Satılan malların maliyeti, bir şirketin belirli bir dönemde yaptığı harcamaları ifade eder. Satılmak üzere üretilen veya alınan mal ve hizmetlere doğrudan verilen tüm maliyetler satış maliyetidir.
621 SATILAN TİCARİ MALLAR MALİYETİ HESABI (-)
621 Satılan Ticari Mallar Maliyeti Hesabı: Herhangi bir değişikliğe tabi olmadan satılmak amacıyla alınan ticari mallar ve benzeri kalemlerin maliyetlerinin izlendiği hesaptır. Bu hesap bir gider hesabıdır ve gelir tablosunda yer alır (-), bilançoda yer almaz.
Satış maliyetinin en basit ve kullanışlıhesaplama yöntemi şöyledir: Satışmaliyeti = (Envanterde biriken mala ait maliyet) + (Üretilen malın maliyeti ) –( Envanterde yer alan bitmiş son ürün maliyeti)
621 Satılan Ticari Mallar Maliyeti Hesabı'nda; herhangi bir değişikliğe tabi olmadan satılmak amacıyla alınan ticari mallar ve benzeri kalemlerin maliyetleri izlenir. Bir gider hesabı olan 621 hesap, gelir tablosunda yer alır (-) ve bilanço içinde yer almaz.
Satılan Ticari Malların Maliyetinin (STMM) nin Hesaplanması
Bu rakamın satış nedeniyle mallarda azalma olduğu için, 153 ticari mallar hesabının alacak tarafına yazılması gerekir. STMM, bir maliyet olduğu için bütün maliyetler borç tarafa yazılır kuralı gereği, burada da 621 STMM borç tarafa yazılacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
İşletmenin satılan mamul maliyeti, satılan ticari mal maliyeti ve satılan hizmet maliyeti toplamı alındığında satılan malın maliyeti bütçesi oluşturulmuş olur.
İşletmenin dönem içindeki stok hareketleri ile satılan mamul, yarı mamul, ilk madde ve malzeme ile ticari mal gibi maddelerin ve satılan hizmetlerin maliyetini kapsar.
DİĞER SATIŞLARIN MALİYETİ İşletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili diğer satış gelirlerinin elde edilmesi için yapılan giderlerin izlendiği hesaptır.
Satılan malın maliyetinin muhasebeleştirilmesi işlemi satış işlemleri sonunda yapılan bir işlemdir. Satılan malın muhasebeleştirilmesinden sonra yapılır. Yani satış faturası muhasebeleştirilmeden satılan malın maliyeti mahsuplaştırılamaz.
İşletmenin satışlardan ne kadar kazandığının tespit edilebilmesi için dönem sonu yani envanter günü depolarda kalan malların değeri tespit edilerek dönem sonu stoklar bulunur. Satılan bu ticari malların maliyeti, işletmeye giren malların toplam değerinden dönem sonu bulunan stokların değeri düşülerek bulunur.
Satışların Maliyeti Tablosu; bir işletmenin dönem içindeki malzeme hareketleri ile satılan mamul, ilk madde ve malzeme, ticari mal ve satılan hizmetlerin maliyetini gösteren tablodur.
Aralıklı envanter yönteminde; 621 Satılan Malların Maliyeti hesabının borç kalanı, Dönem Sonunda, 690 Dönem Kârı veya Zararı hesabının borcuna; 600 Yurt İçi Satışlar ve varsa 601 Yurt Dışı Satışlar hesaplarının alacak toplamları ise, 690 Dönem Kârı veya Zararı hesabının alacağına aktarılarak kapatılır.
620 Hesap İşleyişi
Satılan mamullerin maliyet tutarı 620 Satılan Mamüller Maliyeti Hesabı'na borç olarak kaydedilir, 152 Mamüller hesabına alacak olarak kaydedilir.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
620 Satılan Mamüller Maliyeti Hesabı: Satılan mamüllerin maliyetlerinin izlendiği hesaptır. Bu hesap bir gider hesabıdır ve gelir tablosunda yer alır (-), bilançoda yer almaz.
[Satışların Maliyeti Tablosu, Kâr Dağıtım Tablosu, Fon Akım Tabloları (Fon Akım Tablosu, Nakit Akım Tablosu, Net İşletme Sermayesindeki Değişim Tablosu), Özkaynaklar Değişim Tablosu] düzenlenmesi zorunluluktur.
Satış maliyeti, satıcının mal ya da hizmeti satabilmek için yaptığı harcamadır. Bu harcamaya kira, maaş, reklam, promosyon ve komisyon gibi gider kalemleri dahildir.
Satışın geliri 600 YURTİÇİ SATIŞLAR hesabının alacağında izlenir. Satışın maliyeti ise 623 DİĞER SATIŞLARIN MALİYETİ hesabında kayıt altına alınır.
Bu tanımdan hareketle malın maliyetine giren unsurları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür: Dahilde Satın Alınan Emtiada; - Satın alma bedeli, - Malın işyerine getirilmesine kadar ödenen nakliye ve sigorta giderleri, - Alış komisyonları İthal Edilen Emtiada; - Emtianın CIF bedeli, - Gümrükte ödenen vergiler ve emtianın ...
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
659 Hesap, Diğer Olağan Gider ve Zararlar Hesabıdır. Bu hesap, diğer faaliyetlerden olağan gider ve zararlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen, işletmenin esas faaliyeti haricinde ancak olağan sayılan çalışmalarıyla ilgili olarak meydana gelen gider ve zararlara ait hesaptır.
Diğer gelirler hesabı olarak adlandırılan 602 hesap, işletmenin korunması ve işletme zararlarını gidermek için, işletmenin ana faaliyetleri dışında kalan satışları için kullanılan muhasebe kodlu hesaba denir.
SMM için Formül ve Hesaplama. Satılan envanter , SMM hesabının altındaki gelir tablosunda görünür .
borcuna kaydedilen tutarlar bu hesabın alacağı karşılığı 622 Satılan Hizmet Maliyeti Hesabı'nın borcuna aktarılır. Dönem sonlarında bu hesap 740 Hizmet Üretim Maliyeti Hesabı ile karşılaştırılarak kapatılır.
770 Hesap Nedir? İşletmelerin yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin vb. giderleri, 770 Genel Yönetim Giderleri Hesabı'nda izlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri