Tüketicilere Yönelik Satış Tutundurma Araçları Tüketiciye yönelik satış tutundurma araçları arasında örnek ürün dağıtımı (numuneler), kuponlar, para iadeleri, fiyat indirimleri, yarışmalar ve çekilişler, satış noktası teşhirleri ve reklam ürünleri sayılabilir.
Tutundurma; reklam, satış teşvik, kişisel satış, halkla ilişkiler ve doğrudan pazarlama gibi unsurlardan oluşmaktadır. Bu unsurların, eş zamanlı olarak sistematize edilmesi; söz konusu firmanın kalıcı müşteri kitlesine ulaşmasına yardımcı olmaktadır.
Satış tutundurma, bir hizmet veya ürünün satın alınmasını teşvik etmek için kullanılan ve genellikle de kısa dönemli satış çabaları olarak tanımlanır. Satış tutundurmanın amacı ürün veya hizmetin tüketici tarafından satın alınmasını özendirmektir.
Geniş bir ürün yelpazesi içerisinde satış geliştirme araçlarının (kuponlar, yarışmalar, fırsatlar, pirim ve diğerleri) her biri birçok benzersiz niteliklere sahiptir. Satış geliştirme araçları, tüketicinin ilgisini çekerek ürünü satın almasına yol açar.
– Satışı kolaylaştırmak – Daha çok satın almayı teşvik – Hatırlanmayı sağlamak – İlk tercih edilen olmak – Bağlılık oluşturmak – Olumlu tutum geliştirmek – ….
İlgili 33 soru bulundu
Aracı işletmelere yönelik gerçekleştirilen başlıca satış tutundurma faaliyetleri; satış noktası malzemeleri, bayi toplantıları, yarışmalar, hediyeler ve fuar ve sergiler olarak sayılabilir.
•Satış tutundurmanın güçlü yönleri
Dağıtımı geliştirir ve teşvik eder. Satış noktalarında ürün ve markaya ek satış alanı kazandırır. Ürün ve markanın daha bulunur ve görünür olmasını sağlar.
İşletmeler tutundurma faaliyetleriyle tüketicilerde düşünce ve davranış değişikliği yaratmayı ya da tüketicilerin var olan tutum ve davranışlarını pekiştirmeyi amaçlar. Tüketicileri bilgilendirme, etkileme, ikna ve teşvik etme amacıyla oluşturulan iletişim yöntemlerini tutundurma olarak adlandırmak mümkündür.
4P stratejisi, İngilizce'deki product(ürün), price(fiyat), place(dağıtım) ve promotion(tutundurma) kelimelerinin baş harflerinden ismini almaktadır. İyi bir pazarlama için pazarlama karması en iyi şekilde yapılmalıdır. 1960'ta literatüre kazandırılan pazarlama karması zamanla geliştirilmiştir.
TUTUNDURMA, “bir işletmenin ürünlerinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici ya da pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik; bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir”.
Kişisel satış, satış geliştirme, reklam, halkla ilişkiler ve klasik tutundurma karması elemanları olarak kabul edilebilir.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Pazarlama iletişimi amaçlarını gerçekleştirmek ise çeşitli kitle iletişim araçlarıyla sağlanır. Tercih edebileceğiniz araçlar arasında televizyon, radyo, internet siteleri, sosyal medya kanalları, basılı yayınlar ve billboardlar sayılabilir.
SATIŞ ÇABALARININ ÖNEMİ
Satış çabaları genel olarak dört araçla yürütülmektedir. Bunlar kişisel satış, reklâm, satış geliştirme, halkla ilişkilerdir.
Satış geliştirme; kişisel satış, reklam, halkla ilişkiler ve doğrudan pazarlama çabaları dışında kalan, genellikle sürekli olarak yürütülmeyen, fuarlara katılma, teşhirler, sergiler vb. devamlılığı olmayan diğer satış çabalarıdır (8).
McCarthy tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atılmış olan pazarlama karması elemanları, ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion), dağıtım (place), işletmeler tarafından bir silah olarak kullanılmıştır.
"Tutundurma", reklam, halkla ilişkiler, kişisel satış ile satışta tutundurmayı kapsayan, özellikle kısa süre içinde satın almayı ve mal ve hizmetlerin satışını destekleyen pazarlama fonksiyonudur. Kişisel satış ve reklam, bir mal veya hizmeti "satın al" diyorsa, satışta tutundurma "hemen şimdi al" der.
Kişisel satış stratejisi, bir bireyin veya satış profesyonelinin müşteri ilişkileri kurma, ürün veya hizmetleri tanıtma ve satış yapma sürecini yönetmek için kullandığı plan ve yaklaşımların bir kombinasyonudur.
(Promotion) Pazarlama kanalının üyelerine, potansiyel müşterilere ve tüketicilere yönelerek yürütülen reklâm, kişisel satış, satış özendirme faaliyeti, tanıtma, ilân, duyuru, tüketici ilişkileri ve halkla ilişkiler faaliyetleri tutundurma olarak adlandırılır.
Örneğin, sadakat kartları, müşterilerin sık sık alışveriş yapmalarını teşvik edebilir. Bilinirliği Artırma: Satış tutundurma, yeni ürünleri veya hizmetleri tanıtmak ve bilinirliği artırmak için kullanılabilir. Özellikle yeni piyasaya sürülen ürünlerin tanıtılması ve kabul edilmesi için önemlidir.
Amaç müşteriyi satın almaya ikna etmek ve satış yapmaktır. Örneğin bir giyim mağazasında satış danışmanının müşteriye yardımcı olarak ona alternatif ürünler sunması ve müşteriyi alışa ikna etmesi kişisel satış örneğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri