Satış ve pazarlama uzmanı; şirketin sorumluluğunda olan ürün ve hizmetleri, portföyde yer alan ya da yeni kazanılacak olan müşterilere tanıtmak amacıyla projeler hazırlayan, hedef strateji doğrultusunda hizmet veren, müşteriyi şirkete kazandırmak için satış faaliyetleri yürüten kişiye verilen mesleki unvandır.
Satış pazarlama elemanı; firmaların yeni müşteri kazanımları için çalışma gösteren, satış ve pazarlama departmanındaki pazar payının genişletilmesini sağlayan, müşteri ilişkileri aşamalarında görev alan kişiye verilen mesleki unvandır.
Satış ve pazarlama uzmanı olmak için üniversitelerin pazarlama, iktisat, işletme gibi bölümlerini bitirmek gerekmektedir. Ancak bu bölümü okumayanlar da gerekli yetenek ve iş tecrübesine sahip ise satış ve pazarlama uzmanı olarak çalışabilmektedirler.
Pazarlama, bir ürün veya hizmetin tüketicilere satılmasına yönelik olarak, ürün ve hizmetlerin tanıtımı, pazarlama stratejilerinin oluşturulması, pazarlama araçlarının kullanılması ve tüketici davranışlarının anlaşılması gibi konuları içeren bir alandır.
eleman.net verilerine göre, Pazarlama Uzmanı 2023 yılında ortalama 16.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Pazarlama Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 13.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.140 TL maaş alıyordu.
İlgili 23 soru bulundu
Kısacası, pazarlama bölümünün gelecekte de önünün açık olduğunu ve kariyer fırsatlarının çeşitli ve geniş olduğunu söyleyebiliriz.
eleman.net verilerine göre, Mağaza Satış Uzmanı 2023 yılında ortalama 23.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Mağaza Satış Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 18.700 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 11.484 TL maaş alıyordu.
Güçlü görünmek için koyu renk ve formal kıyafetleri tercih edilmeli. Güvenilir görünmek için mavi bir takım, beyaz gömlek ve kırmızı kravat üçlüsü idealdir. Otoriter görünmek için üstlerinize bakıp onları taklit etmenizi öneririz. Yani çizgili gömlekler, köşeli kesimli kıyafetler..
Pazarlama elemanı, markalar ile müşteriler arasında elçi vasıtası görür. Düzenli olarak müşteriler ile görüşmesi ve talepleri markaya iletmesi gerekir. Bu nedenle de sistemli ve düzenli olmak, pazarlama elemanının ilk görevidir.
Pazarlamacı ürün üretim sürecinden başlayarak, ar-ge, pazar analizi, müşteri portföyü, reklam, fiyatlandırma vb. tüm süreci ele alıp yönetirken, satıcı bu süreçler sonunda ürünü tüketiciye sunmak ve ikna etmek için hedef koyduğu satışı gerçekleştirip ücretini alma çabası içine girer.
Pazarlama stajyeri kime denir sorusu şöyle cevaplanabilir; Staj süresi boyunca ürün/hizmet tanıtımı, satış arttırma, rakip analizi, hedef kitle belirleme, pazar analizi, fiyatlandırma ve müşteri memnuniyeti gibi birçok alanda araştırma gerçekleştiren kişidir.
eleman.net verilerine göre, Müşteri Temsilcisi 2023 yılında ortalama 17.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Müşteri Temsilcisi , Ocak 2023 yılında ortalama 13.420 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.272 TL maaş alıyordu.
Pazarlama bölümü öğrencileri, tüketici davranışlarını, pazarlama araştırmasını, marka yönetimini, reklamcılığı, satış yönetimini ve pazarlama stratejilerini öğrenirler.Pazarlama bölümü mezunları, birçok sektörde farklı pozisyonlarda çalışabilirler.
Ön lisans programı 2 yıl ve 4 dönemlik bir eğitimden oluşmaktadır. Lisans programı ise 4 yıl ve 8 dönemlik bir eğitimden oluşmaktadır.
Satış sürecinde müşteri ve satış elemanının ilk iletişim kurduğu adım yaklaşma olarak bilinir. Müşteriyi olumlu bir tutum ve gülümsemeyle karşılamak, sıcak, kibar ve samimi bir biçimde yaklaşmak önemlidir. Yaklaşma aşaması satış elemanının müşteriye yardımcı olmak konusunda samimi istekliliğini göstermelidir.
2 yıllık ve 4 yıllık Pazarlama Bölümü mezunları maaş aralığı 4500 TL ile 9000 TL arasında değişmektedir.
eleman.net verilerine göre, Satış Müdürü 2023 yılında ortalama 45.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Satış Müdürü , Ocak 2023 yılında ortalama 37.400 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 23.100 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Pazarlama alanında çalışmanın zor yanlarından biri, gündemi çok takip etmek gerekmesidir. Biz hızlı tüketim sektöründe olduğumuz için, tüketicilere dair son trendleri ve şirketin var olduğu pazardaki gelişmeleri çok sıkı takip etmemiz gerekiyor.
Pazarlama bölümü 2 yıllık bir ön lisans programıdır.
AUZEF'e bağlı olan E-Ticaret ve Pazarlama Programı, iki yıllık açıköğretim ön lisans programıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri