Çay tabağını bardağın ağzına koyarak ters çevirmek suretiyle bekleten Abak, daha sonra bardağı dökmeden nasıl ters çevireceğini merak eden gazeteci ve akademisyenlere göstererek bunu başardı ve "Bizim vilayetemiz çok soğuk olduğu için, çaycılar çayları böyle servis ederler.
çayı bitmiş olan kişinin daha fazla içmek istemediği anlamına gelebilen bir hareket. fakat türk misafirperverliğinde çare tükenmez; kaşığa değmeyecek şekilde (böyle yanından yanından) çayı bir güzel doldurabilir, trollüğü doruklarda yaşayabilirsiniz.
Erzurum'da çay nasıl istenir? Birinci bardak : “bi tene çay ver.” İkinci bardak : “tezele.”'
Erzurum'da çay genelde , açık içilir (Çok fazla demlenirse çayın acıyacağı düşünülür. Ayrıca çok içebilmek için de renginin açık olması gerekir.) Çay, her bardakla içilmez (İlle de ince belli cam bardak, tercihen beline altın yaldızlı şerit çekilmiş "helli bardak" olması gerekir.)
Şeker çok uzaklardan; okyanus kıyılarından önce gemilerle, sonra kervanlarla Erzurum çarşılarına gelene kadar çok pahalılaşmış olacağı için son derece kıt ve kıymetliydi. Kıtlama usulü, aynı zamanda şekeri ekonomik kullanmak demektir. Şeker ne kadar küçük ısırılır ve az şekerle ne kadar çok çay içilirse o kadar iyidir.
İlgili 26 soru bulundu
en çok sevdiğim ise sevilen insana hitaben kullanılan efendim manasına gelen ama alıp sizi yüreğine soktuğunu hissettiren "can" kelimesidir.
ozellikle erzurum'luların uyguladığı bir çay tatlandırma yöntemi. kesmeşeker ağıza atılır, dil üzerinde tutulur, çay o şekilde içilir. erzurum kökenli bir içiş şekli.
Bir süre Erzurum'da kalan Evliya Çelebi: Erzurumlular, genelde sağlam vücutlu, sıhhatine düşkün, orta boylu, zinde, yaşlı ve genç insanları ile hepsi yiğit ve gürbüz kimselerdir. Çok kuvvetli bünyeye sahiptirler.
Cırılmah - Cırılmak: Aşırı yüksek bir sesle bağırmak ya da ağlamak, ağlamanın giderek son haline gelmesi.
Erzurumluların, çoğunlukla bir Oğuz Boyu (Doğu Oğuz Türkleri) oldukları ifade ediliyor.
Bir tutam çayı soğuk suyun içine atın. Eğer sahte çay ise suyun içerisine attığınız çay sararır ve renk değiştirirse o çay boya veriyordur. İlk dakikada hemen boya vermesi o çayın kalitesiz olduğunu gösterir. Eğer suyun rengi yavaş bir şekilde 15-20 dakikada sarıya dönüyorsa bu çay kaliteli ve boyasız demektir.
Çayın demlendiğini nasıl anlarız? Altı kaynayıp kısık ateşte demlenmeye bıraktığımız çayın kaynadığını en iyi anlayabileceğimiz yöntem aradan yaklaşık 5 ya da 6 dakika geçtikten sonra çaydanlığın üst kapağını kaldırıp çayın çöküp çökmediğine bakmak. Eğer yüzeyde yüzen çaylar varsa henüz hazır değildir.
⇒ Çay yapraklarının şekli:
Çayın kaliteli olup olmadığı çayın yaprağının kıvrımından da anlaşılabilir. Çay yapraklarının şeklinin düz değil bükük, kıvrımlı ve parlak olması gerekiyor. En kaliteli çay yaprakları kıvrımlı olanlardır.
İnce belli çay bardaklarının ortasındaki kavis sayesinde alt kısmı görece daha geniş oluyor ve bu sayede avuç içine tam olarak oturuyor. Bu da soğuk havalarda elleri ısıtmaya yarıyor. Ortasındaki ince belli kavis sayesinde ise çay çabuk soğumuyor, alt kısmındaki sıcaklığını daha uzun süre muhafaza edebiliyor.
Çay kaşığını bardağın üzerine koymanın "daha içmeyecem, kafi" anlamına geldiğini hemen hemen herkes bilir.
Çay kaşığını elinize alıp bardağa koyduğunuzda bir çember çizip çayı sağdan sola ya da soldan sağa karıştırırsınız. Ancak bu da şekerin tam olarak çözülmesini sağlamaz.
Gada kelimesi, suç, günah ve dert anlamına gelir.
kasaplık hayvanların omuz başından çıkan külbastılık veya pastırmalık yumuşak et.
cinsel iliskide kaba bir benzetme.
Kocalar kadınlara göre daha çok kelime kullanıyorlar ve eşlerini şöyle çağırır; Alem, avrat, bayan, beynamaz, birtanem, canım, ceylanım, cicim, ciğerim, çocuklarımın anası, densiz, dilbaz, dilber, evün direği, evümün güli, felek, gezegen, gız gari, gönlümün tahtı, güzel, gözüm, gözümün çırası, gözümün nuru, gülüm, ...
Dadaş , Erzurum yöresinde yerleşik veya menşe-i olarak bu yörenin insanını ya da özellikle bu yöreye ait bir folklör oyunu olan Erzurum barlarını oynayan oyunculardan her birini ifade eder. Bu sebeple dadaş ifadesi üzerinde fikir beyan edenler, bunu Erzurum ve bar sözcükleriyle ilişkilendirirler.
Erzurumlulular yani dadaş olanlar türktür.
Kartol kelimesi Erzurum ve Bayburt'ta patates kelimesi yerine kullanılan bir kelimedir.
Kıtlama şeker, bilinen toz şekerinin büyük bir yapıda kristalleşmesiyle oluşan bir şekerdir. Küp şekerine kıyasla daha büyük boyuttadır. Genellikle Erzurum'da ve çevre illerinde çayla beraber tüketilir. Öylesine meşhurdur ki; şeker tüketmeyi sevmeyenler dahi bu şekeri çayla beraber tüketmek ister.
barutu çinlilerin bulmasına rağmen ilk kez türkler kullandığına göre, çaya şekeri ilk atanlar da romenlerdir diye cevaplanabilecek sorudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri