Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Savcı sorgu yapabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Savcı sorgu yapabilir mi?

Sorgu, “Şüpheli veya sanığın hâkim veya mahkeme tarafından soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesi” şeklinde CMK'nın 2.maddesinde tanımlanmıştır. İfade alma işlemi kolluk kuvvetleri ve savcılık tarafından yürütülürken sorgu işlemi mahkeme tarafından yürütülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Kimler sorgu yapabilir?

Soruşturma aşamasında savcılık veya ilgili kolluk (polis, jandarma, sahil güvenlik) tarafından, söz konusu olayla ilgili şüphelinin beyanlarının alınması işlemini ifade eder. Sorgu ise mutlak suretle bir hakim tarafından, mahkeme nezdinde yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurcaloglu.com

Savcı ifade alabilir mi?

İfade almayı savcı kendisi yapabileceği gibi savcının talimatıyla kolluk da yapabilir. Savcının ifade alma zorunluluğu yoktur. Savcı yalnızca kolluk tarafından alınan ifade üzerine veya şüpheli/sanığın ifadesini hiç almadan da iddianame düzenleyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harbiyehukuk.com

Savcı ifade almadan dava açabilir mi?

Savcı İfade Almadan Dava Açabilir Mi? Savcının şüpheli veya sanıktan doğrudan ifade almasının zorunlu olmadığı belirtilmiştir. Savcı, kolluk kuvvetleri tarafından alınmış bir ifadeye dayanarak ya da şüpheli/sanıkla bizzat ifade alışverişi yapmaksızın iddianame hazırlayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Savcı ifade almadan tutuklamaya sevk edebilir mi?

Kolluk görevlileri, suç işlendikleri şüphesiyle yakaladıkları kişileri veya uyguladıkları tedbirleri derhal Cumhuriyet savcısına bildirmek zorundadır. Kolluk, Cumhuriyet savcısından talimat almadan ifade alma veya diğer karakol işlemlerini yapamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Polat Memati ve Seyfo Dayı Sorguda - Kurtlar Vadisi | 24.Bölüm

İlgili 43 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Savcının tutuklama yetkisi var mı?

Sonuç olarak; CMK m.103/2'ye göre Cumhuriyet savcısının soruşturma aşamasında re'sen, yani kendiliğinden adli kontrol ve tutuklama tedbirlerini kaldırabilme yetkisi vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Savcı tutuklama talep edebilir mi?

Cumhuriyet savcısının tutuklama yetkisi yoktur ancak mahkemeye sevki sağlar ve talebiyle birlikte dosyayı nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderir. Cumhuriyet savcısı şüphelinin ifadesini aldıktan sonra şüpheli hakkında 4 farklı şekilde hareket edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erbassahin.av.tr

Savcı ne kadar sürede dava açar?

Savcılık makamı iddianamede yer alan suça yönelik delillerin yeterli suç şüphesi oluşturduğuna kanaat getirdiğinde dava açılır. Savcılık toplanan delilleri suç şüphesine yönelik yeterli olmadığını düşünürse takipsizlik kararı vermesi gerekir. Bu durumda kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Savcı ne yapamaz?

Savcılar, coğrafi bakımından yetkili bulundukları sınırlar (il veya ilçe sınırları) içinde işlenen suçlarda soruşturma yapmak ve dava açmakla yetkili ve görevlidirler. Cumhuriyet savcıları, yargı sınırları dışında işlenen suçlarda soruşturma yapamaz ve dava açamazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Savcı sanığa soru sorabilir mi?

CMK'nın 201/1. maddesine göre, Cumhuriyet savcısı, müdafi veya vekil sıfatıyla duruşmaya katılan avukat; sanığa, katılana, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılmış diğer kişilere, duruşma disiplinine uygun olarak doğrudan soru yöneltebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Savcı ifadeyi ne zaman alır?

Savcının ifadeye çağırma süresi eğer zorla getirme kararı verildiyse 24 saattir. Bu süre içerisinde kişinin hazır bulundurulması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Savcı neye karar verir?

Savcı; ihbar, şikayet ya da farklı bir kanal aracılığı ile kanuna aykırı bir durum tespit ettiği zaman, konuyu hukuk çerçevesinde inceleyip, araştırma ve soruşturma yapan kişidir. Savcılar, kanunlarda kamu davası açılmasının gerekli olduğu durumlarda, şikayet olmasa dahi araştırma ve soruşturma yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kariyer.net

Hakkımda şikayet varsa savcı kaç günde ifadeye çağırır?

Kolluk görevlileri ifade alınması hususundaki talimat kendilerince ulaşınca uygun bir süre içerisinde kişiyi ifadeye çağırır. Bu süre değişebilemekle birlikte ortalama 7-10 gün sürebilecektir. Ancak somut olaya göre kişinin ivedi olarak gözaltına alınması bile söz konusu olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Savcı ifadeye nasıl çağırır?

İfadeye çağrılmak davetiye ile gerçekleşir. Bu davetiyede kişinin çağrılma nedeni açık bir şekilde yer alır ve aşağıda da bahsedeceğimiz üzere kişinin ifadeye gelmemesi halinde zorla getirileceği burada yazılır. İfadeye çağrılmak çoğunlukla karakola çağrılmak şeklinde olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Savcıya ifade verdikten sonra ne olur?

Davetiye ile, kişi ifade vermek üzere çağırılır.

İfadenin alınmasının ardından Cumhuriyet savcısı tarafından şüphelinin tutuklanması talep edilebileceği gibi serbest de bırakılması istenebilir. İfade verildikten sonra ne kadar süre içerisinde dava açılacağı, her somut olaya göre değişkenlik göstermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gurses.av.tr

Savcıya ifade nasıl verilir?

Savcının ifade alma zorunluluğu yoktur. Savcı yalnızca kolluk tarafından alınan ifade üzerine veya şüpheli/sanığın ifadesini hiç almadan da iddianame düzenleyebilir. İfade ve sorgu usulü CMK. m.145-148 arasında ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eteysehukuk.com

Hakim mi daha üst savcı mı?

-İtibarı, hakimlik-savcılığa oranla daha düşüktür. -Mesleğin ilk yıllarında işi öğrenene kadar genellikle kıdemli meslektaşlarınız tarafından sömürülürsünüz. - Hakim- savcılar gibi emrinizde katipleriniz, kalem müdürünüz yoktur. Para kazanmaya başlayana kadar her işinizi bizzat yapmanız gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: guneyhukuk.com.tr

Başsavcı savcıya emir verebilir mi?

Madde 4 – Hakimler mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre görev yaparlar. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Savcı emir alır mı?

Savcılık kurumunun yapısı ve özellikleri

Astlar kurum içinde üstten emir alırlar. Ancak bu bağlılık mutlak bir itaat anlamına gelmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Savcı karar verebilir mi?

Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak kanıt elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması durumlarında kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Savcı yeterli delil olmadan dava açabilir mi?

Kamu davasını açmaya yeterli delil yok ise ya da dava açmak için gerekli diğer şartlar bulunmuyor ise kamu davasının açılması mümkün değildir. Bu durumda Cumhuriyet savcısının deliller değerlendirme takdir yetkisi vardır. şüpheliler hakkında kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Savcı ceza isterse ne olur?

Savcı mütalaasının beraat yönünde olması halinde, sanık ya da müdafii mütalaaya itiraz etmeyecektir. Savcının mütalaasında sanığın cezalandırılmasını istemesi halinde verilen süre içerisinde mütalaaya karşı mahkemeye verilecek bir dilekçeyle esas hakkında yazılı savunma yapılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasimkartal.av.tr

Hangi suçlarda tutuklama olur?

2.2.3. Tutuklama Sebebi Varsayılan Katalog Suçlar
  • Soykırım ve insanlığa karşı suçlar.
  • Kasten öldürme.
  • İşkence.
  • Cinsel saldırı
  • Çocukların cinsel istismarı
  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti.
  • Suç işlemek amacıyla örgüt kurma.
  • Devletin güvenliğine karşı suçlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Delil olmadan tutuklama olur mu?

Suçun işlendiğine dair kuvvetli şüphe olsa dahi kesin delil olmadığı takdirde tutuklama yapılamamaktadır. Kuvvetli şüphenin varlığını ispat eden somut deliller gerekli olurken bu şekilde adli hataların da önüne geçilmeye çalışılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: geyikliaydin.av.tr

Savcı olaylara müdahale edebilir mi?

Madde 161 - (1) Cumhuriyet savcısı, doğrudan doğruya veya emrindeki adlî kolluk görevlileri aracılığı ile her türlü araştırmayı yapabilir; yukarıdaki Maddede yazılı sonuçlara varmak için bütün kamu görevlilerinden her türlü bilgiyi isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT