SATIŞ İNDİRİMLERİ Net satış hasılatına ulaşabilmek için brüt satışlardan indirilmesi gereken değerleri kapsar.
Net satış hasılatına ulaşabilmek için brüt satışlardan indirilmesi gereken değerleri kapsar. Satıştan iadeler, satış Iskontoları ve diğer indirimler şeklinde bölümlenir. Gelen iadeler tekrar satılmak üzere reyona veya stok ambarına konulur. Satışların maliyeti hesaplanmamış olması durumudur.
Örnek verecek olursak, ürünün normal fiyatı 100 TL, indirim oranı %30 olsun. 100x%30=30 TL, bu fiyat yapılan indirimdir. 100-30=70 TL, ürünün indirimli fiyatıdır. Hızlı ve basit şekilde indirimli fiyatı bulmak için “liste fiyatı x (100-oran)/100” formülünü kullanarak sonuca ulaşabilirsiniz.
611 SATIŞ İNDİRİMLERİ (İSKONTOLARI) HESABI (-)
Kasa iskontosu, kredili satışlarda alıcının mal bedelini vadesinden önce ödemesi dolayısıyla, bu peşin ödeme karşılığında alıcıya belirli oranlarda indirim yapılmasıdır.
İskonto, bir ürünün veya hizmetin satış fiyatı ile nesne üzerinde listelenen fiyat (işaretli fiyat) arasındaki fiyat farkıdır. Genel olarak, mağaza sahipleri satışlarını artırmak veya işlerini kâra dönüştürmek için müşterilere indirim sunar.
İlgili 24 soru bulundu
Buna göre, satışlarda uygulanan iskontoların “611- Satış İskontoları” hesabında takip edilmesi ve iskonto öncesi satış bedelinin tam açıklama kavramı gereği brüt tutarının "60 Brüt Satışlar" hesap grubunda yer alan hesaplarda takip edilmesi gerekmektedir.
İskonto, ticari işlemlerde kullanılan bir indirim yöntemidir. Genellikle mal veya hizmet satışlarında, belirli bir süre içinde veya belirli bir miktar alım karşılığında uygulanmaktadır. İskonto, satıcı ve alıcı arasındaki anlaşmaya dayanır ve genellikle satış fiyatından düşülerek hesaplanmaktadır.
611 Hesap'ta satışla ilgili faturanın düzenlenip satışın gerçekleşmesinden sonra yapılan her türlü kasa ve miktar iskontoları yer alır. Kasa iskontosu, kredili satışlarda alıcının mal bedelini vadesinden önce ödemesi dolayısıyla, bu peşin ödeme karşılığında alıcıya belirli oranlarda indirim yapılmasıdır.
610 satıştan iadeler hesabı, daha önce satılmış olan malların iade edilen bölümlerinden kalan fatura tutarlarının izlendiği hesaptır. Gelir tablosunda yer alan 610 muhasebe kodu, bilanço tablosunda yer almaz.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
Örneğin bir ürünün fiyatı 100 TL ise ve %50 indirim yapılacaksa 100x50=5000 sonrasında ise 5000/100=50 bulunur. 100-50 yaparak ürün fiyatının indirimden sonra 50 TL'ye düşeceğini bulabilirsiniz.
— İskontolu Sertifikalar bir dayanak varlığı (çoğunlukla hisse senedi veya endeksi) güncel fiyatının altından alma fırsatını verir. Bu iskontonun karşılığında, dayanak varlığa doğrudan yatırımdan farklı olarak vade sonunda elde edilecek maksimum kazanç başlangıçta belirlenen miktarla sınırlıdır.
Bölme işleminin ardından bulduğunuz sonucu 100 sayısı ile çarparak, yapılan iskonto oranını elde edebilirsiniz. Örneğin, 100 TL tutarındaki bir ürünü 80 TL'ye satın alırsak öncelikle 100'den 80'i çıkarmamız gerekir. Böylelikle 20 sonucuna ulaşabiliriz. Ardından bulmuş olduğumuz 20'yi ilk fiyata yani 100'e bölmeliyiz.
Diğer gelirler hesabı olarak adlandırılan 602 hesap, işletmenin korunması ve işletme zararlarını gidermek için, işletmenin ana faaliyetleri dışında kalan satışları için kullanılan muhasebe kodlu hesaba denir.
Gelir tablosu, işletmelerin belirli bir dönem içerisinde elde ettiği tüm gelirlerle birlikte, aynı dönemde üstlendiği gider ve maliyetler ile bunların neticesinde şirketin elde ettiği dönem net kârı ile net zararını gösteren tablodur.
612 Hesap İşleyişi
Sevk süresince satılan mallara ait sevk gideri, satın malın hatalı veya eksik olması, hasara uğraması nedeniyle yapılması zorunlu olan indirimler ile satış vergileri, KDV hariç fonlar vb. 612 numaralı hesapta gösterilir.
Satıştan iadelere ilişkin KDV tutarı, KDV-1 beyannamesinde “indirimler” kulakçığının “indirimler” bölümünde, 103 numaralı kod ile “Satıştan iade edilen, işlemi gerçekleşmeyen veya işleminden vazgeçilen Mal ve hizmetler nedeniyle indirilmesi Gereken KDV” satırı işaretlenerek beyan edilir.
Burada dikkat edilmesi gereken husus, satılan malların maliyeti hesabına giren satışa konu olan mal iade edildikten sonra 153- Ticari Mallar hesabına giriş kaydının yapılması gerekmektedir.
Katma Değer Vergisi'nin içinde barındırdığı indirim mekanizması ve mahsubun, satış yapılan son tüketicinin dışında kalan kişilerin üzerinde verginin kalmamasını KDV iadesi sağlar. KDV'nin yüklendiği taraf, hizmet ya da malı satın alan son tüketicidir.
Faturada Iskonto Gösterimi
iskontolar faturanın en altında toplu olarak gösterilebilir. (fatura bazında ıskonto). Veya; teslime konu her bir mal/hizmete ait satırda tutar şeklinde de gösterilebilir. Toplam bedel üzerinden ıskonto düşükdükten sonra kalan tutar üzerinden kdv hesaplanır.
Alış iskontosu ticari malların maliyetini azaltır. Alış iskontosu maliyet azalışına neden olduğu için Ticari Mallar Hesabı'nın alacağına kaydedilir.
381 Gider Tahakkukları Hesabı: İçinde çalışılan dönemde ortaya çıkmış olmakla birlikte ödenmesi gelecek aylarda yapılacak giderlerin izlendiği hesaptır. Gider Tahakkukları Hesabı ; Dönem sonunda, döneme ait olarak hesaplanacak tutarlar ilgili gider ve zarar hesapları karşılığında bu hesaba alacak kaydedilir.
Yapılma nedenine göre iskonto çeşitleri; satış iskontosu, peşin ödeme iskontosu, erken ödeme iskontosu, miktar iskontosu, ciro iskontosu olarak sıralanabilir.
Yapılan iskonto oranını hesaplayabilmek için öncelikle ürünün ilk fiyatından, indirimli fiyatını çıkarmalısınız. Ardından elde ettiğiniz sonucu ise ilk fiyata bölebilirsiniz. Bölme işleminin ardından bulduğunuz sonucu 100 sayısı ile çarparak, yapılan iskonto oranını elde edebilirsiniz.
İskonto da indirimin eş anlamlısıdır ve genellikle muhasebe ve finans sektöründe kullanılır. İskonto normal fiyatın daha altında bir fiyat olmalıdır. Mağazalar bazı mevsimlerde, bazı ürünlerin fiyatlarında ellerinde kalan stok miktarını azaltmak için iskonto yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri