Klima ile vantilatör arasında kıyaslama yapılacak olursa, vantilatörün daha az enerji harcayacağı görülür.
Klima ile vantilatörü bire bir ölçtüğünüz zaman klimada enerji sarfiyatı daha düşük olur. Bunu kışın kafelerde kullanılan elektrikli ısıtıcılara da benzetebilirsiniz. Bir Kilowatt'lık enerji tüketiminde 1 Kilowatt'lık bir enerji alırsınız. Bu bağlamda kapalı alanlarda sadece klima tercih edilmelidir.
Tavan Vantilatörü mü Klima mı Daha Çok Elektrik Yakar? Günde 8 saat çalışan bir tavan vantilatörü ayda 16,82 TL tutarında 22,40 kWh elektrik tüketirken, günde 8 saat çalışan 12000 BTU bir klima 181,70 TL tutarında 241,92 TL elektrik harcar.
Klimalar gündüz saatlerindeki sıcaklıkla daha iyi savaşırken vantilatörler gece saatlerinde kullanılabiliyor. Evlerinizde her iki cihazın da bulunması avantajlı bir iklimlendirme sağlayabilir. Gündüz klima kullanırken gece yatış tarafınızın tersinde olacak bir vantilatörle rahatça uyuyabilirsiniz.
Yani saatte 1,35 kuruş elektrik yakarlar. Günde 4 saat çalışan bir klimanın 5,40 kuruş maliyeti olur. Günde ortalama olarak 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 10,80 kuruş olurken yıllık maliyeti ise kullanıma göre 311 lira ila 415 lira arasında olacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Yine 6-8 saat çalıştığını hesaplarsak ayda 190 – 250 arasında fatura gelir. A sınıfı 24.000 BTU Klimalar Ne Kadar Yakar? A Sınıfı 24.000 BTU olan klimalar en yüksek ısıda saatte 2.19 kw elektrik sarf eder. 6-8 saat çalıştığını hesaplarsak ayda 240 – 350 arası fatura gelir.
Vantilatör fatura hesabı 2023
Günde ortalama 2 saat çalışan vantilatör, ayda 60 saat çalışır. O halde 60*70=4500 watt enerji yapar. KW'ye çevrildiğinde ise 4.5 KW civarına denk gelmektedir. 1 kWh elektrik fiyatı aylık toplam 240 kWh'e kadar 1,48 TL, 240 kWh'ten fazlası için 2,22 TL'dir.
24 saat her iki cihazı çalıştırdığığınızda vantilatör daha fazla enerji harcar. Genelde vantilatörler 800w klimalar ise1400w olur. Klima termostatlı olduğundan belirli aralıklarda enerji harcar,vantilatör ise devamlı enerji harcar.
Maksimum güçte kullanılan 24000 BTU bir salon tipi klimanın saatlik enerji tüketimi 2,19 kWh'tir. Bu klimanın günde 10 saat çalıştırıldığı düşünülürse günlük tüketim 21,9 kWh, aylık tüketim ise 657 kW olarak bulunmuş olur.
Sıcaklığın yüksek olmadığı mevsimlerde hava akışını sağlamak ve düşük oranda serinlemek için vantilatör kullanımı yapılması daha sağlıklıdır.
Uyurken vantilatörün çalışması, vücudunuzdaki ter ve nemin buharlaşması serinlemeniz konusunda size yardımcı olacaktır. Buna karşın bu durum dehidrasyona yol açar ve ağız, burun kuruluğuna sebep olabilir.
Eğer 9.000 BTU'luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar. 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.
A sınıfı kullanın: İklimlendirme cihazlarında en verimli olan A'dan en az verimli olan G'ye enerji verimliliğini gösteren sınıf etiketleri vardır. A sınıfı enerji tüketimi yapan bir klima yerine A++ sınıfı enerji tüketimi yapan bir klima kullanırsanız yılda yaklaşık 145 TL tasarruf etmiş olursunuz.
Isınma ya da hazırlık gerektirmeyen cihaz, direkt olarak fiziksel hareketle performans gösterir. Bu da cihazın ilk açıldığında da, ilerleyen saatlerde de aynı enerjiyi kullanmasına neden olur. Tipik bir tavan vantilatörü, saatte ortalama 75- 100 W civarı elektrik harcamaktadır.
Klima kullanımı aracın yaşına, hızına, boyutuna, motor gücüne ve dış sıcaklığa bağlı olarak yakıt verimliliğini farklı ölçülerde etkiliyor. Doğru klima kullanımı dizel araçlarda 100 kilometrede 1-1,5 litre, benzinlilerde ise 1-2 litre arasında yakıt sarfiyatı yapıyor.
Yüksek kapasiteli klimalar, daha fazla enerji harcarlar. Bu nedenle, ihtiyacınıza uygun bir klima modeli seçmek, gereksiz enerji sarfiyatını önlemeye yardımcı olur. Enerji Verimliliği: Klima seçerken, enerji verimliliği özelliğine dikkat etmek büyük önem taşır.
Tüm gün kullanıldığında 24 saat için 40 TL civarında bir elektrik tüketimi gerçekleştirir. Sadece belirli saatlerde kullanılan bir klimanın aylık yaklaşık elektrik maliyeti ise 410 TL olur.
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Klima en çok enerjiyi hedef ısıya ulaşırken harcar. Bu nedenle klimanın ısısında dramatik değişiklikler yapmak, diyelim ki 24 derece santigrattan 18 derece santigrata düşürmek çok fazla enerji sarfiyatına neden olacaktır.
Vantilatör sürekli çalışırsa bozulur mu? Vantilatörü çok uzun süre hiç kapatmadan çalıştırmak motorun bozulmasına neden olabilir. Vantilatörün motorundaki kablolar kısa devre yapabilir. Bu sebeple belirli aralıklar ile kapatılması önerilir.
Sonuç olarak, örnek olarak aldığımız 75 watt gücündeki ayaklı vantilatörün, günde 8 saat çalıştığında ortalama 0.75 kWh elektrik tüketeceğini ve bu durumda günlük elektrik maliyetinin yaklaşık 0.90 TL olacağını söyleyebiliriz.
Dolayısıyla camların açık kalması içeriye temiz hava girmesi açısından önemlidir. Yani kısacası yaz aylarında tavan vantilatörü çalışırken pencerenizi açabilir, kış aylarında ise kapatabilirsiniz.
Klimanın soğutma derecesi yükseldikçe harcanan enerji sarfiyatı da artıyor. Klimayı sabit derecelerde tutmak, artacak enerji tüketimini engelleyeceği için tasarruf sağlıyor.
KLİMA NE KADAR ELEKTRİK TÜKETİR? 9000 BTU A+ INVERTER KLİMALARDA ISITMA İÇİN; İLK AÇILIŞ DEĞERİ YAKLAŞIK 2900 WATT VE ARDINDAN ORTALAMA SAATLİK TÜKETİMİ İSE 700 WATT CİVARIDIR. SOĞUTMADA İSE; İLK AÇILIŞ DEĞERİ 2500 WATT VE SAATLİK ORTALAMA TÜKETİM DEĞERİ İSE 700 WATT OLARAK GÖZLEMLENEBİLİR.
· 60 ekran televizyon, saatte ortalama 36 Watt, · 80 ekran LED özellikli televizyon saatte 50 Watt, · 108 ekran LED televizyon saatte ortalama 75 Watt, · 164 ekran LED televizyon ise saatte ortalama 150 Watt, elektrik harcar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri