Yüz kelimesinin en çok kullanılan eş anlamlı kelimesi çehre kelimesidir. Bu kelimeler yüz kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir. Fakat yüz kelimesi eş sesli bir kelime olduğu için birden fazla anlam barındırmaktadır.
Bir sözcüğün sesteş olabilmesi için her iki anlamının da temel anlam olması gerekir. Bir yerde gerçek, diğer yerde mecaz anlamıyla kullanılan sözcük sesteş kabul edilmez. Örneğin “yüz” sözcüğünü ele alalım. “Masanın yüzü çok kirlenmiş.” cümlesinde “yüz” sözcüğü “yan, taraf” anlamında kullanılmıştır.
Başta, alın, göz, burun, ağız, yanak ve çenenin bulunduğu ön bölüm, sima, çehre, surat.
Yüzün eş anlamlısı olan kelimeler: Beniz. Çehre. Sima.
Cilt kelimesi eş sesslidir ve ilk anlamı olan anlamı ten dışında, örneğin insan cildi, insan teni gibi, diğer eş sesli anlamları da: defter, kitap, dergi sayfalarını birbirine yapıştıran bez, kağıt ya da deriden yapılan kapak, (2. anlam)
İlgili 38 soru bulundu
Eş sesli kelimeler yazılış ve okunuş bakımından aynı olan kelimelerdir. Fakat anlamları birbirinden farklıdır. Bu kelimelere eş sesli veya sesteş kelime denir. Kısaca eş sesli kelimeler bir kelimenin birden fazla anlam barındırmasıdır.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
Yüz veya surat, canlıların başlarının ön bölümüne verilen isimdir. Alın, gözler, burun, yanaklar, ağız ve çeneden oluşur. Surat, sima, çehre kelimeleri de kullanılır.
Yüz kelimesi eş sesli bir kelimedir. Eş sesli, sesteş veya homofon kelime anlamı olarak, söylenişleri aynı, anlamları farklı olan kelimelerdir. Eşsesli kelimelerin yazılışları her zaman aynı şekilde olmayabilir.
Doğrulanmış Cevap
Yüzün eş anlamlısı SURAT, ÇEHRE veya SİMA kelimeleridir. Eş anlamlı kelime demek; yazılışları farklı fakat anlamları aynı olan kelimelere denir.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Yüz Kelimesinin Eş Anlamı Olan Sözcükler
Özellikle surat ve sima gibi sözcükler, yüz kelimesiyle aynı anlamı taşır.
Yüz kelimesinin TDK sözlüğe göre 15 farklı anlamı vardır.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Eşsesli, sesteş veya homofon; söylenişleri (telaffuzları) aynı, anlamları farklı olan (sözcükler).
Bir kelimesi, hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanıldığı için sesteştir. Matematikte "1" olarak yazılan bir, pozitif sayıların en küçüğüdür. Kelime, eşi benzeri bulunmayan, nadir manasında da kullanılır.
Yüz yüze, baş başa anlamına gelir. Kelimenin yan anlamı ise öndür.
Eski Türkçe üz veya yüz sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Ana Türkçe yazılı örneği bulunmayan *hüz sözcüğünden evrilmiştir.
bin (isim, 1000) / bin- (fiil); göç (isim) / göç- (fiil); güven (isim) / güven- (fiil); on (isim, 10) / on- (fiil); sap (isim, balta sapı) / sap- (fiil); var (isim) / var- (fiil); yaz (mevsim adı) / yaz- (fiil); yüz (isim, 100) / yüz- (fiil) gibi örnekler sesteş kök olarak gösterilebilir.
İsim yüz, çehre, surat.
Kesin bir biçimde, kesin, kesin olarak, yüzde yüz, her hâlde, her hâlükârda, mutlaka, katiyen.
Eşsesli kelimelerin yazılışları her zaman aynı şekilde olmayabilir. Kaç sözcüğü eş sesli bir kelimedir. Kaç kelimesinin 1. anlamı: Herhangi bir nesnenin, eşyanın veya herhangi bir şeyin sayısını sormaya yarar.
Türkçe içerisinde birçok farklı eş sesli kelimeler yani diğer anlamıyla sesteş kelimeler bulunur. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir. Sesteş kelimeler hem yalın hem de ek almış olarak günlük dilde kullanılmaktadır. Dilimizde birden çok sesteş kelime yer almaktadır.
Eş Sesli Kelimeler Sözlüğü, Türkçemizde en çok kullandığımız, 200 taneden fazla eş sesli sözcükten ve anlamlarından oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri