase kolu düzeltme işlemiyle tamir ettirebilirsiniz.
Şasesi ve direklerden işlem görmüş araba alınmaz alınmamalı.
Şasesi işlem görmüş araç alınır mı? Şasesi işlem görmüş araç hem alınabilir hem de satılabilir. Ayrıca trafiğe de çıkabilir.
Şase nin en önüne takılıyor. Şase nin en önüne takılıyor.
Marşpiyelin tamamen değiştirilmesi, araç değerini düşürse de sürüş güvenliği için pası göz ardı etmemek ve değişimi ertelememek önemlidir; çünkü pas, marşpiyelin direncini düşürür.
VIN (Vehicle Identification Number/Araç Tanımlama Numarası) olarak da bilinen şasi numarası; Zorunlu Trafik Sigortası'ndan araç hasar durumuna, Kasko Sigortası'ndan yedek parçaya kadar pek çok işlem için sorgulama yaparken gereken temel bilgidir.
Ekspertiz raporunda “podye işlemli” yazıyorsa, aracın podyesinin kaza ya da ağır darbe nedeniyle zarar gördüğü ve tamir edildiği anlaşılmalıdır.
Otomobil üzerinde varsa çürükler tamir edilir, yapısal bozukluklar ortadan kaldırılır. Sonrasında kasanın üzerinde punta kaynaklı birleşim noktaları komple gaz altı kaynak yardımıyla kaynatılır. Bu işlem sonunda otomobile özel olarak hazırlanan şasi takviye elemanları otomobilin takviye edilecek bölgelerine kaynatılır.
Şase numarasının ister yedek parça teyidi için parça satışı yapan e-ticaret siteleriyle isterse araç satışı öncesi aracınızı satın almak isteyen alıcılar ile paylaşılması tamamen güvenli bir eylemdir.
Bir farkı yok. Şase toprağı gösterir o kadar. İkiside aynı terane. Bir farkı yok.
Araca ait şase numarası, sürücünün yan kapısının iç kısmında ya da ön camın sol alt tarafında yer almaktadır. Bazı araçlarda şase numarası, motorun hemen üzerinde veya kaputun altında yer alır. Bu farklılığın sebebi üretici firmanın yani markanın farklı olmasıdır.
Şasenin sağlamlığının, araçların her bir parçası üzerinde etkisi vardır. Dolayısıyla şasenin zarar görmemesi çok önemlidir. Şase kolu değişimi, şase kolu düzeltme işleminin fayda etmeyeceği durumlarda yapılır, yani bu değişimin yapılması için aracın gerçekten çok büyük bir kaza geçirmiş olması gerekir.
Aracın almış olduğu herhangi bir darbeden dolayı veya bu bölgelerde gerçekleşen deformasyonların giderilmesi amacıyla kaporta ve şasi düzeltme işlemi gerçekleştirilmektedir. Kaporta aracı bütünüyle saran, motor ve sürücü güvenliğini sağlayan temel parçalar arasında yer almaktadır.
Satın alınacak ikinci el aracın boya, değişen parça ve hasar bilgisi olmasına karşın, ekspertiz işlemi sonucu araçta boya, değişen parça ve hasar kaydı olmaması durumu bizim için çok önemli. Bu araçların muhtemel 'change' araç olduğunu değerlendiriyoruz.
Aracın ön lastiğinin hemen üzerinde bulunan platform, bazı modellerde motor takozuna da bağlanıyor. Aracın podyumu nerede diye merak ediyorsanız bu kısım aracın farlarına kadar uzanan bir yer kaplıyor.
kısa devre, adı üstünde; elektriğin üşengeçlik yapıp devrenin en kısa yolunu kullanması ve direnci görmezden gelmesi durumudur. şase yapmak ise elektrik kaçağı oluşmasıdır. kısa devreden farkı bunun bir kısa devre sonucu gerçekleşmesidir.
Hasar anında da kaputun kaldırılması ile görüneceği üzere podye hasarları tamir edilebilir değil, değiştirilir nitelikte olur.
A) Periyodik Araç Muayenesi'nde aracın motor numarasınının okunamıyor olması "Hafif Kusur" olarak değerlendirilmektedir ve sonuç olarak araç muayeneden geçmekte ve ikinci bir tekrar muayenesine ihtiyaç duyulmamaktadır.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri