Şase olmadan araç çalışmaz ve aracı oluşturan tüm parçalar boşta kalır. Şasi üzerinden işlem yaparak araç satın almak mümkündür. Satıcı, aracın mülkiyetini alıcıya devretmek istiyorsa şasi üzerinde işlem yaparak araç satın almak iyi bir seçenektir.
En değerli ve en önemli parçasıdır. Sabit bir yapıdır. Şase etkilendiği zaman arabanın birçok hareketli parçası bu kazadan etkilenir. Şasenin hasar aldığı noktalarda genel olarak cıvatalı olan motor kaputu ve cıvatalı olan çamurluk etkilenir ve hasar görürler ve çoğu zaman değişimle son bulur.
Şase kolunun tamir edilemeyecek kadar kötü duruma geldiği kazalarda şase kolu değişimi yapılması gerekir. Şase kolu düzeltme işlemi, tavan düzeltme işlemindeki gibi basit çekme yöntemleriyle yapılamaz. Şase kolunun düzeltilebilmesi için daha güçlü çekici aletler gereklidir.
Şasenin sağlamlığının, araçların her bir parçası üzerinde etkisi vardır. Dolayısıyla şasenin zarar görmemesi çok önemlidir. Şase kolu değişimi, şase kolu düzeltme işleminin fayda etmeyeceği durumlarda yapılır, yani bu değişimin yapılması için aracın gerçekten çok büyük bir kaza geçirmiş olması gerekir.
YAmuk şase ancak aracıb gidişinden belli olur. On ile arka aynı izde gitmez . Diğer taraftan ön kaput altında alta bakıldığında sağ ve solra yarım yada tm şase bağlantıları vardır. iyi bir mekanikçinin incelemesinde fayda vardır.
İlgili 39 soru bulundu
Şasesi işlem görmüş araçların diğer araçlara göre sorun çıkarması daha yüksek ihtimaldir. Şasenin işlem görmesi demek aracın şasesinin herhangi bir sorun nedeniyle tamir edilmiş olması demektir.
Podye işlemli aracın alınıp alınmaması gerektiği konusunda genellikle bir fikir birliği yoktur. Ancak podyesi işlem görmüş aracın alınmaması gerekmektedir.
Aracın iskeletini oluşturan şase üzerindeki hasarların giderilme işlemidir. Şase, aracın ana gövdesinin bulunduğu kısımdır.
Araba şasisi aracın tüm parçalarının monte edildiği bir parçadır. Bir nevi omurga olarak da düşünülebilir. Çünkü bu parça aracı ayakta ve güvende tutan en önemli unsurdur. Araba şasisi arabanın motor ve karoserini taşır.
Araç şasi numarası araçların farklı noktalarında yer alabilir. Bunun için öncelikle kaputun alt kısmı ya da motorun üst kısmına bakabilirsiniz. Şasi numarası genellikle kaputun altına yerleştirilen küçük bir metal plakanın üzerine ekleniyor. Motor üzerinde ise kabartma şeklinde görebilirsiniz.
Bir otomobil yarış için kullanılacaksa bu durumda şase üzerinde güçlendirme çalışması yapılması gerekir. Şasinin orijnal punta kaynak yerleri gaz altı kaynak yapılarak kaynatılır. Şasi sağlamlaştırma işlemi sonrasında aracın şasisi daha rijit bir gövde elde edilmiş olunacaktır.
Oto Ekspertiz Raporlarında Çıkan “Podye İşlemli” Ne Anlama Gelir? Bu cümle genelde kaza sonrası olası göçükler sonucu hasarlı parçanın işçilikle düzeltildiği anlamını taşır. Parçanın içine göçtüğü durumlarda çeşitli ekipmanlarla çekme işlemi yapılır.
Ön panel farların,radyatörün,tamponun toplandığı onların montajlandığı yerdir. Ön panellin değişmesi her zaman büyük kaza olmasını gerektirmiyor bu kazanın durumuna göre değişiyor. Eğerki ön panele kadar değişecek kaza yapmış ancak podyalar ve şasi ye kadar ağır darbe almamışsa araç alınabilir.
Aracın orijinal parçalara sahip olup olmadığını öğrenmenin en kesin yolu ise, bir oto ekspertiz şirketinden destek almaktır. Ekspertiz uzmanları tarafından kapsamlı bir tarama işleminden geçirilen otomobilin değişen ya da işlem görmüş parçaları kısa süre içerisinde raporlanır.
Yukarıda kısaca değinildiği üzere podye; şasinin ön kısmında yer alan ve aracın darbelere karşı bütün olarak kalmasını sağlayan kısmıdır. Araca ön, alt ve yan kısımlardan gelecek darbelerde aracın dağılmadan yek durmasını bu parça sağlamaktadır.
şase yapmak ise elektrik kaçağı oluşmasıdır. kısa devreden farkı bunun bir kısa devre sonucu gerçekleşmesidir.
Tamir süresi aşımı sigorta şirketine bağlı olarak 24 - 48 saat arasında değişim gösterebilir. İkame araç almak için gerekli olan tamir süresine pazar günleri dahil edilmez.
Aracın ön lastiğinin hemen üzerinde bulunan platform, bazı modellerde motor takozuna da bağlanıyor. Aracın podyumu nerede diye merak ediyorsanız bu kısım aracın farlarına kadar uzanan bir yer kaplıyor.
Podye, bu iskelet sisteminin koruyucu işleve sahip en önemli parçasıdır. Aracın yol sürüşü sırasında dengede durmasını sağlar, ön ve arka takımların nizami olmasını destekler. Darbelere karşı koruyucu olması da tamamen dengeleme sistemi ile ilgilidir. Araç muayenelerinde de sıklıkla ilk olarak podye kontrol edilir.
Her işlem görmüş podye bulunan aracın ya ön orta kısımdan ya da yanlardan kazaya karışmış olma ihtimali yüksektir. Bazı sert çarpma durumlarında da podye hasarı meydana gelebilir. Düzgün işlem görmemiş podye hasar durumlarında, aracın kontrol mekanizmalarında ve yürür aksamında bazı sıkıntılar yaşanabilir.
Taklalı kazalarda ölüm riski çok yüksek. ABD karayollarında 2001 yılında yapılan tüm kazaların sadece %3'ünde, aynı yıl gerçekleşen ölümlü kazaların tam %33'ünde arabalar takla atmış. Yani herhangi bir kazada aracınız takla atarsa ölme ihtimaliniz 16 kat artıyor.
Öncelikle şunu söylemeliyiz ki şasi numarası ile zorunlu trafik sigortasından araç hasar durumuna, kasko sigortasından yedek parçaya kadar pek çok işlem için sorgulama yapıldığından çok önemlidir.
Sök – tak, geçmişte araç parçalarından birinin yerinden sökülerek aynı işleve sahip yeni bir parçanın monte edildiğini gösterir. Sök – tak işleminde orijinal yedek parça kullanılması son derece önemlidir. Orijinal yedek parçanın kullanılmadığı işlemlerde, aracın performansında ciddi düşüşler yaşanabilir.
DEĞER KAYBI HESAPLAMASINDA ARAÇ ÜZERİNDE BULUNAN SAÇ AKSAM BAZ ALINMAKTADIR. BU SEBEPLE DEĞER KAYBI HESAPLAMASINDA TAMPON, PANJUR, FAR GİBİ PLASTİK PARÇALARI DİKKATE ALMAYINIZ.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri