Hafif şaşılık ve nistagmusu olanların görme dereceleri 2'inci maddeye uygun ise sürücü belgesi verilir. Tek veya iki taraflı afak olanlara ikinci grup sürücü belgesi verilemez.
(10) Şaşılığı mevcut olup da binoküler görmesi olan ve görme dereceleri ikinci fıkradaki şartlara uygun olanlara sürücü belgesi verilebilir. (11) Blefarospazm; a) Hafif (1 dakikada 5 kez oluşan) olduğu durumlarda sürücü belgesi verilir.
1) Her iki gözde görme gücü toplamları 10 / 20 den daha az olan ve her iki gözün görme derecesi ayrı ayrı en az 0.5 olmayan (sağ göz 0.5 ve sol göz 0.5) sürücü belgesi alamaz. (3) Görme Düzeltmesi; a) Gözlükle düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken sürücü gözlüğünü takmak zorundadır.
a) Hayati önemi haiz organlarında dekompanse yetmezliği olanlara sürücü belgesi verilmez. b) Büyük organ nakli geçirmiş olanlara veya kronik böbrek yetmezliği olup diyaliz tedavisi görenlere, ilgili uzmanın görüşü alınmak suretiyle sürücü belgesi verilir.
Diplopi tanısı konulduğu anda sürücünün sürücü belgesine el konulmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirilir. Tedavi ile diplopi ve paralitik şaşılığın düzelmesi durumunda uzman tabibin kanaati ile sürücü belgesi verilebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Monoküler ehliyet bir gözü görmeyen fakat diğer gözü sağlıklı ve yüzde yüz görme oranına sahip sürücü adaylarına verilen ehliyet türüdür. Monoküler görüş ise, yalnızca bir gözde görme olduğunda, yani görüş alanınızın bir kısmını kaybedeceğiniz ve derinlik algısında zorluk çekebileceğiniz anlamına gelir.
Suat Büyüktaş: “Ehliyet yenileme için aile hekimine gittim. Benden göz için rapor almamı istediler.Göz için raporu 75 TL karşılığında veriyorlar.
İleri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olanlar, ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar, bu kişilere ikinci grup sürücü belgesi verilemez. Kalıcı Trakeostomisi olanlar ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar. Bunun dışında her iki grup ehliyeti alabilirler.
İşitme kaybı, denge kaybı, madde ve alkol bağımlılığı, katarakt, gece ve renk körlüğü, görme bozukluğu, epilepsi gibi hastalıkların var olup olmadığının tespit edilmesi için gerekli olan muayeneler ve testler uygulanır. Ehliyet sağlık raporu alırken özellikle de göz muayenesinin göz ardı edilmemesi gerekir.
Admin. Dediğim gibi mental retardasyon pskolojik zihinsel hastalıklara giriyor. Ve bu hastalara sürücü belgesi verilmiyor. Retardasyon (Zeka Geriliği) entelektüel fonksiyon çevreye uyum öğrenme ve problem çözme gibi fonksiyonlar açısından normalin altında olma halidir.
Tek gözü olanlar veya protez göz kullananlar sürücü belgesi alabilir. Tek gözü olanlar veya protez göz kullananlar sürücü belgesi alabilir. Mutlaka diğer gözünüzün periyodik olarak göz muayenesini yaptırın. Göz protezi ile ilgili sağlık sorunları ile Oküloplastik Cerrahi adı verilen bilim dalı ilgilenir.
Ehliyet Fotoğrafı Çekilirken Gözlük Takmak
Göz sağlığınızın durumu sürücü belgenize ve sicilinize işleyeceğinden herhangi bir sorun yaşamamanız adına fotoğraf çektirirken reçeteli gözlüğünüz yoksa çıkarmanızı tavsiye ediyoruz.
Bir gözün görme derecesinin en az 0.7 olması gerekir. Bir göz, en az 0.7 oranında görüyorsa diğer gözün ise, 1.0 görme seviyesine sahip olması gerekir. Yani bir gözün görme seviyesi 0.7, diğer gözün görme seviyesi ise, 0.9 ise toplamda da 5. maddeye göre, 16/20 elde edilir.
Ehliyet için sağlık raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında, aile sağlığı merkezlerinde (eski adıyla sağlık ocağı), Sağlık Bakanlığı hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde alınabiliyor.
Sağlık ocakları (aile hekiminiz) Özel hastaneler. Özel tıp merkezleri, poliklinik ya da muayenehaneler.
İşe giriş sağlık raporu Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri olan OSGB firmalarından alınabilir. Ayrıca az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için Aile Hekimliği de tercih edilebilir.
Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır? Ehliyet yenileme için sağlık raporu e-Devlet üzerinden alınamıyor. Ancak platform üzerinden rapor almak için gerekli olan kişisel sağlık bilgi formu oluşturulabiliyor.
Göz Çizdirme Ameliyatı
Ehliyet almak için gerekli sağlık raporuna göre göz muayenesi olmak gerekmektedir. Ehliyet için göz muayenesi ile görme dereceleri saptanarak yeterli görme seviyesine sahip kişilere ehliyet almak için rapor düzenlenmektedir.
Hükümlü denetimli serbestlik kurumuna geldiğinde ehliyetine el koyulur ama kurum infaz süresini başlatmaz. Çünkü kişi daha hapis cezasını bitirmemiştir. Bitirmiş olsa dahi bihakkın süresi dolmamıştır. Tamamen cezanın infazında ise ehliyetin geri iade süresi daha yeni başlayacaktır.
Ehliyet ne kadar sürede alınır sorusuna sınavlar ve belgeleri teslim süreci düşünülürse 1-3 ay diyebiliriz. Eğer kurstan sonra aksamasız olarak süreç ilerlerse bu süre 45 gün gibi daha kısa bir zamanda da tamamlanabilir.
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zekâ geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı) olanlar bundan böyle sürücü belgesi alamayacak. Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapıldı.
Arkadaşlar her iki gözü 10/1 gören %59 Heriki gözü 10/2 gören kişini alacağı rapor oranı %35 tir tek gözü görmeyen ise %24 hiç görmeyen ise %85 oranında Yeni Yönetmeliğe göre rapor alıyor..
Ehliyet Göz Tembelliği
Burada 2/10 demek gözünüz %20 görüyor demektir. 2. grup sürücülerde ise bir gözün görme oranı 6/10'dan az olmamalıdır. 2 gözün toplam görmesi ise 16/20'den az olmamalıdır. Eğer görme kabiliyetiniz bu oranların altında ise kesinlikle sürücü olur sağlık raporu alamazsınız.
Tek gözü görmeyenler için yapılan ayrı bir sınav yoktur. A, A1, A2, B, B1, BE, F ve M sınıfı ehliyet sahibi olanlar monoküler ehliyet alabilirler. Bu ehliyet türlerinin kapsadığı araçlar motosiklet, otomobil ve kamyondur. Tek gözü görmeyenlerin, tır, otobüs, minibüs ya da ambulans gibi araçları kullanmaları yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri