Doğum anından itibaren sahip olunabilir, çocukluk döneminde ortaya çıkmaya başlayabilir, nadiren merkezî sinir sistemini etkileyen, beyin hasarına sebep olan kazalardan, hastalıklardan sonra ortaya çıkabilir. Savant sendromu erkeklerde kadınlara oranla yaklaşık altı kat fazla görülür.
Doğumsal olarak görülen veya sonradan gelişimli olabilen Savant Sendromu, otizm teşhisi almış her 10 bireyden 1 tanesinde görülür. Buna ek olarak zihinsel engele, gelişimsel geriliğe ve beyin hasarlarına neden olan birçok rahatsızlıkta da Savant Sendromu'na bağlı yetenek ve beceriler gözlenir.
Savant sendromu, belirgin zihinsel engele sahip bir kişinin ortalamanın çok üzerinde belirli yetenekleri gösterdiği nadir bir durumdur. Savantların üstün olduğu beceriler genellikle bellek ile ilgilidir. Bu yetenekler, hızlı hesaplama, sanatsal yetenek, harita yapımı veya müzikal yeteneği içerebilir.
Savant sendromu doğuştan olabildiği gibi edinilmiş bir sendrom da olabilmektedir. Diğer bir deyişle, doğum sorasında mevcut olup erken çocukluk çağlarında kendini belli eder ya da merkezi sinir sisteminin bir hasara uğraması sonucunda ya da bir hastalık sonucunda da ortaya çıkabilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Tıp fakültesini birincilikle bitiren ve Otizm Savant sendromlu bir doktor olan Ali Vefa ile tanışmamız, bir süredir ekranlarımıza konuk olan “Mucize Doktor” dizisi ile oldu.
Sonradan otizm neden olur sorusuna yaşanan bir rahatsızlığın otizme yol açabileceği cevabı verilebilir. Beyni sonradan hasar gören çocuklarda otizm rahatsızlığının sonradan ortaya çıktığı görülebilmektedir. Bu duruma beyin iltihabının neden olduğu örneklere rastlanmaktadır.
Savant sendromu, aralarında öncelikle otizm spektrum bozuklukları olmak üzere ciddi zihinsel engelleri bulunan bireylerde, genellikle bu engel ile belirgin ve uyumsuz bir tezat oluşturan bir “deha adaları” olarak adlandırılan bir yeteneğin bulunduğu, nadir fakat olağanüstü bir durumdur.
Savant sendromu, ağır düzeyde gelişimsel ya da zihinsel yetersizliklerin yanında çoğu insanda bulunmayan sıra dışı zihinsel becerileri olan kişileri tanımlamaktadır. Kişinin genel zeka düzeyi ortalamanın altında olmasına karşın bir ya da birden fazla alanda aşırı düzeyde bilgi sahibidir.
Aspergerli ünlüler, Satoshi Tajiri, ELon Musk, Albert Einstein, Mozart gibi isimlerin asperger sendromlu olduğunu biliyor muydunuz?
'İdiot Savant' ya da türkçe haliyle 'Aptal Dahi' olarak da adlandırılan Savant sendromu Matematik, müzik veya görsel alanda ileri derece yeteneklere sahip olmalarına karşı günlük hayatın gerektirdiği bazı becerilerde yetersiz kalan durumlarda ortaya çıkıyor.
Asperger sendromu olan çocuklarda zeka sorunu bulunmamaktadır. Hatta zeka düzeyleri ortalamanın üzerinde olabilir. Tek bir konuya odaklanmış yoğun ilgi, Asperger sendromu olan kişilerin o konuda özel beceri ve yetenek geliştirmelerine sebep olur.
Down sendromlu bebeklerin ortak bir takım özellikleri vardır. Down sendromlu bireylerde ileri düzeyde mental (zihinsel) ve gelişimsel gerilik mevcuttur. Normalde ortalama IQ 100 iken, down sendromlu kişilerde ortalama IQ 50'dir.
Asperger sendromu, otizm spektrum bozukluklarının en hafif formlarından biri olarak kabul edilir ve bu nedenle bu kişilerin çoğu normalden farklı olmayan dil ve konuşma becerilerine sahiptir. Ancak, sosyal ilişkilerde zorluklar yaşamaları, beden dilini doğru okuyamamaları ve empati kuramamaları gibi sorunlar olabilir.
Williams sendromu (Williams-Beuren sendromu), 7. kromozomun uzun kolunda 26 genin silinmesiyle ortaya çıkan; ektodermal displazi bulguları da içeren, otosomal dominant geçen kalıtsal bir sendromdur. Genel gelişme geriliği izlenir, hastaların çoğu zayıftır.
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), sosyal-iletişimsel gelişimde yetersizlik, tekrarlayıcı davranışlar ve ilgilerle seyreden, erken çocukluk çağında başlayan bir nörogelişimsel bozukluktur. Son yıllarda yapılan çeşitli çalışmalarda OSB sıklığının %1'in üzerinde olduğu saptanmıştır.
Sendrom; birbirleriyle ilişkisiz gibi görünen, ancak bir araya geldiklerinde tek bir olgu olarak kendilerini gösteren bulguların bütünüdür. Bu durum ailevi de olabilir sonradan olan nedenlerle de ortaya çıkabilir. Tıpta bu durum genellikle, birlikte rastlanılan bulguları tanımlamakta kullanılır.
Gerstmann sendromu, ilk kez sol angular girus lezyonuna bağlı gelişen akalkuli, agrafi, sağ-sol ayırım bozukluğu ve parmak agnozisi semptom kompleksi olarak tanımlanmıştır. Parmak agnozisi bu sendromun ana bulgusu olarak değerlendirilmiş, diğer bulguların parmak agnozisine bağlı geliştiği bildirilmiştir.
Couvade sendromu ilk kez 1965 yılında ortaya atılmıştır. Couvade sendromu, 'baba adaylarının hamile olan eşleri ile aynı şikayetleri geliştirmesi olarak' tanımlanmıştır. Erkeklerin hamile eşleriyle birlikte yaşadığı en belirgin durumlar; kilo alımı, ruhsal değişimler, karında gerginlik ve gaz şikâyetleridir.
Atipik Otizmde İlaçsız, Eğitim ile Tedavi
Farklı otizm türlerine göre daha hafif seyreden bu bozukluk her yaşta ilerleme gösterebildiği için erken tespit edilmesi önemlidir.
Onların beyin hücrelerindeki kimyasalların iletiminde ve beyinlerindeki kimyasal dengede sorun vardır. Çeşitli araştırmalar X kromozomundaki bir genin mutasyona uğraması sonucunda otizm oluştuğunu vurgulamaktadır. Çocuğun anne karnında iken genetik bozukluk olması otizme sebep olabilir.
Otizm spektrumu bozukluklarında bütün dünyada görülen dikkat çekici artışın, başlıca sebebinin çevresel toksinleri maruz kalınması ve modern beslenme tarzının yol açtığı mikronütrient noksanlıkları olduğu düşünülüyor.
Mucize Doktor başrolünde yer alan Taner Ölmez'in 20'li yaşlarda otizmli ve savant sendromu olan başarılı bir cerrahı canlandırdığı bir dizi. Dizi 2013'te Güney Kore'de yayınlanan Good Doctor'un uyarlaması.
Asperger Sendromundan Farkları
Atipik otistiklerde, zamirleri ters kullanma, konuşmaları anlamama, ekolali konuşma gibi bozukluklar yoğun olarak görülebilir. Asperger sendromlularda motor gelişimine bağlı beceriksizlik ve el-göz koordinasyon bozukluğu olabilirken, atipik otistiklerde el becerileri daha iyi gelişmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri