geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
Oyuna beyaz başlar ve oyuncular sırayla bir taşla oynarlar (İstisna: rok). Böyle iki kişinin arka arkaya birer kere satranç taşlarından birin hareket ettirmelerine hamle denir.
Satrançta ilk hamle avantajı, satrançta ilk hamleyi yapan taraf olan Beyazın doğal avantajıdır. Satranç oyuncuları ve teorisyenleri genellikle, Beyazın oyuna bazı avantajlarla başladığı konusunda hemfikirdir.
Satranç oyunu başında rok atmalısınız ve şah önündeki üç piyon taşını kıpırdatmamalısınız.
Oyunun bugünkü adını alması, MS 3. – 4. yüzyıllarda Hindistan'da, oyuna ÇATURANGA denmesi ile başlar. Satranç ile ilgili ilk yazılı belgeler Hindistan'dan kalmadır. Daha sonra satranç İran'a, onlardan Araplara, Endülüslüler sayesinde de İspanya üzerinden Avrupa'ya yayılmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
İçerisinde kumar ve benzeri yasak hususlar bulunmayan oyunlar 'eşyada asıl olan mubah oluştur' ilkesi gereğince genel olarak mubah kabul edilir. Buna göre kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman israfına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir.
Satrancın tarihi neredeyse 1500 yıl öncesine dayanmaktadır. Oyun M.S. 6. yüzyılda kuzey Hindistan'da ortaya çıktı ve İran'a yayıldı. Araplar İran'ı fethettiğinde, satranç İslam dünyası tarafından ele geçirildi ve daha sonra İspanya fetihleri yoluyla Güney Avrupa'ya yayıldı.
Türk Hamlesi (Rusça: Турецкий гамбит / Turetskiy Gambit, İngilizce: The Turkish Gambit), 93 Harbi'ni konu alan 2005 yılı Rusya yapımı film. Boris Akunin tarafından kaleme alınan roman serisinin ikinci kitabı Türk Hamlesi 'nin filmleştirilmesidir. Dedektif Erast Fandorin karakterini Egor Beroyev canlandırmaktadır.
Eğer bir oyuncunun şahının bulunduğu kare tehdit altında olmadığı halde bu oyuncunun kalan tek taşı şah ise ve şahının tehdit altında olmayan bir kareye yapabileceği bir hamlesi yoksa oyun pat olur, yani berabere biter.
Elli hamle kuralı bir satranç oyununda art arda gelen 50 hamle boyunca herhangi bir taşın alınmadığı ya da bir piyonun oynanmadığı durumlarda oyunun beraberlikle sonuçlanabilmesini sağlar.
Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
Encyclopedia of Chess Openings (ECO)'ya göre satranç açılışlarının sınıflaması: İlk hamlede beyaz 20 hamle yapabilir. Bunlardan 1.e4, 1.d4, 1.c4 ve 1.Af3 diğerlerinden daha çok kullanılır.
Satranç açılışlarında genellikle; Sicilya, Fransız, Caro-Kann, İskandinav ve Alekhine's Defense savunma açılışları tercih edilir. Gözde olan bu açılışlar daha temkinli açılışlar olarak kabul edilir. Bu açılışları bilmeniz durumunda rakibe alan avantajı vermezsiniz ve taş kaybınız olmaz.
Taşları beyaz olan oyuncu satranç tahtasının en sağında bulunan köşeden başlayarak kale, at , fil, şah, vezir, fil, at, ve kale taşlarını yerleştirir. Sekiz piyon ise dizilen taşların hemen önünde bulunan sıraya yan yana dizilir.
İçerisinde kumar ve benzeri yasak hususlar bulunmayan oyunlar “eşyada asıl olan mubah oluştur” ilkesi gereğince genel olarak mubah kabul edilir. Buna göre kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman israfına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir.
Şah her oyuncu için bir tanedir. Beyaz oyuncunun şahı başlangıçta e1 karesinde, siyah oyuncunun şahı e8 karesinde yer alır. Boş olan karelere ileri, geri, sağa, sola ve çapraz hareket ederek önündeki taşı yer. Vezir oyundaki at hariç her taşın hareket yeteneğine sahiptir.
Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir. Yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz. Şah yanındaki bir karedeki rakip taşı alabilir. Burada Beyaz Şah Siyah Piyonu alabilir.
Satrançta piyon şahı yiyebilir.
Satranç oyunu bir zeka oyunudur bu oyunda amaç karşıdaki rakibin şahını almak ya da oyun tabiriyle yemektir. Bunu yapmak için de her unsur kullanılabilir.
Bir satranç oyunu, iki tarafında MAT edecek taşı yoksa berabere biter. Sadece İki Şahın kaldığı durumda oyunu bırakabilirsiniz. Durum BERABEREDİR.
Vezir Gambiti (The Queen's Gambit), Walter Tevis'in 1983 tarihli Amerikan romanı olup, bir kadın satranç dâhisinin hayatını anlatır. Bir oluşum romanı veya olgunlaşma hikâyesi; evlat edinme, feminizm, satranç, uyuşturucu bağımlılığı ve alkolizm temalarını kapsar.
Tüm yazıları Her ne kadar dilimize Kraliçenin Gambiti olarak çevrilse de, bizde Vezir Gambiti olarak adlandırılan bir satranç açılışıdır (Gambit; bir oyuncunun avantaj elde etmek için bir veya daha fazla piyonu ya da küçük bir taşı feda ettiği açılışlara verilen isimdir).
1.c4 ile başlayan İngiliz Açılışı Botvinnik, Petrosian, Korchnoi, Karpov, Kasparov, Carlsen ve daha pek çok şampiyon ile ustanın başarıyla kullandığı bir açılıştır. Beyazlar merkeze direkt piyon sürmek yerine 1.c4 oynayarak d5 karesini kontrol eder ve merkezi bir kanat piyonu ile kontrol etmeye çalışır.
Satranç, hiç şüphesiz ki insanlığın icad ettiği en başarılı zeka ve strateji oyunlarından birisi. Bu strateji temelli oyunu iyi oynamanın yolu da hiç süphesiz ki zihinsel olarak aktif bir birey olmaktan geçiyor.
Carlsen 2013 yılında Viswanathan Anand'ı yenerek Dünya Satranç Şampiyonu oldu. Ertesi yıl Anand'a karşı unvanını korudu ve hem 2014 Dünya Hızlı Şampiyonası'nı hem de Dünya Blitz Şampiyonası'nı kazanarak üç unvanı aynı anda elinde tutan ilk oyuncu oldu ve bu başarısını 2019 ve 2022'de tekrarladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri