Sabah akşam birer bardak olarak içilen patlıcan sapı, bağırsaklar üzerinde rahatlatıcı etkilere sahip olması ile bilinir.
Patlıcan sapı suyu kürünüzü, hem sabah hem de akşam olmak suretiyle aç karna günde iki defa toplamda 5 gün yapmanız gerekmektedir. Bu kürü yerine getirdiğiniz zaman diliminde genel anlamda hemoroid ile bağlantısı bilinen turşu, çilek, acı biber, domates, sirke vb. gıdaların tüketilmemesi lazım gelmektedir.
Kesilen patlıcan saplarını bir tencereye alın ve malzemeleri ekleyin. Kaynayıncaya kadar kapağını açmamaya dikkat edin, hatta soğutmak için dahi açmayın. Yeteri kadar soğuduktan sonra buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Hazırladığınız bu karışımı 5 gün boyunca sabah akşam aç karnına için.
A, B1, B2 ve C vitaminlerini barındıran patlıcan sapı, hemoroid, cilt ve saç sağlığı gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Lifli yapısı sayesinde sindirim sistemini düzenleyen patlıcan sapı, A ve B1 vitaminleri sayesinde göz sağlığını destekler.
Suyu tencereye koyup sapları içerisine atın. Suyu saplarla birlikte tencerenin kapağını kapatıp yarım saat kaynatın. Soğutup patlıcan saplarını içerisinden alın. 5 gün boyunca hazırladığınız kürü sabah ve akşam aç karnına bir bardak için. Elde ettiğiniz suyu buzdolabında saklayabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Ayrıca içerisinde yağ oranı az olduğundan patlıcan sapı kaynatılıp tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olur. Doyurucu etki veren patlıcan suyu, kahvaltıdan önce tüketildiğinde kabızlık gibi yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıkları önler. Ayrıca bağırsaklardaki zararlı bakterileri vücuttan atar.
Patlıcan sapı suyunu günde iki bardak içebilirsiniz. Bu kürü 5 gün boyunca tüketebilirsiniz. Bu süreçte basuru tetikleyen acı biber, pul biber, domates, turşu gibi gıdalardan uzak durun. 5 gün sonra normal beslenmenize geri dönebilirsiniz. Ancak basurun tekrarlamaması için bu yiyecekleri kısıtlı tüketmenizde fayda var.
Lif, mide-bağırsak sağlığı ve düzenli bağırsak hareketleri için patlıcan gereklidir. Dışkınızı toplar, böylece sindirim sisteminiz daha rahat bir şekilde çalışır. Patlıcan aynı zamanda lif, besinlerin emilimini ve gıdaların işlenmesini kolaylaştıran gastrik sıvıların salgılanmasını da sağlar.
Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
Patlıcan sapı, güçlü bir lif kaynağı olduğu için sindirim sisteminin rahat çalışmasını sağlar. Aynı zamanda içinde çok az yağ bulunduğu için zayıflamaya yardımcı olur.
Bunun dışında, kilo verebilmek için yağ oranı düşük şekilde beslenmeli ve günde en az yarım saat egzersiz yapmalısınız. Patlıcan suyu kilo vermeye yardımcı olan harika bir sebzedir ama eğer düzgün beslenmezseniz tek başına hiçbir işe yaramaz.
Vücutta yağ yakımı ve toksinleri atmak için görev gören karaciğerin fonksiyonu azaldığında bölgesel yağlanma ve cilt yüzeyinde sivilce, akne gibi rahatsızlıklar oluşur. Ancak patlıcan suyu karaciğere destek vererek yağ hücrelerinin vücuttan atılmasını sağlar. Bunun aynı sıra akciğeri özellikle bronşları temizler.
Patlıcanların acısını alabilmek için suda en az 10-15 dakika bekletmenizi öneririz. Suyunun rengini değiştiğini gözlemleyeceksiniz. Suyu siyahlaşınca o suyu boşaltıp patlıcanları yeniden sudan geçirin. Sudan geçirip kuruttuktan sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz.
Bir tencerenin içerisinde 10 bardak su ile birlikte patlıcan saplarını kaynatın. ..... Kaynamaya başlayan karışımın kapağını kapatın ve kısık ateşte 25-30 dakika daha kaynamasını sağlayın.
İyice kuruyan kiraz saplarınızı hava almayacak cam bir kavanoza ya da bez bir torbaya kaldırın. Ardından tek kişilik çayınızı hazırlamak için 1,5-2 su bardağı kadar suyu bir cezveye ya da minik bir sos tenceresine alın, içine bir tutam kiraz sapını ilave edip yaklaşık 5-10 dakika kaynatın.
Kanser riskini azaltır, kan şekerini düzenler ve zayıflamaya yardımcı olur. Ayrıca, beyin fonksiyonları için çok faydalıdır. Patlıcanın sapları kaynatılıp içildiğinde hemoroid sorununu giderebilir. Patlıcanın çiğ ve aşırı miktarda tüketimi, zehirlenmeye yol açabilir.
Diğer araştırmalar, patlıcan gibi gıdalarda bulunan polifenollerin, kan şekerinin düşmesine yardımcı olabilecek şekerin emilimini ve insülin sekresyonunu azaltabileceğini göstermektedir. Patlıcandaki polifenollerin, anti-kanser etkilerine sahip olduğu gösterilmiştir.
İltihap önleyici özellikleri vardır. Bağışıklık Sistemini güçlendirir. Patlıcan kanserle mücadele eden antioksidanlar içerir. Kemik sağlığını olumlu yönde etkiler ve Osteoporoz'u önler.
A, B ve C vitaminleri açısından son derece zengin bir sebze olan patlıcan, damar tıkanıklığına geçit vermiyor. Kolesterol seviyesini düşüren patlıcan ayrıca, kansızlık problemine de çare oluyor.
Birçok klavuzda yetişkinlerin günlük alması gereken potasyum miktarı yaklaşık 4.700 miligram olarak bildirilmiştir. Patlıcan; düşük potasyum içeriğiyle, böbrek ve kalp rahatsızlığı olan bireylerin tüketebileceği bir besindir.
Çiğ patlıcanın faydaları genel olarak sindirim sistemine etki etmektedir. Bağırsakları yumuşatma özelliğine sahiptir ve taş oluşumunu engeller. Kötü kolesterol gibi zararlı hastalıkları engeller.
Patlıcan sebzesi, başta kemik erimesini önleyen bir etkiye sahiptir. Bunun haricinde patlıcan aynı zamanda kansızlığı gidermektedir.
Doktor önerisiyle yaşam ve beslenme alışkanlıklarının edinilmesi; bununla birlikte ilaç kullanımına başlanması ile herhangi bir ilerleme sağlanamazsa skleroterapi, lazer tedavisi, infrared koagülasyon, hemoroidektomi, longo hemoroidopeksi, THD ameliyatı kullanılacak bazı tedavi yöntemleri arasındadır.
Hemoroid hastalarının kaçınması gereken hemoroidi tetikleyen yiyecekler : Mandalina, portakal, greyfurt ve limon. Pul biber, isot, kara biber.
- E vitamini olan besinler: Şalgam, pancar, ceviz, ay çiçek yağı, badem, zeytin ve balık basur hastalarının tüketebileceği yiyeceklerdir. - Domates, kereviz, yeşilbiber, mantar, kıvırcık, salatalık ve soğan gibi sebzeler basur hastalığına iyi gelen besinler arasında bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri