Barış, Savaş, Güreş, Yarış, UYARI: “-ş” eki almış fiil tek kişi tarafından yapılabiliyorsa işteşlik özelliği göstermez.
Not 2: Yarışmak, güreşmek, savaşmak vb. gibi fiiller kökçe işteş oldukları için ayrıca – ş eki almaya ihtiyaç duymazlar...
Cümle içerisindeki eylemin birçok kişi tarafından birlikte ya da karşılıklı olarak yapıldığını bildiren fiillere, işteş fiil denir. Bu fiiller -ş, -ış, -iş, -aş, -uş eklerinden birini alır. Bazı fiillerin kökünde ''ş'', ''aş'' ve ''ış'' harfleri yer alır.
6. Ortaklaşma ve birlikte yapma bildiren işteş fiiller, genellikle, geçişsiz fiillerden, karşılıklı yapma bildiren işteş fiiller ise, genellikle geçişli fiiller den oluşur. 7. Dönüşlü ve tek özneli -ş- fiilleri, kendi kendine içten olma özelliği taşır.
Edilgen çatılı fiillerde özne sözde özne iken, dönüşlü çatılı fiillerde gerçektir. Eylemin gerçekleşmesi için birden fazla öznenin bulunduğu fiillerdir ve bu işteş fiiller “-ş” ekini alırlar. İşteş çatılı fiillerde karşılıklı yapma ve beraber yapma anlamı vardır.
İlgili 39 soru bulundu
Ancak “yapışmak” eylemi kelimenin “örtmek” anlamından türemiş işteş bir fiildir ve “iki şeyin birbiri üstüne örtülmesi” anlamını taşır.
Karşılaşma sandım karşılama imiş. Tek yönlü olduğu için işteş olmaz.
ne zaman işteşiz: bakışırken, konuşurken, öpüşürken, sevişirken, ağlaşırken... bunlar hep türe özgü fiiller, insanı insan yapan fiiller.
Ahmet konuştu. Buradaki konuşmak eylemi ise İşteş Fiil değildir. Çünkü bir insan (özne) başkasına ihtiyaç duymadan da konuşabilir.
Buluşmak fiili en az iki kişi tarafından gerçekleştirildiği için, bu kelime işteş fiiller arasında yer alır.
Özne - yüklem etkileşimine göre fiiller dört ana başlıkta toplanır. 1- Etken fiiller (yapmak, etmek, bulmak) 2- Edilgen Filler (Yapılmak, katılmak, sunulmak) 3- Dönüşlü fiiller (gücenmek, darılmak, kırılmak 4- İşteş Fiiller (Çatışmak, Kavuşmak, Buluşmak).
7) “Ş”filden fiil yapım ekiyle (işteşlik eki), “ş” fiilden isim yapım eki (isim-fiil) birbiriyle karıştırılmamalıdır. Not: “-ş” karşılıklı ya da birlikte yapılma anlamı veriyorsa f.f. yani “işteşlik eki” dir. 8) İsimden isim yapım eki olan “-cı” ile fiilden isim yapım eki ici birbiriyle karıştırılmamalıdır.
Nesnesi olan fiillere geçişli fiil denir. Örneğin: ''Masayı taşıyalım.'' Bu cümlede ''taşımak'' eylemi geçişlidir çünkü ''neyi'' sorusuna cevap verir. Geçişsiz fiiller ise nesne almaz. Örnekler: Ağlamak, uyumak, gülmek, yorumlamak, bakmak.
Bazı kaynaklarda böyle fiillere "nitelikçe işteş" fiiller denir. Bakım yapılan parklar güzelleşti. cümlesinde "güzelleşmek" eylemi birlikte ya da karşılıklı yapılmayı değil, bir değişimi bildirir. Bu nedenle bu eylem işteş değildir.
Ne sorusuna karşılık belirtisiz nesne, neyi sorusuna cevaben belirtili nesne alabilen fiillerin tamamına geçişli fiil denir. Bu fiiller, -dır, -tir veya -t eki aldığında ettirgen fiil olurlar. Örnekler: 1- Refik, tüm gün odasından çıkmadı ve kitap okudu.
Geçişli - geçişsiz
Geçişli fiiller belirtili ya da belirtisiz nesne alabilen fiillerdir. Bir fiilin geçişli olup olmadığı özneden sonra sorulan "ne", "neyi" ve "kimi" soruları sorularak anlaşılır: Zararlı böceklerden korumak için meyve bahçesini ilaçlayacağız. (belirtili nesne, geçişli fiil)
İşteş fiilerde eylem birden fazla özne tarafından birlikte ya da karşılıklı yapılır. Fiili işteş yapabilmek için Türkçede -ış-, -iş-, -ş-, -uş- veya -üş- eki kullanılır.
Ad. -(i) n- (sev-in-) ; -(i) l- (sev-il-) ; -(i) ş- (sev-iş-) ; -(i) t- (kapa-t-) ; -(i, e) r- (geç-ir-, gid-er-) , -dir- (sev-dir-) , -dirt- (sev-dir-t-, yap-tır-t-) vb.
Türkçede geçişli fiillere “-DIr, -t, -r” ekleri getirerek fiilleri ettirgen fiil haline getiriyoruz. Ettirgen fiil ekleri cümleye “fiili başkasına yaptırmak” anlamı katmaktadır. Geçişli fiiller nesne alabilen fiillerdir. Bu şehri bana en çok şairler sevdirdi.
Yukarıdaki örneklerde yer verilen görüşmek ve gülüşmek fiilleri işteş fiillerdir.
tutan Ay ise edilgenlikten bahsederiz. dönüşümlü olur. olduğunu kabul ettim. Doga olayları etken olarak kabul edilir.
Oluş eylemleri: Doğa olaylarının anlatıldığı eylemler bu gruba girer: (çiçek) aç-, (güneş) bat-, (gün) bit-, (gökyüzü) bulutlan-, (sular) çekil-, (sis) çök-, (gök) delin-, (güneş) doğ-, (rüzgar) es-, (hava) ısın-, (deniz) kabar-, (gök) karar-, (rüzgâr) kavur-, (lodos) kop-, (akşam) ol-, (deniz) patla-, (yaprak) sarar-, ...
Etken fiil, fiilde çatı konusunun alt başlıklarından biridir. Etken fiiller, yüklemde belirtilen işi gerçekleştiren öznenin açık bir şekilde ortada olduğu cümlelerin çatı özelliklerini ifade eder. Kısacası etken fiilli cümlelerde gerçek özne yer alır. Bu özne direkt olarak yüklemde gösterilen işi yapar.
Edilgen çatı, eylemi gerçekleştiren kişi ya da nesne yerine eylemden etkilenen kişi ya da nesneye olan ilgiyi belirtmek için kullanılır. Başka bir ifadeyle, en önemli nesne ya da kişi cümlenin öznesi haline gelir.
OLDURGAN FİİLLER: *Geçişsiz haldeyken “-r, -t, -tır” eklerini kullanarak geçişli hale getirdiğimiz fiillere “oldurgan fiiller” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri