Saten boya , yarı mat yani orta parlaklığa sahip çeşitli alanlarda iyi sonuç veren popüler bir boyadır. Saten yüzeyler, genellikle kadifemsi görünen güzel bir parlaklığa sahiptir. Saten boya, yarı parlaktan biraz daha az parlaktır ve odadaki ışığa bağlı olarak hem düz hem de parlak görünebilir.
Su bazlı, tam silinebilir, küf ve bakteri oluşumuna karşı dirençli, ipeksi parlak son kat iç cephe boyasıdır. Koruyucu özelliğe sahip olup, dekoratiftir. Kabarma ve dökülme yapmaz.
Saten boya, duvar boyaları arasında en parlak olanıdır ve silinerek kolayca temizlenebilir. Bu özelliği sayesinde, mutfak ve antre gibi çok kullanılan alanlar için kullanışlı bir seçimdir.
Halk arasında saten boya olarak adlandırılan yarı mat boyalar alçı ya da macun ile düzeltilen yüzeylere dekoratif amaçla uygulanır. Kaygan yapıda olan saten boyaların tam silinebilir boya özelliği bulunur. Buhar geçirgenliği ve su itme özellikleri sayesinde su boya tarafından emilir.
Saten boyalar sert fırçalarla ve çizme ihtimali olan malzemelerle değil yumuşak temizlik bezleri ile temizlenmelidir.
İlgili 24 soru bulundu
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz). Bu süreç normaldir ve iyi kurulmuş bir bitirme sürecine zarar vermez.
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
En doğru renkler hangileridir? Sentetik boya renkleri içerisinde beyazın tüm tonları; gri, sarı, pembe, mavi ve yeşilin tüm açık tonlarını kullanarak evinizi aydınlık göstermeniz çok kolay olacaktır.
Su bazlı plastik ve saten boyalar beton alanlarda kullanılır.
Alpaka, duck, terikoton, pamuk saten vb. kumaşlar üzerinde boyama yapılabilir. Boya yapacağınız kumaşları seçmeden önce temin edeceğiniz kumaşçıya boyama yapacağınızı söylemeniz iyi olacaktır.
Kum beji rengi duvarda nasıl durur sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyim. İlk olarak kum beji rengi adını kumun tonlarından alır. Krem rengi ile kahve rengi arasında yer alır. Krem rengine göre koyu bir tondadır aynı zamanda kahverengine göre ise oldukça açıktır.
Desenli, ipek, saten, tafta ve tafta benzeri kumaşları boyamanız tavsiye edilmez. Desenli kumaşların desenleri kaybolacak, diğerlerinin ise boya tutmadığını göreceksiniz. Bu kumaşlar haricindeki tüm kumaşlarda boyama yapabilirsiniz.
Tırtıklı duvar boyama işleminde hangi tür boya kullanmalıyım? Tırtıklı duvar boya uygulamasında; silikon boya, grenli boya, plastik boya veya yağlı boya kullanabilirsin.
En iyi silinebilir boya araştırmamızda ilk sırada Fawori Silikonlu İpek İç Cephe Boyası yer alıyor. Son kat cephe boyası olarak kullanılan ürün, ipeksi mat bir dokuya sahip. Yüksek örtücülüğü sayesinde alt katmanda bulunan eski boya ve kiri mükemmel şekilde kapatıyor. Ayrıca uygulandığı yüzey ile bütünleşiyor.
Plastik boya her türlü yüzeylere uygulanır ve maliyeti düşüktür. Silinme özelliği yoktur. Silikonlu ve saten boyalar pürüzsüz yüzeylere uygulanır.Bu yüzeyler genelde alçı sıva ile elde edilir. Bu tip boyaya karar verildiğinde alçı sıva yapılmasını göze almak gerekir.Maliyetleri plastik boyaya göre yüksektir.
Saten boya, pürüzsüz bir dış cephe için seçebileceğiniz bir boya ve bunun için beklemen gereken süre, 6 saattir. Su bazlı boya kuruma süreleri bakımından en cazip boya çeşididir.
Bu sorunun cevabı hayır. Kesinlikle sentetik boyalara su katılmaz. Sentetik boyaları seyreltmek ya da inceltmek için tiner katılır. Tiner, sentetik boyanın kıvamını ve yoğunluğu azaltarak sürülebilir hale getirir.
İnceltme işlemi sentetik tinerle gerçekleştirilir ve uygulama bitiminde yağlı boyaya benzer bir görünüm sunar. Saten boya oturma odası, salon, yatak odası ve apartman iç cepheleri için sıkça tercih edilen bir boya çeşididir.
Şüphesiz en çok boyanan duvar rengi boyası bej rengidir. Diğer renkler ile oldukça uyumludur. Bej renginin kendi içerisinde farklı tonları mevcuttur. En çok tercih edilen kum beji tonudur.
Güneş ışığının etkisini en iyi yansıtan beyaz, krem, gri, fildişi, açık mavi, bej, lavanta ve soluk sarı gibi açık renkler aydınlık ve ferah gösteren renklere örnek olarak verilebilir.
Rahatlatan renk temaları ile evinizde huzura kavuşun...
Mavi, yeşil ve mor tonları serinleten ve huzur veren tonlar olarak bilinir.
Saten boya , yarı mat yani orta parlaklığa sahip çeşitli alanlarda iyi sonuç veren popüler bir boyadır. Saten yüzeyler, genellikle kadifemsi görünen güzel bir parlaklığa sahiptir. Saten boya, yarı parlaktan biraz daha az parlaktır ve odadaki ışığa bağlı olarak hem düz hem de parlak görünebilir.
Örneğin ipek veya saten gibi kumaşlar genellikle kumaş boyası ile boyandığında renkleri tutmamaktadır. Diğer bir yandan tafta ya da desenli kumaşları boyamak desenlerin kaybolmasına neden olabilmektedir.
Boyalar genellikle hacimce inceltilir. Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri