Hızlı ve basit şekilde indirimli fiyatı bulmak için “liste fiyatı x (100-oran)/100” formülünü kullanarak sonuca ulaşabilirsiniz. Ürünün normal fiyatı 120 TL, indirim oranı da %40 olsun. 120 x (100-40/100 = 120x60/100= 7200/100=72 lira indirimli fiyatı oluyor.
Örnek: Diyelim ki bir ürün 85 TL'ye satılıyor ve bu fiyat, ürünün orijinal fiyatından %15 indirim yapılmasının sonucudur. İndirimsiz fiyatı hesaplamak için, 85 TL'yi 1 - 15/100 ile bölmeniz gerekir: 85 / (1 - 0.15) = 85 / 0.85 ≈ 100 TL. Bu durumda, ürünün indirimsiz orijinal fiyatı yaklaşık 100 TL olarak hesaplanır.
SATIŞ İNDİRİMLERİ
Net satış hasılatına ulaşabilmek için brüt satışlardan indirilmesi gereken değerleri kapsar.
611 SATIŞ İNDİRİMLERİ (İSKONTOLARI) HESABI (-)
Kasa iskontosu, kredili satışlarda alıcının mal bedelini vadesinden önce ödemesi dolayısıyla, bu peşin ödeme karşılığında alıcıya belirli oranlarda indirim yapılmasıdır.
Net satış hasılatına ulaşabilmek için brüt satışlardan indirilmesi gereken değerleri kapsar. Satıştan iadeler, satış Iskontoları ve diğer indirimler şeklinde bölümlenir. Gelen iadeler tekrar satılmak üzere reyona veya stok ambarına konulur. Satışların maliyeti hesaplanmamış olması durumudur.
İlgili 25 soru bulundu
610 satıştan iadeler hesabı, daha önce satılmış olan malların iade edilen bölümlerinden kalan fatura tutarlarının izlendiği hesaptır. Gelir tablosunda yer alan 610 muhasebe kodu, bilanço tablosunda yer almaz.
612 Hesap İşleyişi
Sevk süresince satılan mallara ait sevk gideri, satın malın hatalı veya eksik olması, hasara uğraması nedeniyle yapılması zorunlu olan indirimler ile satış vergileri, KDV hariç fonlar vb. 612 numaralı hesapta gösterilir.
Net Satışlar = Brüt Satışlar – Satış İndirimleri/İadeler.
611 Hesap'ta satışla ilgili faturanın düzenlenip satışın gerçekleşmesinden sonra yapılan her türlü kasa ve miktar iskontoları yer alır. Kasa iskontosu, kredili satışlarda alıcının mal bedelini vadesinden önce ödemesi dolayısıyla, bu peşin ödeme karşılığında alıcıya belirli oranlarda indirim yapılmasıdır.
Olağan Kâr veya Zarar, esas faaliyet sonucuna (faaliyet kârı veya zararı) diğer faaliyetlerden olağan gelir ve kârların eklenmesi, diğer faaliyetlerden olağan gider ve zararlarla finansman giderlerinin çıkarılması ile hesaplanır.
602 Nolu Hesap İşleyişi
602 hesap işleyişinde dönem içindeki faaliyetlerden doğan sübvansiyon, vergi iadesi, vade farkları vb. tutarların saptanır ilgili hesaba borç, bu hesaba alacak şeklinde kaydedilir.
İskonto, en kısa tabiri ile “indirim” olarak ifade edilebilir. Herhangi bir ürünün maddi değerine yapılan indirime iskonto adı verilir. İtalyanca kökenli bir kelime olan “sconto” dilimize yerleşerek, muhasebe ve bankacılık gibi sektörlerde farklı anlamlar kazanmıştır.
Olağan gelir ve karlar hesabı olarak adlandırılan 649 hesap, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan olarak kabul edilen faaliyetlerle ilgili olup olağan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapması dışında olan gelir ve karların takip edildiği hesaptır.
Örnek verecek olursak, ürünün normal fiyatı 100 TL, indirim oranı %30 olsun. 100x%30=30 TL, bu fiyat yapılan indirimdir. 100-30=70 TL, ürünün indirimli fiyatıdır. Hızlı ve basit şekilde indirimli fiyatı bulmak için “liste fiyatı x (100-oran)/100” formülünü kullanarak sonuca ulaşabilirsiniz.
Yüzde indirimi hesaplamanın en kolay yolu ürün fiyatı ile indirim oranını çarpmak ve sonrasında da 100'e bölmektir. Örneğin bir ürünün fiyatı 50 TL ise ve %25 indirim yapılacaksa öncelikle 50x25=1250 işlemi yapmalısınız. Sonrasında 1250/100=12,5 işlemi yaparak indirim tutarını bulabilirsiniz.
Yüzde Hesaplama
Örneğin, 50 TL'lik bir ürünün %10 indirimli fiyatını hesaplamak istediğimizde; önce 50'i hesap makinesine giriyoruz, ardından "x" veya "" tuşuna basıyoruz. %10'u da hesap makinesine girip "=" tuşuna basıyoruz ve sonuç olarak karşımıza 45 TL çıkıyor.
Buna göre, satışlarda uygulanan iskontoların “611- Satış İskontoları” hesabında takip edilmesi ve iskonto öncesi satış bedelinin tam açıklama kavramı gereği brüt tutarının "60 Brüt Satışlar" hesap grubunda yer alan hesaplarda takip edilmesi gerekmektedir.
740 hesap, aynı zamanda 740 hizmet üretim maliyeti hesabı olarak da bilinir. Hizmet sunan firmaların maliyet hesapları için 74 nolu hesap grubu içerisinde yer alan defteri kebir hesapları kullanılır.
253 hesap, tesis, makine ve cihazlar hesabı olarak da bilinmektedir. Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
Brüt satış karı ve zararı üç adımda hesaplanır: Brüt satışlar = Yurt içi satışlar + Yurt dışı satışlar + Diğer faaliyet gelirleri. Net satışlar = Brüt Satışlar – Satış İndirimleri/İadeler. Brüt satış karı / zararı = Net satışlar - Satılan mal ve hizmetlerin maliyeti.
Ciro, bir işletmenin belirli bir süre içinde ürettiği net satış miktarıdır. Net satışlar, brüt satışların aksine, işletmenin iadeler, indirimler ve diğer indirimler düşüldükten sonra yaptığı tutarı ifade eder.
Net Kâr Oranı= Net Kâr / Net Satışlar
Aşağıdaki formülle hesaplanır. Net satışların hangi oranda net kâra dönüştüğünü gösteren bu oranı değerlendirirken işletmenin geçmiş dönemlerindeki oranları ve aynı sektördeki diğer işletmelerin oranlarıyla karşılaştırma yapılır.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
630- Giderler Hesabından oluşur. Bütçe ile ilgili olsun veya olmasın tahakkuk eden her türlü giderin izlenmesi için kullanılır. olarak izlenmesi için kullanılır. yansıtma hesabı çalıştırılır.
689 hesap, diğer gider hesap kalemlerinin dışına yer alan varlık satışlarının sonucu ortaya çıkan zararların yanı sıra giderlerin de yer aldığı hesap türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri