Satış temsilcisi olmak için eğitim zorunluluğu yoktur ama satış temsilcisi ortalama 2 yıllık üniversite eğitimi alır. Satış temsilcisi olmak için iki yıllık ön lisans eğitimi almak yeterlidir. Ayrıca bu bölümleri okumayan kişiler de gerekli yetkinliğe sahip olursa satış temsilcisi olabilirler.
Satış temsilcisi olmak için gerekenler arasında üniversitelerin; İşletme, İktisat, Pazarlama gibi bölümlerinden mezun olmak ilk sırada gelir. Ancak kimi firmalar, lise mezunu adaylarla da çalışmayı tercih edebilir.
eleman.net verilerine göre, Satış Temsilcisi 2023 yılında ortalama 20.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Satış Temsilcisi , Ocak 2023 yılında ortalama 16.060 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.900 TL maaş alıyordu.
Satış Temsilcisi Ne Demek? Satış temsilcisi; perakende ürün, mal ve hizmetleri müşterilere satmakla sorumludur. Meslek profesyonelleri, potansiyel alıcılarla iletişim kurar, ürün veya hizmetler sunar, müşteri sorularını cevaplar ve fiyatlandırmayı müzakere eder.
Satış elemanı olmak için eğitim zorunluluğu bulunmaz ama satış elemanı ortalama iki yıllık üniversite eğitimi alabilir. Ayrıca bu bölümleri okumayan kişiler de satış ve pazarlama alanlarında yetkinliğe sahip olursa satış elemanı olabilirler.
İlgili 31 soru bulundu
Satış danışmanı olarak üniversitelerin iktisat, işletme, satış ve pazarlama bölümlerinden mezun olan kişiler istihdam edilmektedir.
Bireysel satış temsilcisi, banka ya da firmaların satış departmanında görev yapan kişiye verilen mesleki unvandır. Satış ve pazarlama hizmetlerinde müşterilere destek verir, şirketlerin müşteriyle ilişkilerinde direkt olarak görev alırlar.
eleman.net verilerine göre, Müşteri Temsilcisi 2023 yılında ortalama 17.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Müşteri Temsilcisi , Ocak 2023 yılında ortalama 13.420 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.272 TL maaş alıyordu.
eleman.net verilerine göre, Satış Danışmanı 2023 yılında ortalama 18.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Satış Danışmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 14.300 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.844 TL maaş alıyordu.
eleman.net verilerine göre, Teklif Ve Satınalma Sorumlusu 2023 yılında ortalama 24.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Teklif Ve Satınalma Sorumlusu , Ocak 2023 yılında ortalama 18.920 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 11.660 TL maaş alıyordu.
Her zaman canlı, pozitif ve dinamik bir ses tonu kullanılmalıdır. Ürün hakkında bilgi verirken çok hızlı konuşulmamalıdır. Bir text okur gibi değil daha sohbet havasında bir görüşme yapılmalıdır. CRM uygulaması kullanıyorsanız müşteri kişi kartından daha önce yapılan görüşmeler kontrol edilmelidir.
Üniversitelerin Pazarlama, Ekonomi, Halkla İlişkiler ve Uluslararası Ticaret gibi bölümlerinden mezun olmak, online satış sorumlusu olmak isteyenlere avantaj sağlar. Bu pozisyonda çalışabilmek için online ürün satan firmanın sektörü ile ilgili bilgi ve tecrübe sahibi olma şartı aranabilir.
Satış elemanı olmak isteyen adayların aklındaki bir diğer soru ise “Satış elemanı sertifikası/belgesi nasıl alınır?” sorusudur. Bu alanda sertifika veya belge almak isteyen adayların, satış elemanı eğitiminin yapıldığı merkezlere başvurup eğitimi tamamlamaları gerekir.
Güçlü görünmek için koyu renk ve formal kıyafetleri tercih edilmeli. Güvenilir görünmek için mavi bir takım, beyaz gömlek ve kırmızı kravat üçlüsü idealdir. Otoriter görünmek için üstlerinize bakıp onları taklit etmenizi öneririz. Yani çizgili gömlekler, köşeli kesimli kıyafetler..
Satış Danışmanı Olmak için Gerekli Eğitimler Nelerdir? İyi bir satış danışmanı olmak için üniversitede İşletme veya Pazarlama bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Aynı zamanda bu bölümlerden mezun olmayanlar kişiler de satış danışmanı olarak çalışabilir.
Satış elemanı ile kurulacak sözlü ve sözsüz iletişimin yanında, müşterinin görsel iletişimini de sağlamak ve müşterinin ürüne ilgisini çekebilmek için satış mekânında görsel düzenlemeler de yapmak gerekir. Ürünün, satış ekibi veya satış elemanı olmaksızın müşterinin ilgisini çekme yöntemine sessiz satış tekniği denir.
Mağaza satış temsilcisi; toptan ya da perakende satış yapan mağazalarda, müşterinin ürün ile ilgili sorularını rahatlıkla yanıtlayabilecek düzeyde ürün hakkında bilgi sahibi olan ve ürünün satışını gerçekleştiren kişidir. Mağaza satış temsilcisi, potansiyel ürün alıcıları ile iletişim halindedir.
Satış ve Pazarlama Temsilcisi İşe Alım Şartları Nelerdir? Satış ve pazarlama temsilcisi olmak isteyen kişiler, hemen hemen her sektörde çalışabilirler. Bu konuda ön plana çıkan alanlar içerisinde; telekomünikasyon, giyim, sağlık, teknoloji, market ve yeme-içme gibi sektörler yer alır.
Satış sürecinde müşteri ve satış elemanının ilk iletişim kurduğu adım yaklaşma olarak bilinir. Müşteriyi olumlu bir tutum ve gülümsemeyle karşılamak, sıcak, kibar ve samimi bir biçimde yaklaşmak önemlidir. Yaklaşma aşaması satış elemanının müşteriye yardımcı olmak konusunda samimi istekliliğini göstermelidir.
Satış sorumlusu olmak için üniversitelerin lisans ya da ön lisans eğitim veren fakülte ve meslek yüksekokullarında bulunan İşletme Bölümü, İktisat Bölümü ve Pazarlama Bölümü gibi satış eğitimi veren programlardan mezun olmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri