Hammadde bir malın üretilmesi amacıyla kullanılan henüz işlenmemiş ya da çok az işlem görmüş maddedir. Kısaca işlenmemiş madde olarak anılmaktadır.
Hammadde, bir üretim sürecinde kullanılan doğal veya işlenmemiş malzemelerdir. Üretim süreçlerinde kullanılarak, nihai ürünün oluşmasını sağlayan girdi malzemeleridir. Hammadde, genellikle doğal kaynaklardan elde edilen, genellikle ham veya işlenmemiş durumda bulunan maddelerdir.
Türkiye'de demir, bakır, kurşun, çinko, krom, manganez, bor, altın ve gümüş gibi madenler çıkarılmaktadır. Enerji kaynakları: Türkiye, çeşitli enerji kaynaklarına sahiptir. Türkiye'de kömür, petrol, doğal gaz, jeotermal enerji, rüzgar enerjisi ve hidroelektrik enerjisi bulunmaktadır.
Sınırlı olan insan ihtiyaçlarını, kıt kaynaklarla karşılama faaliyetlerini inceleyen bilim. Ekonomi toplum genelinde; tüketim, üretim, paylaşım, gelir, kalkınma, büyüme gibi konuları inceler. Mevcut durumla ilgilenen ekonomi türüdür. Değer yargılarını barındırmaz, olgusal verilerle çalışır.
Yatırım, üretime yönelik harcamalarda bulunmaktır. Yatırımlar, ekonomik faaliyetlerin gelişmesine ve istihdam yaratılmasına katkı sağlar. Yatırımlar, aşağıdaki gibi farklı türlere ayrılır: Sermaye yatırımı: Makine, teçhizat ve bina gibi üretime yönelik varlıklara yapılan harcamalardır.
İlgili 36 soru bulundu
Herhangi bir ticari girişim gerçekleşmesi amacıyla gerekli olan para veya mala ise sermaye denilmektedir.
Yatırım basitçe gelecek vadeden bir kazanç sistemidir. Herkes en iyi verimi alabilmek için farklı yöntemleri tercih eder. Bu yöntemlere altın satın almak, gayrimenkul almak, parayı dövize çevirmek veya hisse senedi edinmek örnek olarak verilebilir.
Ekonomide mal ve hizmet üretiminin sınırlı kalmasına neden olan kaynaklara kıt kaynaklar denir. Kıt kaynaklarla üretilen mallar da kıt mallardır. Kıtlık nedeniyle bireyler ve toplumlar seçim yapmak zorundadır.
Ekonomi, üretim, ticaret, dağıtım ve tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan insan etkinliğidir. İnsanın ihtiyaçlarını karşılamada yapılan her türlü faaliyeti içerir.
(Service sector) Tarım ve sanayi sektörleri dışında kalan ve somut bir mal üretimi olmaksızın bir ihtiyacı karşılayan üretimi tanımlayan bir terimdir.
Doğal kaynaklar, oluşumunda insanların etkisinin olmadığı ve doğal ortam içerisindeki belirli şartlara bağlı olarak oluşan doğal zenginliklerdir. Hava, su, toprak, bitki örtüsü, hayvanlar ve madenler Dünya'nın doğal kaynaklarını oluşturur.
Toprağın doğal döngüsü bozulmadığı takdirde toprak canlıların yaşamını sürdürdüğü doğal kaynak olmaya devam edecektir. Son yıllarda toprağa yapılan yanlış müdahalelerin artış göstermesi toprağın doğal döngüsünü bozmaya başlamıştır.
Hammaddeler sonsuz değildir ve kendilerini yenileyip yenileyememelerine göre iki başlık altında toplanırlar. Kendilerini yenileme yetisi olmayan hammaddeler genelde doğadan elde edilenlerdir. Uranyum, fosfatlar, demir, bakır, altın gibi madenler ve kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlar bu gruba girerler.
(Raw material) Üretim sürecinde kullanılan her türlü işlenmemiş maddedir. Toplam ihracat içinde hammaddelerin oranının düşüş sürecine girmesi ve sanayi ürünlerinin artması yapısal değişimin önemli bir işaretidir.
Ham madde:
Ülke / bölge, ham madde bakımından yeterli zenginliğe sahip değilse genelde dışarıdan satın alarak sanayi faaliyetlerini yürütür. Bu durumda nakliye üretim maliyetine bir de nakliye ücreti ekleneceği için ürün fiyatı artacak ve talep azalacaktır.
Ekonomi, üretim, ticaret, dağıtım, tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan bir insan aktivitesidir. Ekonomi, toplum halinde yaşayan insanların davranışlarını konu alan sosyal bir bilimdir. İnsanların sınırsız kabul edilen maddi ihtiyaçlarının karşılanması amacına yöneliktir.
Ekonomi veya İktisat, mal ve hizmetlerin üretim, dağıtım ve tüketimini inceleyen sosyal bilimdir. Ekonomi, ekonomik aktörlerin davranış ve etkileşimlerine ve ekonomilerin nasıl işlediğine odaklanır.
Beşincil Ekonomik Faaliyetler:
# Karar verme ve yönetim faaliyetlerini kapsar. # Kamu ve özel sektör yöneticiliği, # İcra kurulu başkanlığı (CEO) # Genel müdürlük,Bakanlık vb bu gruptadır.
İktisadi mallar: çaba harcanarak üretilir ve belirli bir bedel ödenerek elde edilir. Serbest mallar: Doğada her istendiğinde bulunur ve bedel ödenmeden elde edilir. Bir malın serbest veya iktisadi olması duruma göre değişebilir. Ör: çölde su, kıt olduğundan iktisadi mal olabilir.
İnsan ihtiyaçlarının sonsuz ve bu ihtiyaçları karşılayan kaynakların ihtiyaçlara nispeten kıt olması, benimsenen ekonomik sistemlerden bağımsız bir "hakikat"in ifadesi olduğu gerekçesiyle bu durum "kıtlık kanunu" olarak da adlandırılmaktadır.
Serbest Mallar
İnsan açısından hayati önem arz ediyor olmasına rağmen, ihtiyaç duyulduğu anda ve herhangi bir bedel ödenmeksizin veya çaba harcanmaksızın elde edilebilen, dolayısıyla herhangi bir maliyeti ve fiyatı olmayan mallara verilen addır (örneğin, hava, güneş ışığı).
Melek yatırımcı, kişisel varlıklarını kullanarak başlangıç aşamasındaki şirketlere veya girişimcilere finansal destek sağlayan kişilerdir. 1978'de William Wetzel tarafından ilk kez ortaya atılan melek yatırımcı kavramı, girişim sermayesi yatırımlarının bir alt kümesidir.
Yatırımcı katılım payı karşılığında toplanan paralarla, pay sahiplerine, inançlı mülkiyet esaslarına uygun olarak yatırım getirisi sağlayan ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenen kurallara göre yönetilen mal varlıklarıdır.
Tevsi yatırım: Mevcut bir yatırıma üretim hattı veya makine ve teçhizat ilavesiyle kapasitenin artırılmasına yönelik olan ve mevcut tesis ile alt yapı müşterekliği oluşturarak bir bütün teşkil eden yatırımlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri