Bir satranç oyunu, iki tarafında MAT edecek taşı yoksa berabere biter. Sadece İki Şahın kaldığı durumda oyunu bırakabilirsiniz. Durum BERABEREDİR.
Şah, her yönde bir kare gidebilir. Her iki şahlar, birbirlerini tehdit edecekleri ve şahın da tehdit edilmiş bir kareye gitmesinin yasak olmasından dolayı hiçbir zaman yan yana duramazlar.
16 kere hamle yaparsa tek şahı kalan oyuncu, berabere biter. Kural şudur: 50 hamle boyunca oyunda taş alınmaz veya er sürülmezse oyun berabere olur. Dolayısıyla rakibin tek şahı kalmış olsa bile bir er sürüldüğünde baştan elliye kadar saymak zorunludur.
Örneğin şah, kale ve tek şah konumunda tek kalesiolan taraf 50 hamlede mat edemezse oyun berabere biter. Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
Elli hamle kuralı bir satranç oyununda art arda gelen 50 hamle boyunca herhangi bir taşın alınmadığı ya da bir piyonun oynanmadığı durumlarda oyunun beraberlikle sonuçlanabilmesini sağlar.
İlgili 27 soru bulundu
2) En uzun oyun (hamle olarak)
Nikolic – Arsovic 1989 oyunu 269 hamle sürmüştür. 20 saatlik oyun sonunda oyun berabere bitmiştir. 200 hamle üzeri olan 10 oyun kayıtlara geçmiştir.
Satrançta 3 hatalı hamle yapılırsa oyun biter.
Şah her yöne yalnız bir kare ilerler.
Satrançta hatalı hamle pozisyonun yanlış değerlendirmesi sebebiyle yapılan hamledir yani oyun bilginizin ya da hesaplamanızın yetersizliğinden kaynaklanır. Yaptığınız hamleden beş hamle sonra bir piyon kaybediyor olmanız hata iken, bir hamlede vezirinizi rakip piyonun alacağı yere koymanız körlüktür.
5) Taraflardan biri sürekli şah çekiyor ve rakip kurtulamıyorsa oyun berabere biter. Aslında bu kural 3 kez konum tekrarının da uygulanmasıdır. Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Satranç oynuyorduk kardeşimle ve bana ard arda 3 kez şah çekti ama mat edemedi. 3 kez ard arda şah çekip mat edilmezse oyun berabere bitermiş.
Şah, tehdit altındaysa rakip oyuncu ''Şah'' demek zorundadır. Şah hangi yöne giderse gitsin mat ediliyorsa oyuncu ''şah mat'' der ve oyun biter.
At iki kare düz ve sağa ya da sola bir kare daha giderek hamlesini tamamlanmaktadır. İleri şekilde oynadığında ileri iki kare ve yan oynanır. Geri şekilde oynadığında ise geri iki kare ve yan olmak üzere hamlesini tamamlamaktadır.
İki atla şah mat zorlanamaz.
Normal şartlarda rakip hatalı oynamadığı sürece 2 At, tek başına kalmış rakip Şahı mat etmez. Yalnız rakip Şahın yanında bir Piyon varsa durum farklıdır. Yandaki diyagramda beyaz oynar 4 hamlede mat eder.
Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir. Yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz.
Masasında yer almayan oyuncu maçı oynamadan kaybeder. Diğer masaların satranç saatleri çalıştırılarak maçlar başlatılır. Birden çok masada eksik oyuncu varsa hakem masalardaki satranç saatlerini çalıştırmaz. Eksik oyuncusu olan takım maçı oynamadan kaybeder.
Söz konusu taş, çapraz hareket eder. Bu çapraz hareket ileri doğru olabileceği gibi geri doğru da olabilir. Filin hareket alanı sağ öne çapraz, sol öne çapraz, sağ geriye çapraz ve sol geriye çapraz şeklindedir. Fil, önünde bir taş olmadığı sürece istediği kadar hareket edebilir.
Kaç Hamlede Pat Olunur? 50 hamle kuralı ile oyun berabere bitirilebilir. Bir satranç oyununda art arda gelen 50 hamle boyunca bir piyonun oynamadığı ya da herhangi bir taşın alınmadığı durumlarda oyun berabere bitmektedir.
Satrançta Şah Yenir mi? Satrançta şah hiçbir taş tarafından yenemez. Buna rağmen hareket kapasitesi ise son derece kısıtlıdır. Sağa, sola, öne, arkaya sadece 1 kare ilerleyebilir.
geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
Merhaba!! Şimdi sorumuza geçelim: Şah şahı yer mi? =>Hayır yiyemez çünkü 2 şah arasında en az 1 kare mesafe olmak zorundadır.
Dokunduğun Taşla Oynamak - Eğer bir oyuncu taşlardan birine dokunursa ve dokunduğu taşla yapabileceği geçerli bir hamlesi varsa, oyuncu bu taşla oynamak zorundadır. Eğer oyuncu rakibinin bir taşına dokunursa bu taşı almak zorundadır.
Geçerken almak (Fransızca "En passant"), bir piyon, tehdit edilen bir karenin üzerinden, ilk diziliş durumundan 2 kare ilerleyerek geçen rakip piyonu sanki tek kare ilerlemiş gibi alabilir.
Rakibiniz piyonunu iki kare hareket ettirip, piyonunuzun yanına geldiğinde, en passant (geçerken alma) kuralını kullanıp kullanmayacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Eğer piyonu hemen almayı tercih etmezseniz, en passant (geçerken alma) kuralını kullanma hakkınızı kaybedersiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri