Satranç, hiç şüphesiz ki insanlığın icad ettiği en başarılı zeka ve strateji oyunlarından birisi. Bu strateji temelli oyunu iyi oynamanın yolu da hiç süphesiz ki zihinsel olarak aktif bir birey olmaktan geçiyor.
Zihinsel aktiviteyi artıran ve hafızayı güçlendiren satranç, çocuklara öğretilebilecek en yararlı oyunlar arasında gösteriliyor. Çocuk gelişimine olumlu katkılarda bulunduğu bilimsel olarak ispatlanan bu zekâ oyunu, 4-6 yaş ve üzerindeki tüm çocuklara tavsiye ediliyor.
Satranç oynamanın sayısal yeteneği, problem çözmeyi ve beyin gücünü geliştirmenin yanı sıra IQ ve duygusal zekayı da geliştirildiği bilinmektedir.
Satranç oynamak stratejik ve eleştirel düşünmenin gelişimine büyük katkılar sağladığından aynı zamanda prefrontal korteks gelişimini desteklemeye yardımcı olur.
satranç beyni geliştirir bunun nedeni oyun esnasında sizin analitik zekanızı harekete geçirmekle birlikte sakin kalmanızı, doğru kararlar vermenizi ve hızlı düşünmenizi sağlıyor bundan dolayı satraanç için beyni geliştirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
İlgili 21 soru bulundu
İçerisinde kumar ve benzeri yasak hususlar bulunmayan oyunlar 'eşyada asıl olan mubah oluştur' ilkesi gereğince genel olarak mubah kabul edilir. Buna göre kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman israfına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir.
Bir spora yatkınlığın gelecekteki başarı için önemi göz önünde bulundurulduğunda, satranca başlama yaşının 4 ile 6 yaş arasında olması gerektiğini söyleyebiliriz. Burada amaç, satranç figürlerinin ve satranç temasının çocuk gözündeki cazibesinden de yararlanarak, çocuğu satranç ile tanıştırmaktır.
Satranç çocuklarda motivasyonu yükselten, davranışların düzelmesine yardımcı olan, özgüveni ve katılımcılığı artıran; kolay öğrenilen ve her yaşa hitap eden bir spordur. Satrancın en büyük avantajı çocukların zekalarını ve becerilerini geliştirirken keyifli vakit geçirmelerini de sağlamasıdır.
Klinik Psikolog Merve Öz, “Tombala, jenga, scrable gibi kutu oyunları ve satranç hem çocukların dikkat seviyelerini, el becerilerini, iletişim becerilerini geliştirecek hem de ailece güzel vakit geçirmeye yardımcı olacaktır" şeklinde konuştu.
Satranç oynamak için gerekli olan temel kuralları öğrenmek yaklaşık bir hafta sürer. Çocukların düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olan bu oyun, ayrıca karar verme yeteneğini ve stratejik düşünmeyi de geliştirebilir.
Evet IQ yükseltmek mümkün,ihtiyaç duyduğun şey beyninize egzersiz yaptırmaktır. Çok yüksek bir IQ beynin uygun bir şekilde kullanıldığını gösterir. IQ geliştirilebilir ve IQ testinde başlangıçta iyi puan alamayan bir kişi belli beyin egzersizlerini takip ettikten sonra diğer testte daha iyi yapabilir.
Satranç öğrenmek zordur: Satranç öğrenmek çok kolay olmasa da sanıldığı kadar da zor değildir. Taşların hareketlerini, rok kurallarını, matın tanımını ve diğer birkaç kuralı en kötü ihtimalle bir saatte öğrenebilir ve oynamaya başlayabilirsiniz.
Satranç oynamak, beynin birçok farklı fonksiyonunu geliştirerek, zihinsel sağlığın korunmasına ve gelişmesine yardımcı olur. Problem çözme, planlama, mantıksal ve analitik düşünme, hafıza, dikkat ve konsantrasyon becerilerini geliştirir.
-Satranç tahtasında 2 taraf 1 er hamle yaptığında 400 , 2 taraf 2şer hamle yaptığında 72.084 ve 2 taraf 3 er hamle yaptığında 4 milyondan fazla seçenek vardır.2 tarafın yaptığı 4 er hamleden sonra 318 milyar seçenek vardır. 2tarafın yaptığı 40 hamleden sonraki seçenek sayısı dünya üzerindeki hesaplanabilir elektron ...
Oyunun amacı rakip şahı mat etmektir. Bunun anlamı rakip şahın bulunduğu karenin tehdit altında bulunması ve tehdit altında olmayan bir kareye kaçış ya da tehdidi engelleyecek başka bir hamlesinin olmamasıdır. Bu da rakibin diğer taşlarını alarak onu güçsüz bırakma ilkesine dayanır.
Satranç oynamak, matematik ve sözel olmayan bilişsel becerilerde anlamlı düzeyde olumlu katkı sağlıyor ve bireyin matematiksel zekasının gelişimini hızlandırıyor.
Odaklanmaya Yardımcı Olup, Hafızayı Geliştirir
Araştırmalar, satrancın çocukların görsel hafızalarını ve konsantrasyonlarını önemli ölçüde geliştirdiğini göstermiştir. Satrancın harika bir yönü ise, oyunun sizi konsantrasyon için ödüllendirmesi ve kaybettiğiniz için cezalandırmasıdır.
Stanford Üniversitesi'nde beyin cerrahisi profesörü olan Robert Sapolsky, çok yoğun geçen satranç turnuvasında günde 6 bin kalori yakılabildiğini ve bazı satranç oyuncularının turnuvanın ardından kilo verdiğini açıkladı.
Kişinin kendi gücünü ve yeteneklerini daha iyi tanıyarak bunları açığa çıkartmaya yardımcı olur. Odaklanma ve konsantrasyon becerilerini geliştirir. Öğrenme ve kavrama hızını artırır. Bilimselliği ön plana çıkartır.
Satranç eğitimi, satranç oyununun kurallarını, stratejilerini ve taktiklerini öğrenmeye yönelik bir eğitimdir. Satranç eğitimi, öğrencilere oyunun temel kurallarını ve oyunun izleyebilecekleri temel oyunlarını öğretir. Ayrıca, satranç oyununda kullanabilecekleri taktikleri ve stratejileri öğretir.
Eğer bir oyuncunun şahının bulunduğu kare tehdit altında olmadığı halde bu oyuncunun kalan tek taşı şah ise ve şahının tehdit altında olmayan bir kareye yapabileceği bir hamlesi yoksa oyun pat olur, yani berabere biter.
Türkiye Satranç Federasyonu Milli Takım Antrenörü Ferhat Kuru 'Satranca başlamak için hiçbir yaş geç değildir." diyor ve ekliyor: "Ancak erken yaşlarda başlamak bir avantajdır. Satranç becerisi sıklıkla "dil" duyusuna benzetilir.
3) En uzun oyun (zaman olarak)
Stepak – Mashian 1980 oyunu 193 hamle ve 24 saat 30 dakika sürmüştür.
Herkesin satranca ayırabileceği zaman farklıdır. Diyelim ki haftada 7 saat ayırabiliyorsunuz. Bir gün 7 saat satranç çalışıp diğer günler ilgilenmemektense her gün bir saat çalışmayı tercih ediniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri