Papatya çayı faydaları ile ön plana çıkan en lezzetli çay çeşitleri arasında yer alıyor. Stresi azaltabilme ve depresif dönemlerde ruh halinizi sakinleştirebilme etkisine sahip olan papatya çayı depresyon söz konusu olduğu zaman verimliliğini en üst seviyelere çıkarıyor.
Papatya çayı etkileri arasında sinirleri yatıştırıcı özelliğinin olması, ruhsal sorunlar yaşayan kişilerin papatya çayını tercih etme sebeplerinden biridir. Özellikle asabiyet sorunu yaşayan kişilerin günde 1 fincan papatya çayı içmeleri, sinirlerinin yatışmasına yardımcı olur.
Hafif yatıştırıcı ve kas gevşetici etkisi nedeniyle rahat uyumayı sağlar. Araştırmacılar papatya çayının sakinleştirici ilaçlara benzer bir etki göstererek kişinin endişelerini gidermeye katkıda bulunduğunu ve uykuya dalmayı kolaylaştırarak uyku kalitesini artırdığını öne sürmektedir.
Daha rahat uyumak için uykudan önce papatya çayı içebilirsiniz. Uyku bozukluklarını giderir ve daha huzurlu uyumanızı sağlar. Papatya çayının sakinleştirici ve stres giderici etkisi vardır. Kaygılı ve moral olarak düşük hissettiğiniz günlerde papatya çayı tüketebilirsiniz.
-Papatya çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntılarında etkilidir. -İltihap giderici, alerji oluşumunu önleyici, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştirici etkiye sahiptir.
İlgili 30 soru bulundu
Sinirleri Yatıştırıyor ve Stresi Gideriyor
Papatya çayının etkisi sayesinde vücudunuzdaki serotonin ve melatonin seviyelerinde büyük bir artış gözlemlenebiliyor. Stres ve kaygıyı azaltabilen papatya çayı aynı zamanda migren ve baş ağrısı gibi problemlere de iyi geliyor.
Papatya çayı yapısında bulunan vitamin ve mineraller, sakinleşmenizi ve endişeden uzak kalmanızı sağlayacaktır. Papatya çayı, olası bir anksiyete bunalımı için evinizde yer alabilir.
Papatya çayı fazla tüketildiği takdirde; yorgunluk ve uyku hissine, kan şekerinde ani düşüşe, hormon bozukluğuna çeşitli mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra sindirim sistemini etkilediği için epilepsi gibi rahatsızlığı olan bireyleri kötü etkileyebilir.
Yapılan araştırmalara göre, papatya çayı sinirleri yatıştırıyor ve sinir sistemini rahatlatıyor. Bu özellikleri sayesinde daha iyi bir uyku çekmenize yardımcı oluyor. Uyku sorunu yaşıyorsanız, yatmadan önce tüketmenizde fayda var.
Papatya çayı kan şekeri regülasyonu için öğünlerle, sindirim sistemini rahatlatmak amacıyla öğün sonrası veya rahat bir uyku için yatmadan 1-2 saat önce içilebilmektedir.
Papatya çayının yan etkileri
Küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde papatya çayı içmenin güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle eğer siz ya da bir yakınınız bu özellikleri taşıyorsa, papatya çayı içmeden önce bir doktora danışılmalıdır.
Papatya çayı uyku için de faydalıdır. Daha az stresli uyanmanıza yardımcı olur. Papatyalar, beyinde uykusuzluğu azaltan ve uykunun gelmesini sağlayan antioksidan içerir.
Üzerinizdeki baskı arttığında sizi rahatlatacak bir şarkı dinlemek, stres seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir. Diğer yandan uzun bir yürüyüş de strese iyi gelebilir. Strese sebep olan sorundan uzaklaşmak da üzerinizdeki baskıyı azaltacağından film izlemek ya da oyun oynamak gibi aktiviteler de fayda gösterebilir.
Sinir hücrelerini uyararak kişilerin kendilerini daha rahat hissetmesini sağlıyor. Kasılma ve gerilme gibi durumları da engelleyen papatya çayı, sakinleştirici çaylar arasında oldukça popülerdir. Eğer kendinizi panik atağa karşı korumak isterseniz; papatya çayını sabah ve akşam olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Papatya çayı antioksidanlar açısından zengindir ve ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahiptir, bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirip, vücuttaki serbest radikaller ile savaşır. Stres, uykusuzluktan kalp rahatsızlığına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir.
Yine papatya, ıhlamur ve nane çayları, 6 aydan sonra, doktorunuza danışarak bebeğinize verebilirsiniz. 4-10 yaş arasındaki çocuklara, tercihen kafeinsiz bitki çayları verilebilir. 12 yaş üzerindeki çocuklar, haftada 1-2 kez siyah çay içebilirler.
Diazepam, klorazepat dipotasyum, klordiazepoksit, prazepam, flurazepam gibi moleküllerden ülkemizde diazepam (Diazem), klorazepat dipotasyum (Tranxilene), klordiazepoksit (Klipaks) en çok bilinenleridir. Benzodiazepinlerin anksiyolitik etkileri oldukça güçlü olup kaygı, inhibisyon ve kaçınma davranışını engellerler.
Bitki çaylarının ilaçlarla beraber kullanımı ilaçların belirtilen yan etkilerinin görülme sıklığını artırabilir ve çeşitli sorunlara neden olabilir. Bu nedenle antidepresan kullanırken bitki çayı içilmesi zararlı diyebiliriz.
Sinir sistemini güçlendiren hareketler arasında; Derin derin nefes almak, yalın ayak toprak üzerinde yürümek, güneş ışığından faydalanmak, yoga yapmak, yeteri kadar magnezyum almak, omega 3 yağ asitlerini tüketmek, spor yapmak, yeşil çay içmek, papatya ve ıhlamur çayları tüketmek yer alıyor.
Ginkgo biloba bitkisinin dolaşım üzerinde önemli bir etkinliği vardır, kan sulandırıcı olarak işlev görür, beyne kan akışını iyileştirir ve nöronların uyarılmasını sağlar. Bu nedenle ginkgo biloba, bunama ve hafıza kaybına karşı ve kısa süreli hafızayı iyileştirmek için tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri