Özellikle satış stratejileri, satış teknikleri, müşteri ilişkileri yönetimi, satış performansı ölçümü ve analizi, satış ekibi yönetimi ve eğitimi gibi konulara odaklanır.
Satış yönetimini en temel manada; “satış gücünün faaliyetlerinin planlanması ve organizasyonu, eleman temini, elemanların eğitimi, yöneltilmesi ve kontrolü (değerlendirilmesi) süreci” şeklinde tanımlamak mümkündür. Satış yönetimi yıllarca bir satış örgütünü yönetmek olarak görülmüştür.
Satış yönetimi, bir şirketin pazarlama ve satış faaliyetlerinin etkin bir şekilde yönetilmesi için tasarlanmış bir süreçtir. Bu süreçte, şirketler müşterilerinin ihtiyaçlarını anlamak, doğru ürün ve hizmetleri sunmak, müşteri tabanlarını genişletmek ve karlılık elde etmek için çeşitli stratejiler geliştirirler.
Genel itibarıyla satış ve işletme planlaması, işletme fonksiyonları arasında koordine edilir. Yani özet geçilecek olursa, satış ve operasyon planlama süreci; tahmin, talep, arz planlaması ve yönetici incelemesi şeklinde sırasıyla ilerleme gösterir.
İlgili 23 soru bulundu
Özellikle satış stratejileri, satış teknikleri, müşteri ilişkileri yönetimi, satış performansı ölçümü ve analizi, satış ekibi yönetimi ve eğitimi gibi konulara odaklanır.
Planlama Sürecinin Aşamaları
Amaçlara Ulaştıracak Varsayımların Belirlenmesi. Alternatiflerin Belirlenmesi. Alternatiflerin Karşılaştırılması Alternatifler Arasında En Uygun Olanın Seçimi.
Satış odaklılık, müşterinin isteklerini veya ihtiyaçlarını dikkate almadan en iyi ürün ve hizmetleri yapmaya odaklanan bir iş modelidir. Genellikle bu yaklaşım, geliri artırmak için agresif giden satış taktikleri ve pazarlama promosyonları kullanır.
Satış Yönetimi modülü ile şirketler, satış süreçlerini yönetebilir, teklif, anlaşma, sipariş, irsaliye, fatura gibi belgelerini birbirleri ile ilişkilendirip takip edebilir, stoklarını yönetebilir, muhasebedeki ilgili kayıtları güncelleyebilir, kendilerine özel formülleri uygulayarak fiyat politikalarını yönetebilir.
Satış kapama, satış sürecinin son aşamasıdır. Pazarlama süreçlerinin satış kapama ile sonuçlanmaması önemli bir sorundur. Satış kapama teknikleri, bu sebeple satışların olumlu sonuçlanmasında kritik ve stratejik bir işlev görür. Satış kapama, potansiyel satışlar için de zemin oluşturur.
Satış ve Pazarlama Yönetimi, ürün veya hizmetlerin tanıtımı, fiyatlandırması, dağıtımı ve satışının yönetimini kapsar. İşletme, hedef kitleye ulaşmak için doğru kanalları belirleyerek, hedef müşteri kitlesine özgü pazarlama stratejileri geliştirir.
Satış anlayışı, “tüketicilerin çok gerekli olmayan şeyleri satın almaya karşı direndikleri, çeşitli satış geliştirme araçlarıyla daha fazla satın almaya ikna edilebilecekleri ve müşteri çekmek ve tutmak için satış yönlü güçlü bir örgüt kurulması gerektiği” düşüncelerine dayanır.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
“Üretim önceliği” kavramı yerini “kâr sağlayacak satış” kavramına bırakmış ve satış odaklı pazarlama anlayışı ortaya çıkmıştır. Şirketler bu dönemde sadece iyi ürün üretmenin başarı için yeterli olmadığını, ürün satışının sağlam ve etkili tutundurma çabalarını gerektirdiğini fark etmişlerdir.
Müşteri Odaklı Strateji Nedir? Müşteri odaklı bir strateji, yeni müşteriler bulmaya önem vererek satın alabilecek herkese ürünlerinizi satmak yerine, müşterilerinizin mümkün olan satın alma paylarının artırılmasına odaklanmalıdır.
Satış teknikleri, bir fikrin markalaşma sürecinden sonra hizmetini ya da ürününü pazarlaması için kullandığı yöntemlere denir. Kişilerin satın alma davranışlarını güdülemeyi amaçlayan bu tekniklerle size ve markanıza dair önemli ve ilgi çekici noktalar ön plana çıkarılır.
Müşteri odaklılık, koşulsuz müşteri memnuniyeti değil; doğru müşteriye, doğru zamanda, doğru fiyat ile doğru teklifin yapılmasıdır. Müşteriye hak ettiği düzeyde hizmet verilmesidir.
Satış sürecinde müşteri ve satış elemanının ilk iletişim kurduğu adım yaklaşma olarak bilinir. Müşteriyi olumlu bir tutum ve gülümsemeyle karşılamak, sıcak, kibar ve samimi bir biçimde yaklaşmak önemlidir. Yaklaşma aşaması satış elemanının müşteriye yardımcı olmak konusunda samimi istekliliğini göstermelidir.
Satış gücünden kasıt, bir işletmede satışa katkı sağlayan tüm satışçılar kast edilir. Satış gücü yönetimi ise İşletmede bulunan satışçıların işe alınması, eğitilmesi, seçilmesi, satış işlemlerinin plan ve organizasyonu, satışçıların performanslarının değerlendirilmesi gibi iş ve işlemlerle uğraşır.
Satış geliştirmenin amacı, satın alma kararını yönlendirerek ve bu sürece hız katarak satışlarda geçici bir artış yaratmaktır. Satış geliştirme faaliyetleri bu amacıyla ilişkili olarak kısa dönemli kârlara odaklanmıştır. Satış geliştirme, işletmelerin giderek daha çok tercih ettiği bir pazarlama iletişimi etkinliğidir.
Planlama faaliyeti yönetimin ilk fonksiyonudur. Yönetim faaliyeti planlama ile başlar. İşletmeler gelecekte ulaşmak istedikleri amaçlarını, hedeflerini saptamalı ve bunlara ulaşabilmek için çeşitli hareket tarzları belirlemelidir. İşte bu planlamadır.
Planlama Aşamaları Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
Etkili bir planlama için gerekli unsurlar nelerdir? Etkili bir planlama için, hedefler, kaynaklar, zamanlama, riskler, eylem planı, uygulama ve değerlendirme aşamalarını içeren planlamalar; etkili planlama unsurlarına girmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri