Gerçekten de Yargıtay, komisyoncunun üzerine düşen görevi yerine getirerek alıcı ve satıcıyı bir araya getirmiş olmasına rağmen, satıcının sonradan satıştan vazgeçmesi halinde, komisyon bedelini ve sözleşmede varsa cezai şartı ödemek zorunda olacağını ifade etmektedir.
Satıcı veya sağlayıcının malın teslimi veya hizmetin ifasını üstlendiği, tüketicinin de bedeli taksitle ödediği taksitli satım sözleşmelerinde tüketici yedi gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin taksitle satış sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.
Ayrıca sözleşmeden cayılması halinde de kaparo, alıcıya iade edilmektedir. Cayma parası olarak düzenlenen paraya bakılacak olursa, alıcı sözleşmeden cayarsa verdiği kaporayı iade alamayacak; satıcı cayarsa aldığı parayı iki kat olarak vermek durumunda kalacaktır.
Kontrat alıcı ve satıcı arasında sahip olunan hak ve yükümlülükleri yasal düzenlemeler çerçevesinde belirleyen bir sözleşmedir. Bu açıdan, kontratı henüz imzalamadıysanız, ev satışından vazgeçme hakkınız vardır.
Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren 14 gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
İlgili 32 soru bulundu
Tapu devri sırasında yapılmış hileli, yetkisiz, ya da geçersiz bir işlemin tespit edilmesi halinde, tapunun iptaline yönelik hukuki işlem başlatılabilir, buna halk arasında “tapuyu bozdurmak” denmektedir.
Satın Alınan Evi Cezasız İade Etme Koşulları Nelerdir? Ev satın alındıktan sonra ilk 14 gün içinde karar değiştirilirse veya ödeme döneminde alıcı iflas durumuna düşerse evin cezasız şekilde iadesi yapılabilir. Yeni tüketici Kanunu gayrimenkul sektöründe cayma hakkı tanımaktadır.
Belirtilen her bir husus hukuki bir şekilde temellendirilmektedir. Bu nedenle kişisel istekler ile değil konut satışının iptali sadece mahkeme kararı ile olabilir. Satış sözleşmelerinde iptal durumunda ne yapılacağı ve cayan tarafın nasıl bir yaptırım ile karşılaşacağı da net bir biçimde belirtilir.
Cayma bedeli ile ilgili uygulanan oranlar, genel olarak şu şekildedir: Satıştan vazgeçilmesi halinde, ilk üç ay için sözleşme bedelinin yüzde 2'si oranında, 3 ila 6 ay arasında yüzde 4 oranında, 6 ila 12 ay arası yüzde 6 oranında, 12 ila 24 ay arası için yüzde 8 oranında cayma bedeli belirlenmiştir.
Sözleşmenin feshedilmesi emlakçının komisyona ve cayma bedeline hak kazanmadığı manasına gelmemekte, fesih ancak haklı bir nedene dayanıyorsa ancak cayma bedelinin ödenmemesi söz konusu olmaktadır.
İnternet hızının düşük olması gibi sebeplerle internetten beklenen verimin alınmaması durumlarında, taahhütlü aboneliklerinizi, Tüketici Koruma Kanununa göre cayma bedeli olmadan fesih edebilirsiniz.
Cayma Bedeli (Pişmanlık Akçesi)
Bir sözleşmede, sözleşme kurulurken verilen ve karşı tarafa terk edilmesi kaydıyla taraflara sözleşmeden dönebilme imkânı veren tutara pişmanlık akçesi denmektedir.
Sözleşmenin feshi sadece sürekli edimli sözleşmelerde (hizmet sözleşmesi, kira sözleşmesi, vekalet sözleşmesi, saklama sözleşmesi vs.) mümkündür. Sözleşmeden dönme ise ani edimli ve dönemli edimli sözleşmelerde ve henüz ifasına başlanmamışsa sürekli edimli sözleşmelerde başvurulabilecek bir sona erme sebebidir.
E-ticaret kapsamındaki mesafeli sözleşmelerde cayma hakkının 14 güne çıkarılması 1 Ocak 2024'te yürürlükte olacak. Yapılan yeni düzenlemenin cayma hakkının kullanımı dışındaki hükümleri ise 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi) 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.
Satın aldığınız bir ürünü iade edebilmeniz için, 6502 sayılı Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanun kapsamında size verilen haktır. Cayma hakkınızı online olarak satın almış olduğunuz ürünlerde kullanabilirsiniz. Yasal olarak 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin siparişinizi iade edebilirsiniz.
Tüketici, herhangi bir gerekçe göstermeksizin veya cezai şart ödemeksizin, sözleşme imzasından itibaren 14 gün içerisinde, ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkını haizdir. Tüketiciden cayma hakkını kullanması durumunda herhangi bir bedel talep edilmesi mümkün değildir.
Cayma Bedeli Hangi Durumlarda Ödenir? Cayma bedeli ürün veya hizmeti belirli bir süre kullanacağınıza dair verdiğiniz sürede kullanmadığınızda istenir. Buradan yola çıkıldığında vermiş olduğunuz taahhüt süresi bitmeden, hizmeti iptal etmek istediğinizde bu ücret sizden talep edilir.
(6) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma süresi dolmadan satıcı veya sağlayıcı, tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez.
Tapu iptal davasının sonuçlanması için gereken süre davanın seyrine göre belirlenmekte ve en fazla 731 gün boyunca sürebilmektedir. 731 gün süren dava eğer hala bir sonuca bağlanamamış ise mahkeme tarafından davanın iptaline yönelik karar verilebilmektedir.
Tapu iptal davası, taşınmazın bulunduğu yerin asliye hukuk mahkemesinde açılır. Görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Tapu iptal ve tescil davası için dilekçenin eksiksiz ve kusursuz olması şarttır. Gayrimenkulün kayıt bilgileri, olaydaki hukuka aykırı olan tüm durumlar açık bir şekilde belirtilmelidir.
Tapu İptali ve Tescil Davası Hangi Durumlarda Açılamaz? Olağan zamanaşımı ve olağanüstü zamanaşımı yoluyla taşınmaz mülkiyetinin kazanımı halinde yolsuz tescil söz konusu değildir. Kazandırıcı zamanaşımı ile mülkiyeti kazanan kişi aleyhinde tapu iptali ve tescil davası açılamaz.
Tapuya şerh düşülmediği takdirde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin 10 yıl geçerliliği olur. Satış vaadi sözleşmesi her iki taraf için de yükümlülükler doğurur. Bu sebeple sözleşmede belirtilen tarihte sadece alıcının isteği ile satışın gerçekleşmesi mümkün değildir.
Ev satışının ardından kiracılar kendilerine verilen 6 aylık süreyi sonuna kadar kullanma hakkına sahiptir. Ev satın aldıktan sonra boşaltma süresi yeni ev sahibi tarafından yazılı ev tahliye beyanı iletilmesinin ardından başlar. Evi satın alan kişi 6 ayın ardından kiracıya dava açabilir.
Yeni malik, kiracıyı evden çıkarmak isterse taşınmazı satın aldıktan sonraki 1 ay içinde tahliye amaçlı ihtarname yollaması gerekir. Kiracıya taşınmazı tahliye etmek için 6 aylık süre tanınır. Malikin tahliye davasını açabilmesi için 6 aylık sürenin dolması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri