Oysaki 29 seri nolu tebliğ dikkatlice okunması durumunda “satış yapılan her bir iş gününün sonunda Z Raporu alınmalıdır” denmektedir. Başka bir deyişle satış yapılmayan günlerde Z Raporu alınmasının zorunlu olmadığı açıktır.
Günlük Z Raporu
Her gün mesai bitiminde ya da en geç saat 24.00'te alınması gerekir. Alınmadığı takdirde cihaz, yeni bir satış yapmadan önce uyarı verir. Tatil günlerinde yani cihaz üzerinde hiç işlem yapılmayan günlerde Z raporu alınmasına gerek yoktur.
Not: işletmeler günlük diledikleri kadar z raporu alabilirler maliyenin hiçbir birimi işletmelerin aldığı z raporu sayısına dikkat etmez önemli olan z raporunun alınmasıdır. günlük z raporu aldıktan sonra aynı gün içine tekrar satış fişi kesebilirsiniz.
öKC'lerinizin mali bilgilerinde geriye dönük bilgiler istenmeyecektir. öKC (Z) raporlarına ait mali bilgilerin dönemi aylık dönem olarak sabitlenmiştir.
''Z' raporu zorunluluğu kaldırıldı
Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) kullanan mükelleflerin "Z" raporlarını kağıda basma ve bu şekilde muhafaza etme zorunluluğu kaldırıldı. Maliye Bakanlığı'nın, bazı Vergi Usul Kanunu genel tebliğlerinde değişiklik yapılmasına dair tebliğleri, Resmi Gazete'de yayımlandı.
İlgili 20 soru bulundu
Günlük Z Raporu
Yazarkasadan yapılan günlük perakende satış tutarını gösterir.
Günlük z raporu alınmadığında yazar kasa kümülatif bilgileri en son alınan z raporuna aktarmaktadır. 26 sında alınan z raporuna 25indeki bilgilerde dahildir. S.M.M.M. Ay sonunda alacağınız kümülatif z raporunda o günkü satışların toplamı gözükmesi gerekir. ordan işlem yapabilirsiniz.
Bu raporlar bilgi amaçlı olup mali hafızada yer işgal etmediğinden gün içinde birden fazla alınmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Açılan ekranda önce “İşyeri Menü”, ardından “Gün Sonu” sekmesine girin. Sizden istenen işyeri şifresini girerek gün sonu raporunu yazdırabilirsiniz. POS cihazından Z raporu çıktısı almak için aynı şekilde “F” tuşuna basıp çıkan ekrandaki yönergeleri takip etmelisiniz.
POS cihazından çıkan satış slipleri ve gün sonu raporlarında adres bilgisinin sol alt tarafında "işyeri no" ibaresinin yanında yer almaktadır. Gün sonu almadan yapılan ürün geri alınması işlemi "İptal"; POS cihazı üzerinden gün sonu alındıktan sonra yapılan ürün geri alımı işlemi ise "iade" dir.
Z raporum kayıp, tekrar alabilir miyim? Z raporu alındıktan sonra, ilgili güne ait satış ayrıntıları mali bellekten silinir. Dolayısıyla alınan bir Z raporu tekrar alınamaz.
GİB'e z raporu bildirimleri ve bunların 10 yıl saklanması için yapılması gereken tek şey, günlük z raporlarını aylık excel listeye girip EDM'ye bildirmeleridir.
1. Basit usule tabi mükellefler tercih bildiriminde bulunmayacaklardır. Bu mükelleflerin Defter Beyan Sistemine yaptıkları (Z) raporu kayıtları yeterli bulunmaktadır.
Gün Sonu Raporu Nedir
Günlük yaptığınız kredi kartı ile satışları saklayan ve bankalara iletilen rapor olarak adlandırabiliriz. işletmenizde gün sonu raporu almazsanız anlaşmalı banka bildirim gitmez ve kredi kartı ile yaptığınız satışlar banka hesabına geçmez.
Z raporu Yazar Kasa Pos'un içinde bulunan bankalar ile yapılan kredi kartı işlemleri ve nakit işlemlerinin Maliye Bakanlığına raporlama şeklidir. Banka gün sonu ayrı bir rapordur.
Z raporu alabilmek için kasa anahtarı KSYR tuşuyla ok işaretleri z konumuna getirilmesi gerekir. Daha sonra 4 adet sıfır yazılarak, iki defa olmak üzere nakit tuşuna basılır ve bu şekilde Z raporu çıktısı alınabilir.
Ana menüye girdikten sonra raporlara gidilir ve “Mali Hafıza Raporları” seçilir. Ardından alınmak istenen rapor türüne göre ekranda çıkan “İki Z No Arası Rapor”, “İki Tarih Arası Rapor”, “Güncel Dönem Raporu”, “Geçmiş Dönem Raporu”, “Fiş Özet Raporu” seçeneklerinden ilgili olan seçilir.
Yeni tebliğ gereği Z raporu kasa üzerinden otomatik olarak 23:59:59'da alınır ve hafızasına kaydedilir. Bunun için pompa görevlisinin veya bir başka kişinin bir işlem yapmasına gerek yoktur.
POS cihazından işlem yaptığınız günlerde günsonu yapılmazsa işlemlerinizin hesabınıza geçmesinde gecikme yaşarsınız. Bu nedenle POS cihazından işlem yapılan günlerde mutlaka günsonu yapılması gerekmektedir.
Bu raporun şirket tarafından mutlaka saat 24'e kadar alınması gerekmektedir. Özellikle Z raporunun bir gün sonra alınması bazı cezalara sebep olabilmektedir. Bu sebeple saat 24:00'a kadar şirket veya firmaların Z raporlarının iş yerleri tarafından alınması gerekmektedir.
10 GÜNLÜK Z RAPORU TOPLANIP İŞLENMEZ. İŞLEM YAPACAĞINIZ YEVMİYE FİŞİ ON GÜNLÜK OLUR. Z RAPORLRINI 10 GÜN BİR DÜZENLDİĞİNİZ YEVMİYE FİŞİNE GÜN GÜN AYRINTILI OLARAK İŞLEMENİZ ZORUNLUDUR.
Öncelikle yazar kasalar 2 şekilde kapatılabilir.
1) Eski nesil yazar kasa ise hurdaya ayrılacaktır. Hurdaya ayrılan kasa bir daha kullanılamaz. 2) Yeni nesil yazar kasa ise geçici kapanış yapılabilecektir. Geçici kapanış yapıldıktan sonra, yeni nesil yazar kasanın başka bir mükellefe satışı yapılabilir.
Müşteri şifreyi onayladığında bir fiş çıkar. İlk çıkan fiş iş yerine aittir, ardından herhangi bir tuşa basılır ve ikinci fiş çıkar. İkinci fiş kart ile birlikte çıkarılır ve müşteriye verilir. İkinci fiş müşteri içindir.
POS cihazı kullanmak için vergi mükellefiyetine sahip olmalı ve ticari bir faaliyet sürdürüyor olmalısınız. Yasal olarak ticaret faaliyeti sürdürmeyen işletmeler ve şahıs şirketleri yetkilileri herhangi bir POS cihazı alamaz. POS cihazı kullanmak için bankalardan sağlanan hizmeti satın almak gerekir.
POS cihazları kredi kartı, banka kartı, yemek kartı, temassız ödeme yöntemleri gibi farklı ödeme tiplerini kabul ederek müşterilerin hızlı ve güvenli şekilde ödeme yapmasını sağlar. İade ve iptal işlemleri de POS cihazları üzerinden rahatlıkla gerçekleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri