Bulgur yemeklerinin ve köftelerinin çok fazla olduğu bu mutfakta aynı zamanda hamur işlerinden Malatya kömbesi ve tüm ülkece bilinen, afiyetle yenen Geleli kebabı da çok meşhurdur.
İlgili 22 soru bulundu
Sofra bezi, perde, yazma gibi ahşap kalıplarla ve baskı tekniği ile süslenmiş dokumalar; halılar, canlı ve renkli olan kilimler, cicim; dövme, çekme germe gibi yöntemlerle yapılan bakır mutfak eşyaları; ahşaptan yapılan ve "güm güm" denen yayıklar çıkrıklar, kaşıklar Malatya'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır.
Malatya'nın En Meşhur Tatlısı: İçeriğimizde yer alan Malatya yöresel yemeklere ek olarak dışarıda yiyeceğiniz yemekleriniz üzerine yöreye özgü dut helvası, üzüm pestili, peynir tatlısı, kaymaklı kayısı tatlısı ve çiğdemli sütlaç gibi tatlılardan yiyebilirsiniz.
Karın Bumbar, İçli Köfte, Analı Kızlı, Mantı, Yaprak Sarması, Kiraz Yaprağı gibi Malatya yöresine ait ev yemekleri yapmakta.
▶ Malatya kayısısı, içeriği ve lezzeti sebebiyle lezzetli kuru kayısı üretimi için idealdir. Bu sebeple dünya kuru kayısı üretiminin %70-75'i Malatya Kayısısı'ndan üretilmektedir.
Malatya'nın neyi meşhur sorusu sorulduğu anda insanların akıllarına gelen ilk yanıt karşımıza 'kayısı' olarak çıkar. Malatya'nın hem kayısısı ile hem yöresel yemekleri ve tatlıları hem de değişik el emeği ürünleri meşhurdur.
Malatya etnik ve meshepsel olarak farklilikfarın oldugu bir ildir. Şehirde Türkler ve Kürtler yaşamaktadır. Sunni ve Alevi nüfusu da iç içe yaşamaktadır. Malatya ilimiz Dogu Anadolu Bolgesinde yer aldığı için bazı insanlarimiz burada Kürtlerin çoğunlukta yaşadığını düşünmektedir.
Malatya ve çevresinde yapılan, isteğe göre içine ceviz, fıstık ile kaymak koyulan yassı kadayıf, lezzetiyle en çok tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor. Kadayıfçı Mehmet Emin Doğan, yassı kadayıfın, Malatya'ya özgü bir tatlı olduğunu söyledi.
Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Yukarı Fırat Bölümü'nde yer alır. 13 ilçesi ve 718 mahallesi bulunan 2021 TÜİK verilerine göre Malatya, 808.692 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin yirmi sekizinci en yüksek nüfuslu ilidir.
Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Yukarı Fırat Bölümü'nde yer alır. On üç ilçesi ve 718 mahallesi bulunan Malatya, 806.156 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin yirmi sekizinci en yüksek nüfuslu ilidir. Doğusu Elazığ ve Diyarbakır, güneyi Adıyaman ve Kahramanmaraş, batısında Kayseri , kuzeyi ise Sivas ve Erzincan ile çevrilidir.
Köfte çeşitlerinde rekor kıran ilimiz Malatya'da tam 130 çeşit köfte var. 130 çeşit köftesiyle adeta ”Köfte diyarı” olan Malatya'da köfteler, sarma, dolma ve yuvarlama olmak üzere üç başlık altında yapılıyor.
Bonfile veya kuzu etinin yanı sıra patlıcan, domates ve biber kullanılarak yapılan ve Osmanlı'nın son dönemlerinden bu yana tüketilen Geleli kebabı, Malatya'nın çok bilinmeyen ancak iştah kabartan lezzetleri arasında yer alıyor.
Tandır Kebabı – Arapgir'de ne yenir sorusunun cevabı ise tandır kebabı. Bu kebap, evlerder değil çarşı içinde yapılıyor. Bu geleneğin kökleri, ta Selçuklular dönemine kadar uzanıyor.
Harput köftesi, Harput çorbası, Balakgazi Böreği, küncülü (susamlı köfte), işgene, haşlanmış içli köfte, sırın (bir çeşit mantı) ve ballı muzlu cevizli krep buraya geldiğinizde deneyebileceğiniz lezzetlerden.
Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri